0   

Matevž Lavrič @rezist 24. Okt 2011, 22:21

Torej. Zanima me če mi lahko nekdo na čist preprost kmečki način razloži naslednje pojme : globinska ostrina, zlati rez, pravilo linij, kdaj uporabiti točkovno(spot) centralno (weighted) in urovnoteženo(average) merjenje , kaj je ekspozicija in pa mogoče malo o kompoziciji...

Seveda se ne branim še drugih pojmov, kateri bi mi prav prišli.

Nekako sem tiste čisto osnovne stvari dslrja spoznal, zdaj bi pa rad zvedel kaj več o sami fotografiji.

Knjige se mi zdijo zelo nerazumuvajoče in zahtevne, zato se obračam na vas.
Hvala in LP
 0   

Aleš @lial 25. Okt 2011, 05:28

He he, midva sva sicer imela že en "manjši tečaj" o fotoaparatih in objektivih na zasebnih sporočilih, ker pa gre za vprašanja, ki morda zanimajo še koga, ti bom poskušal odgovoriti tudi na to:
- globinska ostrina (DOF) razdalja v kateri so vsi objekti ostri. Pred in za njo so zamegljeni.
- zlati rez je na treh osminah posnetka, zaradi poenostavitve včasih uporabimo kar eno tretjino

Razlago odločitve, kdaj uporabiti kakšnega od načinov merjenja svetlobe pa prepuščam komu drugemu, najbolje pa da kar sam malo preskušaš, kdaj in v kakšni situaciji je najbolj primerno uporabiti kakšno od merjenj tako, da enak posnetek narediš trikrat - z vsemi tremi nastavitvami.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 25. Okt 2011, 08:31

Na kratko: pri digitalcih merjenja svetlobe skoraj ne rabiš, saj ti prikaz na ekrančku in histogram ter možnost prikaza prežganin več povedo kot pa najbolj sofisticiran svetlomer.
Kompozicija je tudi zelo enostavna. Tu velja le eno pravilo. Fotografija mora biti uravnotečena.
Ekspozicija pomeni osvetlitev.
Za konec pa še en nasvet: No pain no gain (prosto po Beavisu & Buttheadu). Ali po slovensko: Brez muje se še čevelj ne obuje. Ali po wartburgovsko: Knjige niso "nerazumevajoče" (zate mogoče učbeniki slovnice), pač pa si ti prelen, da bi jih sploh povohal.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 25. Okt 2011, 09:08

Vse stvari so bile že neštetokrat napisane in v knjižno obliko spravljene. Vzemi v roke knjigo, kjer boš izvedel stvari, ki te zanimajo, ter še veliko ostalega, za kar sploh še ne veš, da obstaja. Knjige, če so dobro napisane, te vodijo od osnov k zahtevnejšemu. Nekdo se je že potrudil, izkoristi to. Ko boš prebral eno, dve ali več knjig, ti bo jasno, zakaj so knjige dobra stvar. Niso le razumljive, ampak tudi razumevajoče- na isto vprašanje ti bojo odgovarjale v nedogled smile
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Dule @DuleB 25. Okt 2011, 22:21

Verjamem, da zna včasih marsikateri avtor knjige zakomplicirati snov, ki jo podaja, zato ti priporočam naslednjo spletno stran:

http://www.astrokaktus.com/DigitalPhotography/Uvod/z_sprejemnica.html

Pojmi, ki te mučijo (in še marsikaj več) so zelo nazorno raztolmačeni... smile
Dušan Brezovnik


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati