0   

DamDesign @DamDesign 2. Sep 2011, 08:40

Odlocam se za nakup bliskavice Nikon SB-900. Prebral sem kar nekaj testov in izkusenj uproabnikov po netu. Skupni imenovalec vseh teh besedil je:
- Super bliskavica, s kopico funkcij in prednosti pred konkurenco...
- ..., ki pa se rada pregreva...

Super...

Uporablja kdo od vas to bliskavico? Kaksne so vase izkusnje? Se vam kdaj izklopi zaradi pregrevanja? Ce jo primerjate s kaksno drugo bliskavico, ki ste jo tudi uporabljali - je boljsa, slabsa, zakaj, v cem?

Hvala za konstruktivne in realne odgovore ze vnaprej grin

Lep pozdrav!

dM
 0   

Janez Pelko @Wartburg 2. Sep 2011, 09:13

Do sedaj sem uporabljal Nikon SB-25, Nikon SB-26 (še na filmu), SB-800, Sigmo 500 in 500 Super ter SB-900. Za slednjo lahko rečem, da je v vseh pogledih najboljša bliskavica, kar sem jih kdajkoli uporabljal. V marsičem.
tudi SB-800 je odlična. Sigme so pa obupne, pravilno osvetljen posnetek v iTTL načinu je redkejši od dobitka na lotu.

Meni se SB-900 ni še nikoli pregrela. res pa je, da delam z D700, kjer jo kombiniram z višjim ISOm. Tudi zunaj, kjer bliskam bolj na polno, nimam problemov. Pač fotkam po pameti, sem še iz filmskih časov, ko je bilo treba malce pomisliti, preden pritisneš smile
 0   

Bostjan @Archie 2. Sep 2011, 09:24

Ja, SB-900 se ob zahtevnejši rabi (fleši na polno in/ali v kraktih časovnih presledkih) defenitivno rad pregreje in zablokira (takrat se tudi ne da več izklopit termičnega stikala, dokler se ne shladi). Je pa termično stikalo izklopljivo in potem se izpiše le opozorilo, da je flešu vroče, zadeva pa normalno dela naprej na uporabnikovo odgovornost. Bliskavica sicer malo teži, da ji je vroče, a deluje.

Eni pravijo, da se z alkalnimi baterijami to zgodi redkeje, ker se manj grejejo od Ni-Mh. Sam uporabljam polnine baterije in tega ne morem potrditi. Je pa ta meja, kjer se fleš "izklopi" postavljena precej konzervativno.

Uporabljam tudi SB-800, ki (nima varovalke, se pa sicer podobno greje, le da ne ne teži, da mu je vroče in je zato občutek boljši grin).

Razlike:

- v plus:
predvsem je SB-900 enostavneši za uporabo v master-slave načinu, avto zoom glave fleša ima večji razpon, omogoča nastavitev načina osvetljevanja, hitreje se polni s 4 -baterijami, meniji so enostavnejši in preglednejši,

v minus:
- večji in težji
- termično stikalo (ki ni nujno minus za vsakogar).
 0   

Bostjan @Archie 2. Sep 2011, 09:36

V glavnem... opozorilo glede termičnega stikala je na mestu.... ali se bo to zgodilo je odvisno od uporabe. Meni se je 2x ( fotkanje v zelo temnem prostoru ob kar pogostem pritiskanju na sprožilec), od takrat naprej je stikalo na off, flešu pa nikoli ni bilo hudega.


[video]http://www.youtube.com/watch?v=fG6x1f6uciE&feature=related
[/video]
 0   

DamDesign @DamDesign 2. Sep 2011, 11:23

Wartburg: Sigmo 500 Super sem imel enkrat na testu in me ni prepricala... Sploh v kombinaciji z mojim takratnim Nikonckom D3000 je bil rezultat bolj bogi...

Wartburg je napisal/a:
...sem še iz filmskih časov, ko je bilo treba malce pomisliti, preden pritisneš smile

V teh casih sem jaz se plenice filal, ampak kljub temu poskusam delati po tvojem receptu grin Sploh zdaj, ko bom koncno spravil v pogon staro Lomo Smeno 8M biggrin

Archie: Hvala za "plus-minus" grin Torej lahko pri fotkanju kake poroke v temnejsem prostoru (ali v cerkvi) pricakujem, da bo zacela jamrat... Super... none
 0   

Janez Pelko @Wartburg 2. Sep 2011, 11:48

Sigma 500 super dela zelo dobro na Nikonu D700, če je dovolj visok ISO... in če je fleš ugasnjen biggrin
 1   

DamDesign @DamDesign 5. Sep 2011, 12:31

Nepreverjena informacija: Baje se da z nadgradnjo firmware-a (V 5.02?) tezave z ugasanjem SB-900 zaradi pregrevanja odparviti. Ve kdo kaj o tem?

Nikon na svoji strani te tocke ne omenja:
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16174/~/sb-900-5.02-firmware-update
Zahvala: Archie
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Bostjan @Archie 5. Sep 2011, 13:48

DamDesign je napisal/a:
Nepreverjena informacija: Baje se da z nadgradnjo firmware-a (V 5.02?) tezave z ugasanjem SB-900 zaradi pregrevanja odparviti. Ve kdo kaj o tem?Osebno preverjena in NERESNIČNA informacija! Kar se "thermal-cut off"-a tiče, je isto pred in po firmwaru.

Raba SB-800 ali SB-900 z izklopljenim termičnim stikalom je popolnom enaka. In to velja po mojih izkušnjah tudi za riziko skurjenja fleša, ki je pri obeh fleših po moje približno enak (če je zaščita pri SB-900 na off). Le, da pri SB-800 ne veš nič in te pač ni nič strah, pri SB-900 pa fleš teži in je to moteče, predvsem pa psihološko neugodno, ker imaš na začetku občutek, da bo fleš vsak čas spustil dušo od vročine.

Sploh pa .. če si že prisiljen delat s flešem na način in v pogojih, da bo prišlo do termične blokade, potem bolje, da za to obstaja tudi ustrezen razlog ... mislim tistega v EUR! Izklop termo stikala je pač v tem primeru nujno zlo, posledice pa vsak pameten vklakulira v ceno in/ali si zagotovi tudi ustrezen back-up.
 0   

DamDesign @DamDesign 5. Sep 2011, 13:57

Hehe, kupis se enga SB-600 za rezervo... laugh Ali pa nardis to, kar sem kolegu predlagal: Naluknjas body flasha in obesis gor kak mali ventilatorcek za hlajenje procesorjev... biggrin

Skoda za tole s FW upgrade-om...

Kaj pa to, da je baje zunaj za 5.02.0? Ne me drzat za piksle na monitorju - tole je rekla-kazala...
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 1   

Bostjan @Archie 5. Sep 2011, 14:11

DamDesign je napisal/a:
Hehe, kupis se enga SB-600 za rezervo... laugh Ali pa nardis to, kar sem kolegu predlagal: Naluknjas body flasha in obesis gor kak mali ventilatorcek za hlajenje procesorjev... biggrin

Skoda za tole s FW upgrade-om...

Kaj pa to, da je baje zunaj za 5.02.0? Ne me drzat za piksle na monitorju - tole je rekla-kazala...


Firmware je en sam..vsaj tisti uradni Nikonov s številko 5.02 iz januarja 2011. Dopuščam pa možnost, da so se kaki hekerčki igrali s firmwarom.

Precej menda pomaga zunanji "batery-pack" za SB-900, ki pušča fleš prazen (brez baterij).
Zahvala: DamDesign


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati