0   

Radan @RMagic 27. Dec 2011, 14:14

Pozdravljeni,

potrebujem nasvet in sicer kupujem aparat za mlajšo sestro. Malce sem že brskal ampak me vseeno zanima vaše mnenje.

Torej izbiram med 40d in 550d (zraven bo uporabljala 50 1.8 in 85 1.8)

Uporabljala ga bo za šolske izlete itd... ga bom pa tudi jaz po vsej verjetnosti kdaj prijel v roke (zato se nagibam na 40d)

hvala!
 0   

Miha @mauss 27. Dec 2011, 14:25

prav se nagibaš.
za sestrine izlete dokupi se kaj na temo 18-55(magari kit, je skor zastonj),
50ka je že zelo dolga na cropu...
...
 0   

Jernej Lasič @Sviri 27. Dec 2011, 14:32

Jaz prodajam 40d. če te zanima mi pošlji zasebno sporočilo.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Andrej @enageM 27. Dec 2011, 14:57

mauss je napisal/a:

50ka je že zelo dolga na cropu...

Nisem najbolje razumel, kaj si hotel s tem povedat...?
 0   

Andrej @enageM 27. Dec 2011, 15:00

Se posipavam s pepelom, sem zamešal objektiv 50 1.8 in body 50D... Vse jasno.
 0   

jernej kaše @zapp0 27. Dec 2011, 15:04

Da je 50mm na cropu "enako" 80mm na filmu, kar je že tele območje.
Za sestro bosta pomoje dovolj kit in 50mm.

Edit: ah, vidim, da si že skontal, v katerem grmu tiči zajec :-)
 0   

Radan @RMagic 27. Dec 2011, 15:15

Sem gledal tudi kit (res je poceni), me pa bolj zanima kaj pravite glede izbire med 40d in 550d? (gledal sem tudi 600d, ampak nisem opazil bistvene razlike razen premičnega ekrana)
 0   

jernej kaše @zapp0 27. Dec 2011, 15:21

IMHO se tisti ekran splača. Jaz ga nimam, in preklinjam, ko se zviram v kakšne nemogoče pritlehne položaje. Žabja perspektiva je kul. Pa tudi snemanje nad glavo (če je sestra manjša in hodi na koncerte, naprimer).
 0   

Radan @RMagic 27. Dec 2011, 21:48

zapp0 smile ne, ne na koncerte še ne hodi...

mogoče je kdo tu, ki mi lahko pove izkušnje z 40d? poznam par ljudi, ki ima 550d pa pravijo da niso razočarani...sem pa nekje prebral da naj bi bil 40d nivo višje. Kaj pravite vi?
 0   

Miha @mauss 28. Dec 2011, 00:55

40d je razred više od 550d, dobiš 'več fotoaparata', se da čist resno delat z njim.
Če rabi(š) še video, potem je to druga zgodba...
...
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Dec 2011, 08:44

Ne gre tudi pozabiti, da ima 550-ka boljši zaslon in predogled dejanske fotke, medtem ko ima 40-ka slabši ekran in za predogled uporablja samo thumbnail, ki je zapisan v raw fotki.

550-ka je sicer manjša in v večjo roko ne paše tako lepo kot 40-ka. Slednja ima tudi več nastavitev dosegljivih direktno preko gumbov in ne preko menijev kot 550-ka, 40-ka pa ima tudi dodaten zaslon na vrhu, ki prikazuje nastavitve. Po drugi strani pa 550-ka ponuja snemanje FullHD videa medtem ko 40-ka videa sploh ne omogoča. 550-ka ima novejši senzor in večjo ločljivost kar pa je lahko tako žegen kot prekletstvo. Če se bo snemalo video je pametno pogledati tudi proti 600-ki, ki ima vrtljiv ekran, to pa pri snemanju (in tudi fotkanju) zelo prav pride.

Z obema lahko v isti situaciji zajameš praktično enakovredno fotografijo. Odločajo detajli. Jaz trenutno bentim na 40-ko, ker bi potreboval video in se sedaj odločam kako naprej. Resno me ima, da bi dokupil bodisi 550-ko oz. 600-ko ali pa vse skupaj zamenjal za kaj drugega. Ampak to je že druga debata.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Klemen Blokar @kleb 28. Dec 2011, 09:14

Za šolske izlete in podobno bi se jaz nagibal proti 550/600D, čeprav načeloma močno priporočam aparate iz "razreda višje". Zakaj? Zato, ker sam z 20D ugotavljam, da mi je kot turistu zelo nadležno ves čas s sabo nosit težo 20D. Zares spodoben aparat ima spodobno težo, kar je za samo fotografiranje dobro (umiri visokofrekvenčne tresljaje roke grin ). Če nisi na 100% fotografski aktivnosti, pa kaj hitro postane taka teža odveč. Zato za mlajšo sestro zna bit manjši aparat bolj praktično uporaben, pa čeprav je ergonomija slabša kot pri večjih beštjah.

A to je moje mnenje - če imaš dober razlog, da se z mano ne strinjaš, ga ignoriraj... smile
 0   

andyz @andyz 28. Dec 2011, 18:33

Bi rekel, da za mlajšo sestro 550D. Sicer ne vem, koliko je stara, ampak glede na šolske izlete prav veliko ni. Če nima rok večjih dimenzij (mislim nadpovprečno za žensko), je manjši aparat vsekakor bolj praktičen, pa tudi teža nekaj odtehta. 40-ka je sicer odličen aparat, predvsem zaradi več neposrednih kontrol z gumbi, ampak če do sedaj ni prav veliko fotkala, jo meniji ne bodo motili.
 0   

Nik @Lightster 29. Dec 2011, 00:53

Za mlajšo sestro in šolske izlete je soliden kompakt čisto dovolj po mojem...

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati