0   

andrej @andrejtiger 2. Okt 2011, 16:52

kakšen teleskop naj kupim za slikarit nebo in kak adapter rabim za nikon 995?
hvala za nasvete!
Andrej
 0   

Aleš @lial 2. Okt 2011, 17:23

Nikon 995!!! bigeek

Glede teleskopa ti ne morem veliko pomagat, če tukaj ne bo kakšnega konkretnega odgovora, bo najbolje poklicati Jureta v Infocono, če kdo kaj ve o možnostih nabave v SLO, je to on.
Nato pa je vse odvisno od velikosti okularja. Na aparatu imaš navoj 28, dodajanje obročkov je torej odvisno od tega začetnega navoja in navoja na okularjih.
To je sicer nekoliko neroden način (je pa najbolj natančen), ker je treba vsakič aparat odvijat za gledanje, hitrejša je uporaba cevnega adapterja, ki ga pritrdiš na aparat, nato pa samo natakneš na okular. Vprašanje, če ga boš še kje dobil, najverjetneje bo treba do strugarja, ali pa sestaviti nekaj kosov.

Možnosti za pritrditev aparata na teleskop je še veliko, verjetno pa bodo o tem veliko vedeli povedati tudi na astronomskem forumu, recimo vesolje.net
 0   

Ratter @Ratter 2. Okt 2011, 17:38

Mislim,da nisi na pravem forumu:

http://www.astronom.si/forum/index.php
 0   

Klemen Blokar @kleb 2. Okt 2011, 18:56

Za pritrditev aparata na teleskop potrebuješ ponavadi T2 adapter za svoj tip aparata, saj ima večina teleskopov T2 navoj bodisi tovarniško zraven, ali pa je vsaj enostavno dobiti adapter s tem navojem.

Glede tipa teleskopa je pa tako, da je veliko bolj kot od teleskopa uspešnost fotografiranja odvisna od montaže teleskopa, saj mora ta ves čas slediti gibanju objektov po nebu. Potrebuješ motorizirano montažo, za resnejše delo pa mora imeti tudi možnost priklopa računalnika, da lahko vodenje teleskopa nadzoruješ s kamero in računalnikom (t.i. autoguiding). Sicer pa je tako, da lahko na montažo postaviš tudi aparat s teleobjektivom in delaš solidne fotografije.

Za tip teleskopa je pa tako, da ti sam najbolj priporočam teleskop Newtonovega tipa. Pri takem teleskopu dobiš največjo odprtino za dani denar in zelo solidno kakovost slike. Dobri refraktorji so izjemno dragi, raznorazni katadioptrični tipi cassegrainov (schmidt-cassegrain, maksutov-cassegrain, klevtsov-cassegrain,...) pa so tudi dražji od newtonov, kakovost slike pa je sicer lahko dobra, a to še zdaleč ni zagotovljeno. Seveda je najboljši fotografski tip teleskopa ritchey-chretien, a je tudi ta tako drag, da ga začetniku nima smisla priporočati. Ostani pri newtonu in ne moreš zgrešiti.

Seveda pa je pri astrofotografiji veliko malih podrobnosti, ki jih je treba osvojiti, da dobiš lepe rezultate. Če se boš lotil tega projekta, se boš gotovo še oglasil z vprašanji... smile

PS: S temle tvojim Nikonom boš dosegal omejene rezultate. Morda pride v poštev Luna, kak planet, pa še to bo bolj kot ne žalost. Za astrofotografijo se pa res skoraj ne more shajati brez (d)slr ali namenske kamere...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati