0   

Sara Šoštarič @SaraSostaric 8. Nov 2011, 22:17

Pozdravljeni !

Sem dokaj nova v svetu fotografije in o teh stvareh ne vem se veliko. V kratkem casu pa sem pridobila ogromno informacij in niti ne vem kako se tocno opredelit glede tega problema, ki me pesti. No pa da opisem. Imam Nikon D5000 z objektivom Sigma 18-200mm 3:5-6:3 DC OS HSM. Nemalokrat se je zgodilo, da sem dobila popolnoma neostre fotke. Ugotovila sem da odlicno ostri ce je stvar pri miru oz tudi ce se fotografira na funkcijo "auto". Ker pa jasno ne fotografiram na "auto" in seveda okolica ki jo zelim zajeti v objektiv ni pri miru, nastane problem. Ne vem, ce je kaj pogojeno s tem, ampak sem ugotovila, da mi samo na "auto" dela pomozna luc. Nekje sem enkrat zasledila, da ta pomozna luc pomaga pri ostrenju, meni pa ne dela. A bi morala kako drugace spremenit nastavitve ali v cem je problem, da dobivam neostre fotografije oz pomozna luc ne dela ?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 8. Nov 2011, 22:40

Morda si za začetek prebereš navodila za fotoaparat in kakšno knjigo o osnovah fotografije.
Ali pa enostavno na aparatu preklopiš na pravi program.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 9. Nov 2011, 07:01

Kaj veš o naslednjih pojmih: zaslonka, ISO, čas zaklopa? Glede na to, da govoriš, da je na avtomatiki vse v redu očitno v ostalih programih nečesa ne znaš pravilno nastaviti. Ko praviš, da v primeru, ko stvari niso statične fotke niso ostre bi sklepal, da čas zaklopa ni ustrezno kratek. Na katerih programih fotografiraš? Prednost zaslonke? Prednost zaklopa? Popolnoma ročno?

Zelo bi tudi pomagalo, če nalepiš kakšen primer fotografije, ki ni ostra (tako kot opisuješ). Kaj več ti v tem času ne znam povedati. Razen to, kar je Wartburg napisal - navodila fotoaparata in druga literatura so tvoji prijatelji.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Kris @kris 9. Nov 2011, 11:20

Imam občutek, da gre pri tebi za začetniški problem predolgega časa zaklopa, kot je že omenil Ulrich. Če fotografiraš na 200 mm, se pravi, ko imaš "zoom do konca", potem je čas zaklopa 1/250-tinka najmanj kar moraš imeti, da ne boš stresla fotografije. Po mojih izkušnjah je vse kar je manj od 1/250 na 200 mm za začetnika že problem, ker moraš imeti roko mirno kot Rajmond Debevec, da ne streseš. Pri fotkanju najbrž slediš ljudem z objektivom. Boljše je nastavit kader, umirit roko in počakat, da človek sam pride v kader in potem slikat.

Nastavi aparat na funkcijo S, čas na 1/250 ali več in probat! Če je svetlobe premalo in boš na 1/250 dobila pretemne slike, zvišaj ISO na 400 ali celo 800.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 9. Nov 2011, 12:17

Pri tem objektivu lahko iz roke fotografiraš tudi z daljšimi časi, če je seveda vključen OS.
Problem je verjetno pri nastavitvi AF, ki naj bi bil pri fotkanju gibanja na 'AF-C', pa tudi pri predolgih časih, če se objekt giblje. Mislim, da tudi AF-AUTO zazna gibanje in preklopi v AF-C.
Zato sem omenil izbiro pravega programa. Program za šport mislim da avtomatično vključi sledenje in dela z najkrajšimi možnimi časi.
Potem je tu še nastavitev (auto)ISO pa še kaj.
Kot že rečeno, treba bi bilo videti fotke. Potem bi lahko natančno opisali, kaj je narobe. Ampak to ni rešitev! Naslednje vprašanje bo, zakaj pri slikanju rožic ni ves cvet oster. In zakaj ima sestrica na fotkah prevelik nos. Itd. zato sem svetoval malce literature. fotografija ni instant obrt, čeprav je plačana slabše od čistilcev čevljev, da ne omenjam sprehajalcev psov.
Brez muje se še čevelj ne obuje, al kako smile
 0   

Sara Šoštarič @SaraSostaric 10. Nov 2011, 09:45

Zelo sem hvalezna za odgovore. Ker se s tem mucim ze 2 meseca. Sem prebirala literaturo in navodila fotoaparata sem prebrala po dolgem in pocez. Ampak mi je izgleda delala tezave tale zaslonka in cas. Se se ocitno ne znajdem najbolje z razumevanjem tega, ker mislim, da mi zdaj ostri po parih poskusih.
Kaj se pa tice vprasanja tukaj in tega z literaturo da jo naj preberem .. Forum je bil ustanovljen ravno v ta namen, da se delijo informacije. Nekdo ve vec o cem kot kdo drug. Ja, sej pravim da sem zacetnica in mi ne more bit takoj vse jasno in je bila to zadnja moznost da sem se tukaj povprasala. Vsi ste super, ker ste mi popolnoma laicno obrazlozili in mi je to najbolj v pomoc grin Namrec sem se pogovarjala o mojem problemu s tremi fotografi (oz se vsaj ljubiteljsko s tem ukvarjajo ze lep cas) in nisem dobila odgovora. Nihce ni omenil da bi v zaslonki lahko bila tezava. Zdaj mi je marsikaj jasno in mi bo v pomoc, res res hvala vsem grin

Se vedno pa ne vem zakaj mi ne sveti pomozna lucka, ki bi mi (bojda ??) morala. Tako pise tudi v tem prirocniku, za nacine v katerih jaz fotografiram. Fotografiram v rocno (M) ali pa z nastavitvijo casa osvetlitve (S). Naceloma si vse sama nastavljam, wihte balance, iso vse .. in tudi v nobenem programu ne fotografiram (kot si omenil sport npr) Ostrim sama ali pa tako kot si rekel AF - C (po potrebi). Af area mode imam nastavljeno na dynamic area.

Hehe Wartburg taksnega vprasanja nebo grin Mene je mucilo samo to, da ni ostrine, kjer bi morala bit. Z ostalim se se koliko tolko znajdem grin
 0   
 0   

misfits @misfits 10. Nov 2011, 10:12

normalno, da so neostre, stresene so zaradi predolgega časa, je treba malo povišat iso in/ali zaslonko bolj odpret (nižja številka). Stabilizacija v objektivu tudi ni vsemogočna, je treba pazit na čas. Če se pa motiv premika, pa še toliko bolj.
 0   

Sara Šoštarič @SaraSostaric 10. Nov 2011, 11:00

Hvala ! smile

In se nekaj off topic .. A je bliskavica sb 900 primerna za mene ? Mislim zato ker sem zacetnik. Nebi pa rada nekaj prevec povprecnega. Oz za "malo dnara malo muzike" grin
 0   

Aleš @lial 10. Nov 2011, 11:03

Včasih je ogled cele velikosti fotografije hitro problematičen.
Velikost za objavo, ali tiskano fotografijo pa lahko občutek precej izboljša.
Pri ptici je res viden prevelik premik, dekle s kužkom pa je morda v pomanjšani verziji že sprejemljivo, za laike zanesljivo, fotografi pa tudi ne bi preveč kričali grin

Dovolil sem se malo poigrati z enim posnetkom, če je to moteče, zapiši in takoj brišem!

 1   

Janez Pelko @Wartburg 10. Nov 2011, 11:08

Pomožna lučka sveti le ob uporabi sredinske točke za ostrenje, vsaj na večini Nikon aparatov je tako.
Malo poglej še v menije, lahko da je ta lučka tudi izklopljena.
V dobri literaturi (na primer Velika knjiga o fotografiji), je lepo razloženo, kako čas zaklopa in goriščna razdalja vplivata na (ne)stresenost posnetkov.
SB900 je vrhunska bliskavica, ki stane več tudi zaradi funkcij, ki jih ne boš nikoli potrebovala. Je malenkost, ampak res malenkost močnejša od cenejših, morda se malenkost hitreje polni in je malenkost bolj robustna. SB-700 ali poceni rabljena SB-600 bosta več kot dovolj.

Še tole:
Forumi so pa zato, da dobiš odgovore na enostavna, kratka vprašanja.
Velikokrat so pa vprašanja v stilu:"Kupil sem odličen klavir, zdaj pa ne znam nanj igrati. Mi lahko na kratko in ma začetniku razumljiv način poveste, kaj naj naredim, da bom znal igrati."
Zahvala: piXi
 0   

Zelod @flambirana_oFca 10. Nov 2011, 12:40

Pri fotografiji dekleta s kužkom si fotografirala z goriščno razdaljo 200mm in imaš čas zaklopa 1/60 s, vrednost zaslonke f8 in ISO 500.
Če bi imela pri enakih pogojih fotografiranja na 200mm nastavljeno: ISO 800 in vrednost zaslonke pa f5.6 ali f6.3, bi lahko dosegla čas zaklopa nekje 1/160s ali celo 1/200s kar bi možnost dobrega posnetka veliko povečalo.
Predlagam učenje na programu Av ali Tv (odvisno od potrebe) ter obvezno kasnejšo analizo narejenih fotografij na računalniku pri pregledu histograma, nastavitev (EXIF) ipd.
Sčasoma pa ti bo postalo povsem jasno in rutinsko v katerem primeru uporabiti kakšne nastavitve.
Sam sem v začetku fotografiranja z dSLR-jem uničil 10 fotografij dokler si nisem na lokaciji nastavil pravilnih vrednosti za fotografiranje, danes po tolikih letih in škljocih prakse, ob prihodu na lokacijo in nastavljanju parametrov za fotografiranje, uničim le še dve ali celo nobene.
Veseli me zagnanost, ki jo imaš, da bi fotografirala v popolnoma ročnih nastavitvah, a vedi, da tako hitro pa vendarle ne bo šlo. Srečno!
 0   

Sara Šoštarič @SaraSostaric 11. Nov 2011, 09:26

Lial, ni bilo motece, super si se poigral grin Mi je bilo vsec. Sam vceraj nisem utegnila odgovorit. Sem pa namerno dala tako veliko, da se vidi. Imam pomanjsano tudi in izgleda bolj ostra, sam ce dobro pogledas ni.
Wartburg vam vsem je bilo to vec kot ocitno enostavno vprasanje. Jaz bi se mogoce mucila s tem se lep cas, zaradi zastavljenejga vprasanja tukaj pa mi je postalo jasno in no time. V primerjavi s tem da se se ubadam s to zadevo ze kaksna dva meseca, bi se enkrat zastavila enako vprasanje ze prej, ce bi vedela da mi boste tako super in hitro pomagali smile Hvala tebi in ostalim grin
Drugace pa, sej ves, ko se zacnes ukvarjat s tem, pridobis res ogroomno novih informacij, ki prej nisi niti slisal za njih. Brskam okoli in skusam cim bolj absorbirat in mogoce sem iskala napake drugje, zato nisem niti pomislila na taksne resitve. Zdaj vsaj vem cemu se bolj posvetit.
Glede lucke, sem pogledala v meni in jo imam vklopljeno. Glede na vse te moje nastavitve, bi morala delovat, vsaj tako pise v tisti knjigi. Ok, vidim da mi se res dosti manjka, mislim da se bom vpisala kar na tecaj smile

Hvala flambirana_oFca, za tvojo razlago. Ja izgleda res malo prevec pricakujem, sam ce pa me to taako veseli smile Komaj cakam da vse osvojim.
 0   

PrimozS @PrimozS 11. Nov 2011, 09:32

Luč za pomoč AF ne dela v AF-C mode, kolikor se spomnim. Pa če se ne motim, si omenjala, da ostriš v AF-C ali pa"sama" - misliš s tem ročno? Potem lučka seveda tudi ne dela.
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 11. Nov 2011, 10:23

za učenje ti priporočam videje ki jih dela Mark Wallace...

tukaj imaš en odgovor na vprašanje "zakaj ni ostro":
http://www.youtube.com/watch?v=ofyZ1hAmWQs
 0   

Sara Šoštarič @SaraSostaric 11. Nov 2011, 11:21

Super, super ! Perfect ! smile Hvala za trud.
 1   

komar89 @komar89 12. Nov 2011, 16:50

Nasvet: uporabljaj manual način samo takrat ko v polavtomatskih načinih ne gre. Zakaj bi se matrala če ni treba, zaradi tega ne boš nič boljša fotografinja. Jaz uporabljam manual samo pri slikanju s flešem, ostalo ponavadi na A, ali T. Prav pride tudi tam kjer se ti svetloba ne spreminja nič, kjer pri prvi fotki nastaviš vse in pustiš pri miru. Pri kakšnem eksperimentiranju, nočnem fotkanju ognjemetov, zvezd...
Mi je priznani fotograf in svetovni popotnik Šeruga priznal da skoraj vse slika na P. Pa poglej njegove fotke smile
Zahvala: SaraSostaric


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati