0   

Iztok Fink @tumpo 11. Okt 2011, 07:22

Pozdravljeni

Nebi odpiral neke globoke teme, le vpašanje, ker nevem kako naj si razlagam sledeče.
Imam pet let star body Canon 400d, vem da boste vsi v en glas zatull to je jajc, vrž to stran. Narejenih ima cca 15000 fotk in mi je dobr služi. Zadnje čase pa zelo velikokrat zgreši focus. Ni važno kater ojektiv imam nastavljen, vsi od štirih objektivov full velikokrat zgrešijo. Pa sm postavljal ravnilo in stojalo in ta reč štima. V praksi pa ko škljocam je pa od desetih slik, zihr pet zgrešenih, pa ne mislm da je focus mal zamaknjen, čist je falen, ne ujema se z točko ostrenja, al kako nabolj po domače povem.
Imate mogoče kkšno idejo, kje naj isčem krivca?
Ali je varijanta, da ima aparat že kar nekaj škljocov narejenih in peša, skratka mi hoče rečt, da je nakoncu?

Hvala za nasvet
 0   

Zelod @flambirana_oFca 11. Okt 2011, 07:54

Hehehe.... Če se ti da, počakaj do konca tedna, pa ti napišem odgovor, ki ga bom upam, da prejel od 3A Foto-Video servisa. Ravno včeraj sem jim pisal.
Imam pa na Canon EOS 40D takšno težavo in do potankosti enako kakor si jo opisal. Npr. 3-5 fotk je ok, potem jih pa kakšnih 3-8 totalno zgreši, da na njih ni ničesar v fokusu in fotografija je popolnoma "mehka", če se tako izrazim. In nato spet deluje normalno nekaj časa, pa se težava v recimo fotografiranju dogodka spet večkrat ponovi.
Sicer se mi to pojavlja že nekaj mesecev. Sprva je zgrešil le 2-3 fotke in se nisem preveč sekiral. Sedaj s takšnim faliranjem pa ni zanesljiv za resnejše delo.
Tudi pri meni to dela z vsemi objektivi, ki jih imam. Dokler tej isti objektivi na drugem bodyju delujejo normalno.
Sam sumim, da je kaj narobe z medlico oziroma s sklopom ogledal. Mogoče so mehanski deli zapacani ali enostavno dotrajani, pa se ogledala pravi čas ne vrnejo na svoje mesto in zamaknejo projecirano sliko. Ali pa v končni fazi, je vzrok v zaklopu, saj ima body čez 60.000 posnetkov in do sedaj ni še nikoli sporočil nobenega ERR. smile

Sem pa že mesece nazaj obrnil ogromno tujih forumov in za sam body 40D je tovrstna napaka kar pogosta, nihče pa ne ve točnega vzroka. Na servisih so jim skalibrirali in/ali zamenjali zaklop in zadeva je funkcionirala naprej.

Upam na odgovor s strani 3A, da vem pri čem sem (popravilo skupaj z menjavo zaklopa ali nakup novega aparata).
Čeprav... slutim, da bo odgovor v stilu "Prinesite na servis in bomo ocenili strošek popravila". biggrin
 0   

Zelod @flambirana_oFca 11. Okt 2011, 09:07

Prispel je odgovor!

from: ... @3a.si
to: me
date : Tue, Oct 11, 2011 at 9:36 AM
subject: SERVIS EOS 40D

Spoštovani,
zahvaljujem se vam za vprašenje,vendar ti simptomi niso pogosti na teh aparatih.Zato bo najbolje da aprat prinesete in bomo testirali nato pa naredilo diagnozo.

hvala in lep dan,
Robert
 0   

Aleš @lial 11. Okt 2011, 09:23

He he, temu lahko rečemo - mailbrezveze, ker si odgovor itak že vedel... grin

Nekoliko bolj resno glede vajinega problema:
Vedno smo (ali pa nismo) pozorni na prah v aparatu. Nekaj ga je včasih na ogledalu, tu in tam ga ima kdo na medlici, ali celo v vmesnem prostoru med prizmo in medlico, tudi na prvi leči okularja z notranje strani se pojavi. In panika (kakor koga) je tu. Prah na tipalu ne omenjam, to je n-krat prežvečena tema. Zelo malo ali pa nič se ne govori o delcih prahu, ki so na sekundarnem ogledalcu ali pa na leči pred tipalom ostrenja. Prav te dva elementa pa lahko s svojo slabšo propustnostjo povzročita simptome, ki so opisani, vsaj takšno je moje mnenje. kar nekajkrat sem že poskušal sprožiti ta problem, tudi na tem forumu, vendar se ne spominjam, da bi kdo lahko zagotovo zatrdil, da moja diagnoza nima osnove.
Še o tem, kje sta locirani ti dve mesti: sekundarno ogledalce se skrije za glavnim, ko se le to dvigne, leča pred tipalom ostrenja pa je na spodnji strani jaška, bližje zaklopu kakor bajonetu.
In ko (če) pihamo smeti iz glavnega tipala, je čisto možno, da jih spihamo na ti dve mesti...lahko pa padejo tja same od sebe.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati