0   

H2SO4 @H2SO4 10. Dec 2011, 21:32

Trenutno imam kompaktni fotoaparat Panasonic Lumix TZ7. Zamenjal bi ga za nov DSLR. Budget ni ravno velik...recimo do 550€, plus minus kakšen €. Odvisno koliko iztržim za svojega Panasonica. biggrin

Mimogrede: kolikšna bi bila njegova vrednost? Aparat je star eno leto in zelo dobro ohranjen. Na zaslonu ima zaščitno folijo od prve minute uporabe, nošen v etuiju... Kupljen je bil na angleškem Amazonu. Videl sem ,da se da preko njih tudi prodajat rabljene stvari. Je kdo že probal? Kako se obnese?

Da se vrnemo k mojemu vprašanju. Naj še omenim, da se bo DSLR uporabljal večinoma za slikanje dopustov, koncertov, žurk, ipd. Občasno za službene namene - to pomeni random slikanje raznih objektov za uporabo slik na spletu glede na želje stranke - ukvarjam se z izdelavo spletnih strani.

Ker sem v DSRL svetu nov, je vsak nasvet zelo dobrodošel. Hvala.
 0   

H2SO4 @H2SO4 12. Dec 2011, 08:42

Opažam v drugih temah, da se odločate precej za: Nikon d3100. Kaj pa Canon EOS 1100D? Pa še en, ki mi je padel v oko: Canon EOS 550D.

Kaj pravite?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 12. Dec 2011, 11:34

Pa veš, zakaj bi sploh menjal?
Sicer so pa vsi DSLR od nekje 2005 naprej super mašince. Le uporabljati jih je treba znati.
 0   

H2SO4 @H2SO4 12. Dec 2011, 12:35

Zdaj si me pa dobil kot sem jaz bratranca, ko je kupoval iPad in sem ga vprašal kaj mu bo in ni imel nekega konkretnega odgovora. biggrin

S trenutnim fotoaparatom sem več kot zadovoljen, ampak mislim, da bi z DSLR-jem lahko več iztržil pri fotografijah. Precej smotan odgovor, ampak nimam boljšega po pravici povedano.

Naj povem, da ne gre za nek must have nakup... je bolj poizvedba kaj se splača kupiti in kaj pridobim. Ker kolega ima tudi DSLR, se ne spomnem točno katerega, vem samo to da je Canon (mislim, da 500D) in so slike tako tako... Brez znanja ne pomaga niti aparat, pa četudi zapravim ne vem kolko denarja za njega, to vem...

Mogoče pa bom še dvakrat premislil preden grem v nakup. bigrazz
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 12. Dec 2011, 12:47

Če nisi neki mutec se boš brez problema naučil fotkat z dslrjem...
Jaz sem začel z Nikon D90. To bi bila čista zmaga za tebe.

Menim da sta Canon ali Nikon nekako najboljši izbiri... Sta najbolj razširjeni znamki v svetu dslrja ...
 0   

H2SO4 @H2SO4 12. Dec 2011, 12:50

Sem tehnični tip tako, ad takih zadev se hitro naučim. Najbrž bi bil dober nakup tega aprata skupaj s 18-105mm VR objektivom?

Še eno vprašanje. Se splača kupovat rabljene DSLRje ali se raje kupi novega?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 12. Dec 2011, 14:05

DSLR je seveda po kvaliteti opazno tudi pred najboljšimi kompakti.
Tehnike se ni težko naučiti, vseeno pa zahteva svoj čas.
Ko obvladaš osnove, se je potrebno poglobiti še v detajle in razumeti, zakaj kljub vsemu znanju fotke še vedno niso take, kot bi morale biti.
Canon 500D je super zadevica in če so fotke 'tako tako', je zagotovo krivda v uporabniku.
Sam sem pristaš rabljenih zadev. Na bovhi imaš občasno aparate in objektive smešno poceni. D80 že od 200€ naprej! Pa to je vrhunski aparat! Nikkor 18-70 je krasen objektiv, razpon goriščnic je več kot zadovoljiv, če veš, kako se lotiti stvari. Dobiš ga tudi pod 100€. Po kvaliteti lepo poseka 18-105 in vse ostale kit objektive.
Delal sem tudi z D3000. Ko se ga navadiš, lahko z njim narediš praktično vse, kar lahko z dražjimi. Če veš, kaj delaš. Seveda smile
Prijatelj ima še vedno le D70 in ne misli menjati. Je pa vrhunski fotograf, razstavlja v elitnih galerijah. On pač ve, kaj dela smile
Fotografija je obrt, ki zahteva več časa, kot se zdi na začetku. Predvsem analize in razmišljanja ob svojih neuspelih posnetkih.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 12. Dec 2011, 23:03

Rabljeno, absolutno. Jaz že dobrih 5 trpinčim svoj 350D, kupljen z druge roke, v tem času se je sam odplačal (in večino ostale opreme).
Sicer pa ne boš dal hiše pod hipoteko zarad enga fotiča (upam), tko da le poskusi z DSLR. Čist praktično gledano se ti splača vzet firmo, ki jo ima kakšen frend, da si lahko tud kak objektiv al pa fleš kdaj sposodiš.

Še dodatek Wartburgu glede obrti: če kupiš motorko še ni treba postat gozdar smile
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

H2SO4 @H2SO4 13. Dec 2011, 07:43

@Danijelz: ne bom dal hiše pod hipoteko. biggrin

Kar sem gledal od rabljenih sta mi trenutno v ožjem izboru EOS 500D in EOS 550D. Še kakšen predlog kaj naj pogledam?
 0   

Zelod @flambirana_oFca 13. Dec 2011, 08:17

Če ti ni pomembno, da ima aparat možnost snemanja videa, potem predlagam, da vržeš oko na kakšnega EOS 40D.
Sam si lastim dva že lep čas (pred tem sem imel 350D in 400D) in lahko rečem, da mi je ta aparat odličen v vseh pogledih za to kar ga potrebujem in kar delam. Seveda ne bom trdil, da je body superioren, kar ni, je pa za denar kakršen se že dobi rabljen, odlična in zanesljiva mašina.
Rabljene 40D se dobi že zelo poceni (ne dolgo nazaj sem na Bolhi zasledil enega z gripom za 370 evrov, resda s 40.000 posnetki ampak moj en tudi pri 60.000 dela normalno, zamenjava zaklopa in generalno čiščenje bo zneslo 200 evrov in potem se spet zgodba nadaljuje).
 0   

H2SO4 @H2SO4 13. Dec 2011, 08:50

V bistvu mi je pomembno, dai ma možnost snemanja.
 0   

komar89 @komar89 13. Dec 2011, 09:13

Body v bistvu sploh ni tako pomemben, vendar ti vseeno svetujem, če boš slikal kaj več kot samo na auto, da preskočiš vstopne "igračke" in greš na hoby oz. napredni razred ala rabljen nikon D300, canon 40D 50D...je veliko lažje učenje, pa še občutek v roki je veliko boljši, kar tudi ni zanemarljivo.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Dec 2011, 09:36

???
Vstopne "igračke"?
Z njimi se da vse lepo fotografirati tudi v povsem kontroliranih načinih, torej ročno. Le za nastavitva porabiš kakih 10s več. Večino nastavitev med fotografiranjem itak pustiš pri miru, čas in zaslonko pa se da dokaj elegantno spreminjati tudi pri vstopnih modelih.
Uporabljal sem ali pa še uporabljam aparate od D3000 do D700 in D2x pa še kaj vmes. Z vsemi lahko delam brez problema. Ne vem, od kje taka miselnost, da so vstopni modeli igrače. Niso, le malce več je dela z njimi. So po tej loguki težke velikoformatne kamere "igrače"? Ker se je treba preveč ukvarjati z njimi?
 0   

Aleš @lial 13. Dec 2011, 09:41

He he, brez zamere, ampak nestrpno čakam nekoga, ki bo človeku, ki namerava iz kompakta prestopiti v DSLR predlagal D3x ali MarkIV, ker sicer ne bodo dobre fotke... grin grin
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Dec 2011, 09:48

Joooj, kakšen D3x??? Kakšen Mark IV???
Obvezno je treba počakat na D4 ali na 1D X! D3x in Mark IV sta že zastarela in neuporabna!
smile
 0   

komar89 @komar89 13. Dec 2011, 09:53

Sem dal igračke v narekovaj. Normalno da se da z vsemi delat. Je pa pomoje lažje če imaš čimveč direktnih knofov na ohišju, je bolj udobno pa še hitrejše je vse skupaj, kar velikokrat prav pride ko je treba na hitro nekaj spremenit in zaradi tega lahko zamudiš ugoden trenutek.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 13. Dec 2011, 10:59

Citiram:
za slikanje dopustov, koncertov, žurk, ipd.

torej, ne bo fotkal vojne fotografije ali pa kaj drugega, kjer rabiš direktne knofe in hitro nastavljanje grin entry level body-ji so vsi dobri. mel sem 350d in z njim fotkal avtošport. dobr objektiv gor in bo vse OK grin
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Klemen Blokar @kleb 13. Dec 2011, 11:36

Imam Canona 350D in 20D. Seveda, več knofov prav pride, večji body tudi lepše v rokah stoji, a dokler nisem kupil 20D mi ni na 350D prav nič falilo. Skratka, začneš pri vstopnem modelu in se seliš navzgor v skladu z željami/financami. Če nimaš naftne vrtine, kupuj ugodne rabljene reči - rabljeni 20D me je prišel petino cene novega 350D. Jaz ugotavljam, da se izplača imet seznam želja, našparan kupček denarja in potrpljenje, s katerim čakaš na ugoden oglas... Če hočeš rabljen aparat tukaj in zdaj, ponavadi ne bo ugodnih ponudb.
 0   

andyz @andyz 14. Dec 2011, 09:16

Kleb-ov komentar je kar uporaben.
Bi pa vseeno pripomnil, da je pomembna razlika v ceni med "boljšim" in "manj boljšim" aparatom.
Če gre za kakšnih 100.-EUR, potem jih nima smisla šparati.
Se pa tudi strinjam, da prav veliko denarja ni potrebno zapraviti za prvi DSLR. Boš potem videl, če je to to, kar si želel, ali ne.
 0   

H2SO4 @H2SO4 14. Dec 2011, 10:25

HD video potrebujem, razen, če bom obdržal Panasonica in dodatno še kupil DSLR potem mi video ni pomemben. Vsekakor sta 350D in 20D zanimiva. Na bolhi vidim, da so cene rabljenih okoli 300€. Zaenkrat mi je 350D še najbolj všeč.

Še en, ki mi je zanimiv je Nikon D3100. Na bolhi se prodajajo za 500€-600€ z objektivom Nikon 18-105mm VR ED.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati