0   

Aleš @lial 12. Nov 2011, 17:55

Ko sem danes malo urejal predale, se je čudežno 'pojavila' lična mapica in v njej lepo sortirane fotografije. Iz davnega leta 1982, posnete na več kakor zanimivem (in dokaj razburljivo-adrenalinskem) skupinskem jadranju, pravzaprav prevozu čarterskih jadrnic iz Červarja na Brač. 24 posnetkov, en cel film narejen s 'trotl-ziherco', če me spomin ne vara, je bil neki Kodak.

In nato sem se malo zamislil: bila je dogodivščina, bil je dogodek, bil je izlet, spomini so lepo ohranjeni (res da so bili dolgo 'nekje spodaj' v predalu, pa vendar so.

In nato je prišel digital.
Včasih, vendar bolj poredko sem natisnil kakšno fotografijo ali dve, velikokrat pa sploh nobene. Se mi ni ljubilo, ali pa sem se tolažil - saj je na različnih diskih v treh kopijah.
In počasi se je teh posnetkov nabralo skoraj 100 000 (sto tisoč), od prvih, narejenih v letu 1999, pa vse do današnjih. Iz različnih aparatov, v različnih resolucijah, z različnimi imeni. Seveda so sortirane, najprej po aparatih, nato po datumih, nekaj tudi po dogodkih.
Na papirju, kakor sem že zapisal pa jih je bolj malo. Niti 100 jih ni, kaj šele da bi bile v ličnih mapicah, ki so jih v "dobrih starih časih" dajali v foto-studijih.

In sedaj mi povejte spoštovani forumaši, stari in mladi, pridni in leni, laiki in proji:

kako hudiča bom čez deset let obujal spomine?


LP

P.S.: črne misli, pa še polna luna je , hja, vendar je to bolj za šalo (morda tudi zares?)
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Nov 2011, 18:27

če ne drugega, lahko tudi digital sprintaš...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Jan Kajfež @Geccko 13. Nov 2011, 00:38

Zato pa trotlziherco nazaj v roke in akcija smile
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 13. Nov 2011, 07:50

jaz se kar dobr spomnim vseh fotkanj z digitalcem... no je pa res da se ful dobr spomnim, ko sm prvič fotkal z zenitom... monster tracki v podskranjku so bili parkirani na prikolicah... najbrž se dobr spomnim, ker sem se bal da bom fotoaparat z*ebal smile pa tud pri analogcu odštevaš kokl fotk lahk še narediš, pri digitalcu pa po pol ure vidiš da jih imaš 500 gor... smile
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 13. Nov 2011, 11:18

Menim, da zelo težko. Digitalna tehnologija v tem kapitalizmu vztrajno in uspešno s trga rine analogno in vprašanje, če ne bo čez ne ravno deset ampak mogoče 30, 50 let analogna fotografija povsem izumrla. Dovolj je že, da se bodo odločili prenehati izdelovati fotografske filme in raznorazen pribor za razvijanje/povečavo. Ali bodo pa ponudbo na trgu toliko skrčili, da bodo naprave za analogno fotografijo izredno drage in v omejeni seriji.
Sicer pa menim, da v digitalni tehnologiji na dolgi rok ni prav nič dobrega. Če pogledam svoj arhiv fotografij za nazaj, ko sem fotografiral še s trotlziher Mavico, pa trotlzihr Pentaxom, so te fotografije danes povsem neuporabne. 640x480 pik izgleda na današnjih monitorjih in visoki resoluciji zelo slabo, 1600x1200 pik je pa za ogled še prebavljivih, za tisk na več kot 18x13 pa groza, če bi hotel sedaj razvijati fotografije, ki so shranjene na disku. In to kar se nam danes zdi visokoresolucijsko in odlične kvalitete je vprašanje kaj bo s tem čez nekaj (deset) let.
Mene osebno v tej zgodbi še najbolj skrbi varnost in trajnost zapisa fotografij na spominski medij (trdi disk, optični medij,...). To je nekaj takšnega kakor, če bi imel fascikel z analognimi fotografijami shranjen na majavi polici nad prešo za papir.
 0   

Aleš @lial 13. Nov 2011, 11:36

flambirana_oFca je napisal/a:

Mene osebno v tej zgodbi še najbolj skrbi varnost in trajnost zapisa fotografij na spominski medij (trdi disk, optični medij,...).

He he, v neki podobni debati pred leti na 'sosednjem' forumu, je bila končna ugotovitev: noben način zapisa ni večen, izjema je le ena - KLINOPIS. Dokazano.

grin grin grin
 0   

andyz @andyz 13. Nov 2011, 12:23

Ja, pa še klinopis lahko kakšen potres odnese, haha.
Kar pa se tiče dileme, pa je jasno, da lahko najbolj dopadljive fotke naprintaš. Tako vsaj jaz delam. Vsak mesec, ali pa morda dva, dam naprintati kakšnih 15-20 fotk. To je malo manj, kot bi jih imel pri relativno skromni uporabi analoga, a povsem dovolj za obujanje spominov. Pa še kakšnim frendom v družbi jih lako pokažeš, saj ne nosite menda vsepovsod monitorja s sabo.
Poleg tega je efekt pri gledalcih ponavadi večji, kot pa, če bi zadevo gledali na računalniku.
andyz
 0   

Jernej Lasič @Sviri 13. Nov 2011, 12:31

Še enkrat, tudi digitalne fotografije lahko razvijete. Ne vidim potrebe po zaskrbljenosti.
Seveda je pa tukaj še internet in shranjevanje fotografij na njem. Ogled fotografij pa pravtako omogoča že skoraj vsaka elektronska naprava.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

urosm @urosm 13. Nov 2011, 15:16

He he, zakaj bi to bilo prekletstvo digitala? To je prekletstvo tvoje lenobe, če se ti ne da poslat slik v razvijanje laugh
 0   

Ime Priimek @poetski 13. Nov 2011, 16:23

Se mi zdi, da je sedaj še lažje razvijati fotografije, ker ti jih poštar prinese domov in ti sploh ni treba zapustiti stanovanja biggrin
 0   

Klemen Blokar @kleb 13. Nov 2011, 16:50

Skrb digitalne fotografije je skrb za to, ali bodo diski preživeli, ali je backup kopij dovolj in podobno. Če je ta pogoj izpolnjen, je stvar enostavna. Fotke vedno lahko natisneš, lahko pa spomine obujaš na projektorju, monitorju, tablici,... Če danes še nimaš tablice (je tudi jaz nimam), jo boš čez 10let skoraj gotovo imel. Pa še kaj drugega boš imel... Skratka, naj bo tvoja skrb osredotočena na to, da digitalni podatki preživijo teh 10let. Če bodo, boš spomine že lahko obujal, na tak ali drugačen način.
 1   

Aleš @lial 13. Nov 2011, 16:59

Jejhata, jejhata, sviri, urosm in poetski!
Seveda je kriva moja lenoba, da nimam posameznih dogodkov na papirnem zapisu, kaj pa drugega.
In da bi lahko to uredil od doma, ali pa v Harvey-u, do katerega imam 10 minut peš in bi bil v slabi uri doma s papirnatimi izdelki.
Vse to drži.
Ampak kaj mi vse to pomaga, če je sistem takšen, da podpira mojo 'lenobo'.

Bom razložil še enkrat, kako se je delalo in kako se dela sedaj:

- analogno si kupil film (ali več njih) ga vstavil v aparat in vse skupaj vzel s seboj na izlet. Nato pa škljoc, škljoc, previdno z razmislekom, vsak kader petkrat preveriti (in marsikaj zamuditi grin ), ves čas kontrola nad preostankom filma. Nato naslednji dan do foto-studia, ki te naroči čez par dni (OK, proti koncu tudi samo uro ali dve), ves ta čas pa te močno zanima kaj je na filmu, ali je vse uspelo, ali so 'lepe' slike in še kaj. Nato greš ponje, po možnosti pozabiš kontrolni listek doma, končno dobiš kuverto z razvitimi posnetki in negativ lepo razrezan in v svojem žepku. Gledaš posnetke, jih zložiš v mapico in potem kažeš naokoli. Malo tistim, ki so zraven, včasih tudi tistim, ki niso. Skratka: nekaj dni pričakovanj in skrbi, potem pa veselje/razočaranje, kar koli.

- digitalno pa tudi vzameš s seboj aparat na izlet ("ali imam dovolj kartic?"), škljocaš, malo s premislekom, večinoma pa kar tako, včasih vmes posnetke brišeš, drugič tudi ne, rafale po deset in več se ti ne da kontrolirat, zapolniš eno kartico, pa drugo, pa šele pri tretji ali četrti malo paziš na število preostalih posnetkov. Prideš domov, prižgeš računalo (ki je tudi prekletstvo!), vtakneš prvo kartico v čitalec, jo preletiš, pa drugo, pa tretjo, potem se greš preobleč, se ponovno usedeš pred ekran in besno tolčeš po smernih tipkah, gledaš prvih sto, pa drugih, pa tretjih sto in tako do konca. Nato 'pretočiš' vsebino vseh kartic na disk v mapo z imenom dogodka in datumom in si greš skuhat kavo. Če je časa dovolj, se malo 'poigraš' s kakšno konverzijo iz RAW-a, potem pa na net in na SF, da vidimo, če je urosm spet kakšno 'uganil' (tole je hec, upam da razumeš grin )

Kje hudiča je sedaj čas za selekcijo nekaj sto posnetkov, primerno obdelavo, pošiljanje (ali obisk) in vlaganje v mapco?
Če so pa ja vsi že na disku in bodo v najkrajšem času še na back-up-u

Takle mamo, hja.

P.S.: vidim zapis kleb-a, ki je prišel ravnokar: ni problem, če bo kaj na diskih čez deset let ali več, ker bo po sistemu, ki ga imam, takrat zapis celo na več lokacijah, kakor sedaj (vedno pri nadgradnji diskov kopiram pomembne vsebine na novi disk), problem je v tem, da je tega preveč!
Zahvala: Superjunak
 0   

abo01 @abo01 13. Nov 2011, 17:37

Zakaj kriviš druge za svojo lenobo? To je tako, kot bi rekel, zakaj so izumili avto, če pa je konj taka lepa prijazna žival?
 0   

SJan @SJan 13. Nov 2011, 18:25

lial je napisal/a:

zapolniš eno kartico, pa drugo, pa šele pri tretji ali četrti malo paziš na število preostalih posnetkov.


Kje pa piše, da zaradi digitala pri fotkanju ni treba več razmišljati? Da na izletu zapolniš 4 kartice, moraš res škljocati vsevprek, če malo premisliš, kdaj se sploh splača dvigniti fotoaparat k očesu, zna tudi ena 4gb kartica zadostovati. Pa če računaš, da gre na 4gb okrog 220 raw fotk, potem tudi nimaš takega hudega števila posnetkov za kasnejšo obdelavo.

Se pa strinjam glede tega, da je na filmu treba bolje premisliti - ampak v končni fazi, odkar fotkam na film, enako premislim tudi pri digitalnih fotografijah - ravno zato, ker se mi pozneje na računalniku ne ljubi pregledovati stotin bolj ali manj enakih in brezzveznih fotk. Tako da ne gre za nobeno prekletstvo digitala, prej za pomanjkanje premisleka smile
 1   

photot @photot 13. Nov 2011, 18:28

1. Zakaj se pri fotografiranju (v digitalni tehniki) zanašaš na veliko število narejenih posnetkov? Če si bil pazljiv in pri stvari včasih (analogno), potem bodi še sedaj. To sicer ne pomeni, da boš od celega dneva imel 36 posnetkov - ne boš jih imel več 500, ampak morda samo še 200. Poduk 1: Zmanjšaj količino prinešenega materiala s terena.

2. Zakaj se ti doma nabira tako velliko število fotografij, ki si jih pretankal s spominkih kartic na diskovje? Ali se pri pregledovanju, ne moreš odločiti in od 500 komadov pobrisati 400? Poduk 2: Sam sebi moraš biti hud in neizprosen selektor, drugače ne gre.

3. Kdo ti brani, da od enega dneva (500 posnetkov) izbereš 100 najboljših in od teh pošlješ 30 v izdelavo na fotografski papir? Jaz to delam (sicer so pri meni vse te številke manjše, ker upoštevam točki 1 in 2) in spomini se v ličnih foto albumih (v fizični oblliki, to kar s police vzameš v roke) lepo nabirajo.
Poleg foto albumov pa sem ter tja kakšno zares prisrčno fotko spravim še na večji format (A3, panorame 30 x 65 in podobno).
Poduk 3: Fotografski papir še obstaja, uporabljaj ga.
Zahvala: SJan
 0   

Ime Priimek @poetski 13. Nov 2011, 18:48

Jaz imam prostora za "samo" 200 fotografij. Sproti brišem (prva selekcija) ter bolj premišljeno fotografiram, saj je problem s prostorom. Imam dober preset v Lightroomu, tako da obdelava ne vzame veliko časa.

Glede "pričakovanja" na fotografije je pa tako. Sem na digitalu, in ko fotografiram street, zmeraj počakam vsaj en teden med fotografiranjem in pregledom fotografij. Je dober občutek, ko se en teden "rajcaš" kaj si ujel. Treba je prilagodit medij sebi. In ne obratno.
 0   

Klemen Blokar @kleb 13. Nov 2011, 21:28

Lial, če je vsega preveč, potem ne bo težav s spominom... grin
V bistvu je hecno, ker imam občutek, da pravzaprav jamraš zato, ker si navajen drugačnega sistema in novi je drugačen... Jaz sem sicer verjetno dokaj neobičajen karakter med tistimi, ki jih fotografija zanima, morda je zato moja izkušnja povsem drugačna. Jaz ne uživam v fotografiranju dogodkov, izletov, potovanj, ... ugotavljam, da bi na večini potovanj po evropi precej bolj užival, če bi po mestih za vratom sploh ne nosil aparata, ker me njegova teža samo ovira pri gibanju, z ne-SLR zadevicami sem pa ravno toliko skregan, da se mi sploh ne da čakat na to, da se prižgejo in opravijo svoje. Jaz se ponavadi odpravim fotografirat, velikokrat v naravo, največ se ukvarjam pa z astronomsko fotografijo.

Tudi jaz sem začel s fotografijo na analogni tehniki, pa čeprav le za malo časa (in to v času, ko je digital že prevzel pobudo). A učenje je bilo naporno - zapisovanje v beležko, kakšna zaslonka in čas osvetlitve je bil za vsako fotko, pa potem sesutje sistema, če sem kako fotografijo vmes pozabil popisat, pa potem do takrat, ko sem dal film razvit so bile že vse ostale okoliščine fotke pozabljene, učenje je bilo mučno in počasno, da ne govorim o izgubljenih priložnostih, ko ostrina ni bila dobra ali je bil objekt odrezan s fotke... (ročno ostrit in kadrirat objekte, ki jih ne vidiš s prostim očesom, je zanimiv izziv). Z digitalno tehniko je pa zadeva povsem enostavna - počakaš ekspozicijo, naložiš na računalnik sliko in pogledaš, če je vse ok. Porabiš magari eno uro, da si vse nastaviš optimalno, potem pa lepo škljocaš celo noč... In vse piše v exif podatkih... smile

Seveda sem na začetku škljocal tudi več fotk, a sem opazil, da se to zelo umirja in vedno manj škljocam tja v tri krasne...
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 13. Nov 2011, 21:45

Poznan problem ja. Ampak to primerjanje z analognim ni čist smiselno. Pred fotografijo je moral priti slikar in se je družina zbrala in on je tisto počas namalal. S fotoaparatom si lahko naredil 24 posnetkov kar takole. Z digitalom pa jih lahko narediš 500 brez dodatnih stroškov. Zakaj jih ne bi? Saj zato so ga pa (med drugim) izumili. Ne bi zdaj o ločenosti medija in informacije, ampak dejansko mi rabimo informacijo. Saj pri starih fotkah se tud ne navdušujemo nad papirjem, ampak nad informacijo na njem (pustimo zdaj nostalgijo s kemijo in papirjem itd, čez 50 let bomo vzdihovali pa nad fotošopom).
Torej, na terenu zberemo čim več informacij, doma jih brutalno oklestimo in obdržimo samo najbolj informativne/ostre/prisrčne. Saj ko jih gledaš na monitorju lahko zraven šlataš en kos povoščenga kartona, za rajc ane. Če si vsaj malo discipliniran tako brisanje ne bo problem, shranjevanje pa posledično tudi ne.
Osebno mislim, da bom razvijal samo še top10 fotke, na 20x30 ali 40x60. Če bom čutil potrebo po izsekavanju deževnega pragozda bom pač razvil še vseh ostalih 30.000 posnetkov, seveda na priročnejši format.

In še glede večnega vprašanja kompatibilnosti formatov in medijev v prihodnosti: tako kot so se s prihodom CD-jev še isti dan samouničili vsi izvodi vinilk in VHS kaset, s prihodom MP3-ja pa so v trenutku splesneli vsi CD-ji, tako bodo čez noč izginili tudi USB-ji in formati.
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Aleš @lial 13. Nov 2011, 21:50

lial je napisal/a:
P.S.: črne misli, pa še polna luna je , hja, vendar je to bolj za šalo (morda tudi zares?)


Čist preveč zares ste zagrabili tole moje jamranje grin grin

Pa vseeno: hvala za razmišljanja, verjetno se bo še kdo zamislil nad vsem skupaj in mu bo to koristilo.

Fino.
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 13. Nov 2011, 22:04

poetski je napisal/a:
Sem na digitalu, in ko fotografiram street, zmeraj počakam vsaj en teden med fotografiranjem in pregledom fotografij. Je dober občutek, ko se en teden "rajcaš" kaj si ujel. Treba je prilagodit medij sebi. In ne obratno.


laugh to morm probat enkrat biggrin
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati