0   

hawkeye @hawkeye 27. Avg 2011, 21:43

A je kdo razmišljal o tem objektivu?
Res, da nima AF, je pa baje oster pri 1.4 in ne samo na sredini. Sploh pa za ceno 390 EUR.
http://foto-klik.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=467&category_id=14&option=com_virtuemart&Itemid=71&lang=sl

Malo sem bral še tole:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1043327&page=13

Kaj točno se pri tem objektivu pridobi, če se mu doda "AF confirm chip" ?
A to pomeni, a ko MF ring z roko zavrtiš in ko dosežeš ostro sliko, se v okularju prikaže pikica za AF?
A ima kdo od vas izkušnje s tem, da si je kaj podobnega montiral?

copy-paste iz zgornjega linka:
Also received the Dandelions - AF confirm chip (Programmable) for Canon EOS Camera from Tago Tech (http://store.tagotech.com/product_in...roducts_id=139). It was a bit tricky getting the chip on the lense, I used some regular tape . After getting it on I had to read the programming manual to program the chip. Programmed it to read f/1.4 and 35mm to start with. Found that the focusing confirmation was totally out of wack so I set the focus adjustment forward from the value of 9 to about 6 and now it nails pretty much perfectly. Only catch is it seems to be spot on only when turning the focus ring left. Going right the focus is a bit off. Funny.. but still happy to have some sort of reliable focus confirm, just need to work with the idiosyncrasies of this lense! I'll have to see how I go in the field proper with the chip but shooting around the house it's looking good. Anyway heres a shot of the quick and dirty focus chip on the lense!
 0   

Anej @Lesnik 27. Avg 2011, 23:42

Tako kot si povedal, ''pikica'' kot ji sam praviš, potrdi fokus v aparatu, enako kot če bi manualno ostril z AF objektivom.
Na začetku bo mogoče malenkost zahtevno ampak ko se navadiš sploh ni problem.
 0   

Ratter @Ratter 28. Avg 2011, 06:08

Da bi kakšne premikajoče predmete fotografiral in še zraven ostril,to kar pozabi.

If you see it,you missed it.
 0   

Aleš @lial 28. Avg 2011, 06:27

Dodaten čip za potrjevanje fokusa je kar precej aktualen pri uporabi starejših m42 objektivih. Ker mora aparat 'vedeti' za kakšen objektiv potrjuje ostrino, morajo biti tudi čipi prilagojeni objektivu. Zakaj se ne bi dalo fotografirati premikajočih objektov, ne vem. Stvar občutka in spretnosti pač.
Sicer pa sem si pred leti ta sistem za potrjevanje fokusa naredil sam in je deloval, vendar sem njegovo uporabo opustil, ter raje posnel po tri posnetke z nekoliko spreminjanjem nastavitve ostrine. Ena je potem večinoma uspela.
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 28. Avg 2011, 07:11

še kar nekaj fotografov dela panninge na manual focus... tako da, če si zverziran ti bo ratalo tudi na 35ko kaj narest... je pač price to pay: slab je lahko samo fotograf, objektiv ne more bit smile
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

hawkeye @hawkeye 28. Avg 2011, 08:07

Na sprožilcu potem "pol -pritisk" za ostrenje ne pride v poštev pri kombinaciji s tem "AF confirm chip-om" ?
Samo zavrtim fokus ring, enkrat se prižge pikica, da je ostro, potem pa pritisnem sprožilec do konca, da naredi sliko?

Pa bi se dalo ta objektiv dobro uporabljati s Canon 5D -enka ?
 0   

Anej @Lesnik 28. Avg 2011, 11:14

Mislim da je objektiv namenjen za FF in bo tam verjetno tudi najbolje deloval, razen ostrih robov lahko do bolj zaprtih zaslonk odmisliš. Če imaš 5D-ja potem ne bo tako velik problem z ostrenjem saj ima precej veliko iskalo. Kdor je rekel da se z manualnim fokusom ne da ostrit premikajoče motive se moti. Fotkam že več kot leto dni izključno na manual fokus z m42 in EF objektivi tako šport kot prireditve in druge premikajoče motive in je več v glavi ter občutek v roki, kot tisto kar vidiš. Sledenje s fokusom itak odpade, lahko pa naredim vsaj 1fps kjer je motiv 100% v fokusu.
 0   

Martini456 @Martini456 19. Sep 2011, 11:55

Malo se bom vmešal in bi rad vprašal, če kdo ve kje se da v SLO kupit confirm chip za samyang s canon eos navojom, če v SLO ni potem kje drugje?
Hvala
 1   

Zelod @flambirana_oFca 19. Sep 2011, 15:26

Se bojim, da se pri nas tega (še) ne dobi, poleg tega pa je s temi AF confirm čipi tudi pacanja s pritrjevanjem oziroma lepljenjem in z nekaterimi so kar težave, pa tudi cene so na netu različne; od 5 EUR do 20 EUR.
Lahko pa rešiš težavo tako, da v kolikor objektiva še nimaš, kupiš tistega za Nikon bajonet in potem kupiš "Nikon-Canon EMF AF confirm adapter". Iz Anglije npr. z dostavo vred pride okrog 25-30 EUR. S tem rešiš dve muhi na en mah, saj lahko objektiv uporabljaš brez čipa na Nikonu in s čipom na Canonu. Čip je pa programabilen, torej v EXIF zapiše vse vrednosti.
Upam, da podatek pomaga. smile
Zahvala: Martini456


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati