0   

mduh @mduh 16. Sep 2011, 10:04

Zdravo,

opazil sem da na mojem fedu sliki v viewfinderju ne sovpadata, če imam ostrenje na neskončnosti. Sicer sem gledal nekaj na internetu kako se kalibrira, samo na mojem fedu nikjer ne najdem tega vijaka za nastavljanje ostrine pri neskončnosti. Mi lahko kdo pomaga? biggrin
 0   

mduh @mduh 16. Sep 2011, 14:46

Sem že našel kar sem iskal, moderator lahko izbriše temo.
Lp, Marcel
 0   

iztok @izo 16. Sep 2011, 16:59

predvidevam, da je tisti vijak zraven okularja (ki je verjetno samo kot čep, pravi je spodaj pod njim), bi te pa spomnil pri teh zadevah na eno stvar in sicer:
najbolj važno je, da se slika na okularju ujema s projekcijo na ravnini filma, to je potem prava kalibracija.
preveriš pa tako, da pristaviš medlico ali kakšno podobno plastiko odzadaj na tista vodila za film (torej da je ravnina medlice enaka ravnini filma) in potem preverjaš sliko na medlici in sliki na okularja in pač štimaš okular oz. nastavitve rangefinderja, da se ujameta. potem boš ziher, da to kar si ostril prek okularja, ostro tudi na posnetku.
salve.

p.s.:
enak postopek v bitvu velja za vse film fotiče, samo pori dslr-jih je to malce bolj drugače, ker imamo špegle, pa prizme ipd šaro zraven..
 0   

mduh @mduh 16. Sep 2011, 18:42

hvala za odgovor in nasvet...
ja, sej jaz sem tisti vijak levo od viewfinderja odvil, samo nič ni blo not. No pol sem šel še enkrat po internetu brskat in sem našel to: http://www.dvdtechcameras.com/info/2.htm
tisti vijak je tako majhen, da ga sprva sploh opazil nisem...zdaj pa mi je jasno, kako se kalibrira.

samo dovolj majhen izvijač si moram še kupiti, potem pa veselo na delo biggrin
Lp, Marcel


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati