0   

Metod @Hyperion 17. Sep 2011, 20:38

Lep pozdrav. Ravnokar sem si po dolgih mukah uspel inštalirati Magic Lantern na novem fotoaparatu. Sem velik začetnik v fotografiji in mi je večina opcij še nepoznanih. Predvsem v sekciji videja.
No skratka bom z vami delil moja odkrivanja te super zadevce, ki ogromno poveča uporabnost vaših igračk.

Če bo zanimanje lahko predstavim tudi kako se nadgradi firmwarea, ter inštalira zgoraj omenjen program, ki se izvaja nad tovarniškim.

Vse skupaj pa izgleda nekako takole. (snemano s spletno kamero)[video]http://www.youtube.com/watch?v=2uwN4NSeQ0Q[/video]

Tukaj pa je predstavitev firmwarea. Moj je sicer malo drugačen (ikone, več funkcij, navodila za uporabo na samem aparatu...). Verjetno imam drugo verzijo?

[video]http://www.youtube.com/watch?v=ugyeulukDfY&feature=related[/video]


Kaj več povem ko bom kaj več pogruntal =), lahko pa mi kdo pomaga, se je že kdo igral s tem, ker tega namreč nisem našel na foromu?
 0   

pend @pend 27. Sep 2011, 19:29

močno premišljujem da naložim to. si se kaj poigral s tem, se splača? mi lahko pokažeš s kje si potegnil to dol da povlečem točno to verzijo. ne bi rad downloadal nečesa kar mi ogroža aparat.
 0   

Metod @Hyperion 28. Sep 2011, 19:27

Tukajle sem našel večino inforamcij. Magic Lantern 0.2.1 Unified

Zadeva deluje odlično. Imel sem ogromno težav z inštalacijo, ker je mali milion verzij in načinov ištalacije na spletu. Zadeva je enostavno bomba glede zvoka itd... Ima tudi nekaj odličnih funkcij za delanje timelapsov (nakup špecialnih dalincev ni potreben), ter veliko bombončkov glede časa odpiranja zaslonke. Lahko ga povečaš na nekaj ur in ne le 30 sekund. Koliko pa je to uporabno pa še ne vem baje se uporablja v astrophotography (prevoda ne poznam). Odkrito rečeno pa še nisem preizkusil niti polovico funkcij tovarniških, kaj šele teh v tem firmwareu. Nameravam narediti konkreten vodič, ko mi bo življenje pustilo malo zadihat...
 0   

Nik @Lightster 20. Okt 2011, 18:09

Magic lantern, čudežni programček za dslr filmarje. Ima kdo kakšno konkretno mnenje, izkušnjo za podelit? Predvsem me zanima kako ta firmware vpliva na garancijo? Je potem še veljevna?

LP grin
 0   

Zelod @flambirana_oFca 20. Okt 2011, 19:07

Jaz ne. Lahko te pa usmerim. smile -
 0   

Nik @Lightster 20. Okt 2011, 19:13

Pardon, ni mi prišlo na pamet da je to fajn razširjena zadeva, pa da bi se mogoče o tem že govorilo na forumu.
 0   

Žiga @thunder_road 20. Okt 2011, 19:17

Evo, sem združil s prejšnjo, da ne bo tok isto ... zdej pa lahk debatirate naprej smile
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Metod @Hyperion 21. Okt 2011, 09:31

To čudo je na kartici. Torej če jo vzameš ven je na fotoaparatu siromašni tovarniški firmware.
Zasledil pa sem razna opozorila o nevarnosti, predvsem med inštalacijo. Po mojem mnenju so zgolj zlobni glasovi Canona.
 0   

pend @pend 21. Okt 2011, 09:33

sem malo prebral in ne razumem kaj točno je tako dobrega pri tem lanternu? če uporabljaš zunanji audio s snemalnikom mi nekako lantern ne pomaga ne? je še kaj tako dobrega pri firmwaru poleg audio gaina? ostalo se mi zdi pa tko/tko.
 0   

Metod @Hyperion 21. Okt 2011, 09:59

Kot odklene ti vse opcije fotoaparata. Prej si ga lahko uporabljal omejeno sedaj pa ti je zgolj domišljija ovira pri ustvarjanju....

Mislim neumno bi ga bilo ne imeti. To je podobno kot da bi si kupil avto in bi v njem imel samo eden sedež...

PS: Kar z glave se spomnim da je neka omejitev video fajla v 550 in 600ki. Mislim da je lahko največ 4gb potem pa ti samo prekine. S svetilko pa lahko to popraviš. Najbolje pa bo, da stvar preizkusiš. Po tem pa deliš kritike.
 0   

pend @pend 21. Okt 2011, 10:24

Glede tega file size limita sem tudi slišal ja, ampak se mi zdi nenormalno da bi snemal eno sceno 4gb oz. 12 min dolgo tako da me ta omejitev sploh ne moti.
kaj pa vem, mislim da ni takšne stvari na magic lanternu da bi jo res potreboval, mar ne?
 0   

Grega @Gkphotography 21. Okt 2011, 13:33

kdaj pride za 7D vn smile ??
Canon 7D and 85 1.8
 0   

sergio @heiniken 22. Okt 2011, 12:39

Ne pride.
 0   

pend @pend 22. Okt 2011, 14:22

Imam eno vprašanje in sicer, se samo meni zdi ali ta Magic Lantern niti ni ne vem kaj? ali ga večina ljudi ne zna uporabljati? vidim da je milijon funkcij v njem ampak najbolj pomembne ki so vedno omenjene so stvari ki ne izboljšajo ne vem kaj, na drugi strani pa rečejo da magic lantern spremeni 550d iz foto aparata v hudo dobro snemalno napravo.
 0   

Metod @Hyperion 22. Okt 2011, 15:59

Najbolje da preizkusiš kar sam....

Vzelo ti bo ravno pol ure časa v najslabšem primeru.
 0   

pend @pend 22. Okt 2011, 16:41

me mika ampak me demotivirajo userji ki poročajo neke napake in ne vem kaj, ne bi garancije tvegal. Če sem slučajno napisal nekaj nesmiselnega me prosim popravi in grem nalagat Lanterna zdaj =)
 1   

Metod @Hyperion 22. Okt 2011, 19:13

Hja tukaj pa se bo treba odločit na lastno vest in odgovornost.

OK grem po vsaki funkciji na kratko pisat kaj dela.

PRVI LIST Audio:
Audio Meters: ON, OFF /(prikazovalnik glasnosti za levi in desni mikrofon, dva padajoča in naraščajoča stolpca ki spreminjata barve: zelena, rumena, rdeča itd...)

Audio Gainn: xx dB (emm kako najlažje razložit, tukaj večaš oziroma manjšaš občutljivost mikrofona)

L-DigitalGain
R-DigitalGain
(tukaj pa še dodatno nastavljaš občutljivost posameznega mikrofona)

AGC: on, off (Canonov softwere za občutljivosti mikrofonov, ne znam bolje razložit...) PS: Če je on potem se prejšnje tri funkcije same izklopijo.

Input Sorce: internal mic, L:int R:exi, external stereo, L:int R:balanced, Auto INT/ext (različne opcije kako uporabljati zunanje in notranje mikrofone, predvidevam, jaz uporabljal notranjega, ker sem bolj reven in še šparam za zunanjega)

Mic Power: ON (Low Z) (še nisem uspel poizkusiti)

Output volume: xx dB (Nimam pojma kaj bi to bilo, verjetno kako glasni so zvočniki fotoaparata?)

Monitoring-USB: OFF, ON (še vedno nimam denarja in še nisem uspel poizkusiti kakšnega zunanjega zvočnika ki ga vtakneš v USB, sploh obstaja?)

DRUGI LIST LiveV:

Global Draw: OFF, ON (vključi in izključi izrisovanje grafik. Kakšnih? Izveš v nadaljevanju! Potrpežljivost je vrlina zmagovalcev.

Histo/Waveform: Luma/OFF, RGB/OFF, OFF/OFF (vklop raznih grafov ki prikazujejo belino, delež raznih barv v sliki, svetlobo senco itd....)

Zebras: OFF, 1..205, Luma, 1..205, RGB, 1..205 (Luma- Pobarva ti v LIVE VIEW modro predele slike ki so premalo osvetljeni, rdečo pa to kar je Uganil si preveč svetlo, RGB-sedaj pa so stvari takšne da je pretemno pobarvano belo, presvetlo pa rdečo/rumeno/vijolčno)

False Color: OFF, ON ter preklaplanje med različnimi grafi/barvami: (ponovno orodje za iskanje svetlobe, senc, razlik v barvi zaradi svetlobe senc, skratka obarva ti predmete različne barve, barva pa pomeni različno lastnost.....

Cropmks (0/4): OFF, ON : (Spremenite izgled zaslona fotoaparata, lahko izbirate med različnimi okvirji, znaki v sredini, eden recimo spominja na fish eye, lahko pa si celo narišete lastnega in ga shranite v določeno mapo in kasneje izberete v tem meniju. PS: ne bo viden na posnetkih)

Ghost Image: OFF, ON, dx=120, dy=40 (kolikor sem prebral se uporablja kadar ustvarjate panoramo. nekako ti preko live viewa pokaže prosojno prejšnjo sliko in tako lažje nameriš naslednji posnetek. Še pa nisem ugotovil kako aktiviraš prejšnji posnetek)

Spotmeter: Percent, OFF (v sredini ekrana ti izriše majhen kvadratek pod njem pa v procentih koliko svetlobe je v tistem malem kvadratku

Focus Peak: OFF, HDIF,1.0,M , MORF,1.0,M (na robovih izostrenih predmetov ti izriše pike, črte razne barve)

Magic Zoom: Zrec, Smallx2, SE , Zr+F, Smallx2, SE , (+), Smallx2, SE (v glavnem raznorazni načini kako želite da se izriše zoom ki ga uporabljamo za boljše ostrenje nepremičnih predmetov....)

Split Screen: OFF, ON, zerocross (ponovno neka opcija za uporabo zooma, še nisem uspel preizkusiti)

ClearScreen: WhenIdle, OFF, HalfShutter (Tukaj določite kdaj se vam skrijejo grafi ter vsa podobna čuda)

TRETJI LIST movie:
Bit Rate:FM default, CBR, 1.0x , QScale -2 (nimam pojma, se mi pa sanja da nekaj z Bit Rateji)

BuffWarnLevel: xx % (ime pove vse, v glavnem vas obvesti kdaj vas pušča na cedilu spominska kartica)

Time Indicator: Ramain.4GB, OFF, Elapsed, Remain.Card (skratka nek indikator koliko ste posneli oziroma še lahko)

Movie Logging: OFF, ON (neke končnice pri movie fileih, verjetno ti pomaga kasneje pri obdelavi)

Movie Restart: ON, OFF (ti samodejno ponovno zaženesnemanje če se to ustavi zaradi nepredvidenega razloga. Sicer izgubiš nekaj sekund, mislim da tri, kar pa je veliko bolje kot cel dogodek)

MovieModeRemap: OFF, ON (spremeniš način snemanja na skrolki. Lahklo izbiraš med A-DEP in CA)

Movie REC key: Default, HalfShutter (skratka lahko prestaviš gumb za snemanje na gumb za slikanje in s tem lahko za začetek snemanja uporabiš daljinec če ga imaš. Predvidevam da ti to pride prav če uporabljaš sholder mount ali kaj podobnega.....)

WB workaround: ON (save WB in confg), OFF (skratka belina...)

Zebra when REC: Show, Hide (kaj je že zebra smile )

Force LiveView: OFF, Start & CPU lenses, Always (se še nisem ubadal s tem predvodevam da je to neka bližnica?)

Force HDMI_VGA: OFF, code=0] (vsili nižjo resolucijo na HDMI zaslonih mislim da 720 x 480)

POTEM PA ŠE SLEDIJO Shot, Exp Focus, Tweak, Debug, Config ter (!)-navodila za uporabo.

Se opravičujem samo več se mi pa res ne da pisat. Morda jutri...

PS: Skratka funkcij ki te bodo zaposlile vse do izida canona 10k smile
Zahvala: Lightster
 0   

Matej Čebulec @MatejCebulec 20. Mar 2012, 18:52

Včeraj mi je v drugem poskusu uspelo inštalirati Magic Lantern in sicer na 600D smile . Veliko časa sem premišljeval ali naj inštaliram ali raje ne. Po vseh videih sem našel enega ki me je v to zelo prepričal saj je prikazano tako nazorno, da res nemoreš nič zgrešiti.

http://vimeo.com/30803116

Svetujem pa vam da se pozanimate če je pred inštalacijo samega lanterna potrebno še kaj update-tati canonov firmware. Meni se je zgodilo, da, ko sem z 1.0.1 verzijo firmware-a začel inštalirati se proces ni dokončal nato sem malo pobrskal po youtubu in ugotovil, da moraš firmware 1.0.1 updatet-at z enako verzijo (nevem kje je smisel ampak je delovalo) sem slišal, da to velja samo za 600d torej če ima kdo 600d in bi rad inštaliral lantern naj si prej updateta firmware: fileswap.com/dl/HHRmtSTZ75/v10­1-t3i-600d-x5.zip.html (VELJA SAMO ZA 600D!!!!!)

Srečno če se odločite za inštalacijo! smile
 0   

Matej Čebulec @MatejCebulec 20. Mar 2012, 18:56

Je pa super zadevca..Tudi za fotografijo.(timelapse intervalometer, hdr bracketing.....nisem še raziskal je res ogromno funkcij). Za video se mi najbolj dopade focus peak funkcija katera ti obrobi predmet ki je izostren, in regulacija temperature slike katero ima 7D. Zakon, se splača.
 0   

Matej Čebulec @MatejCebulec 20. Mar 2012, 19:05

In če koga zanima garancija, iz kartice se spravi le tako da še enkrat klikneš update in obrneš kolešček za fotografsko funkcijo nato začne uninštalirat in po ponovnem zagonu ni več nobene sledi o njem. Celoten program se shrani na kartico , ko sem dal drugo kartico brez programa gor ga ni bilo več .


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati