0   

sudio38 @studio38 2. Jan 2012, 19:39

... nekateri objektivi rišejo v DX bolj ostro kot pa na FF ... torej ...

Imam Nikona FF ... npr. pri objektivu Nikon 85mm 1,8 je omenjeni pri blendi 1,8 TOP oster le v DX-u ... s tega sklepam, da če dam svoj D700 na crop oz. DX, bo objektiv oster pri 1,8 blendi, ali to velja le za DX razred oz. fotiče !?
 0   

Jernej Lasič @Sviri 2. Jan 2012, 19:53

Ne razumem vprašanja...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

sudio38 @studio38 2. Jan 2012, 20:07

... če dam svoj FF na crop-DX varianto, pridobi objektiv lastnosti DX fotoaparatov, ali lastnosti ostanejo enake in delam le v crop-u ...

... Nikon 85mm 1,8 je oster samo v DX-u ---> če dam svoj D700 (FF) na DX, je to enako, kot da bi imel objektiv na DX-u fotoaparatu ali le fotkam v crop-u in to nima nobene faking veze ...
 0   

Simon @SimonG 2. Jan 2012, 20:34

. .
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

Jernej Lasič @Sviri 2. Jan 2012, 20:40

studio38 je napisal/a:
... če dam svoj FF na crop-DX varianto, pridobi objektiv lastnosti DX fotoaparatov, ali lastnosti ostanejo enake in delam le v crop-u ...

... Nikon 85mm 1,8 je oster samo v DX-u ---> če dam svoj D700 (FF) na DX, je to enako, kot da bi imel objektiv na DX-u fotoaparatu ali le fotkam v crop-u in to nima nobene faking veze ...ne dej resno... malo se potrudi pri vprašanju. upset
svoj d700 daš na DX? what the fuck?
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 1   

misfits @misfits 2. Jan 2012, 20:49

Sviri je napisal/a:
studio38 je napisal/a:
... če dam svoj FF na crop-DX varianto, pridobi objektiv lastnosti DX fotoaparatov, ali lastnosti ostanejo enake in delam le v crop-u ...

... Nikon 85mm 1,8 je oster samo v DX-u ---> če dam svoj D700 (FF) na DX, je to enako, kot da bi imel objektiv na DX-u fotoaparatu ali le fotkam v crop-u in to nima nobene faking veze ...ne dej resno... malo se potrudi pri vprašanju. upset
svoj d700 daš na DX? what the fuck?

ja ti imaš pač Canona in ne veš o čem sprašuje upset , tisti, ki ima pa Nikon FX, pa najbrž tud razume vprašanje.
Zahvala: studio38
 0   

misfits @misfits 2. Jan 2012, 20:55

Probaj, pa boš videl. Mislim, da pri DX samo obreže robove in je za ostrino v centru vseeno, če slikaš v FX.
Men se pa zdi, da je na FF boljša ostrina, če imam za primerjavo kakšen crop aparat, ki ima veliko pixlov.
 0   

sudio38 @studio38 2. Jan 2012, 21:05

jap, jap ... z D700 FX(FF) se da fotkat tudi v crop-u (DX) in ravno zato me zanima, če se objektiv takrat obnaša kot da je na DX-u ali le fotkam v crop-u ... govorim seveda o fiksnih objektivih ...
 0   

sudio38 @studio38 2. Jan 2012, 21:09

misfits je napisal/a:
Probaj, pa boš videl. Mislim, da pri DX samo obreže robove in je za ostrino v centru vseeno, če slikaš v FX.
Men se pa zdi, da je na FF boljša ostrina, če imam za primerjavo kakšen crop aparat, ki ima veliko pixlov.tole nekak sem mislil ja ... kak se obnaša fotič ... kaj se ostrine tiče, imajo nekateri objektivi v crop-u dosti boljše rezultate in obratno seveda tudi ...
 0   

Ime Priimek @poetski 2. Jan 2012, 23:46

Objektiv ne izgubi ostrine, če gre iz DX na FF. Finta je v tem, da so vsi objektivi ostri v sredini, na robovih pač ne. DX pač samo odreže stran robove, da ne vidiš te neostrine. Brez veze štimat FF na DX, če lahko zadevo lepo režeš v post produkciji in sam ugotoviš, do katere mere je ostro in do katere ne.

Še enkrat. Sam objektiv ni bolj oster na DX kot na FF. Gre samo zato, da na DXu ne vidiš robov, ki so praviloma neostri.
 0   

sudio38 @studio38 3. Jan 2012, 00:12

Saj ne mislim štimat iz FF --->DX ... me je samo zanimalo, če se po crop-u v FF fotiču, ta obnaša kot DX ...

... objektivi na fotičih DX in na FF fotičih nisi enako ostri ... saj so tudi rezultati testov drugačni ...
 0   

Ime Priimek @poetski 3. Jan 2012, 10:08

Ostrina objektiva je popolnoma enaka, saj se njegova fizična podoba nič ne spremeni, kar pomeni, da vedno dobiš ven maksimum, kar ponuja objektiv.

Razlika v ostrini pride preko velikosti senzorja in sami kvaliteti fotoaparata. Tu pa mislim, da je FF precej v prednosti.
 1   

Janez Pelko @Wartburg 3. Jan 2012, 10:41

1. Objektivi se na različnih senzorjih obnašajo različno. Preverjeno. Večkrat. Če ne verjamete, malo brite teste Bjorna Rorsletta.
2. 1.8/85 je načeloma zelo oster objektiv, ki bi moral biti odličen tudi na D700. Preveri, če nimaš morda back ali front focusa ravno s tem objektivom na D700. Uporabi mikronastavitve AF.
Zahvala: studio38
 0   

Ime Priimek @poetski 3. Jan 2012, 11:01

To me pa zanima, daj linki.

Pa je jasno, da gre za spremembe v samem objektivu in ne za spremembe, ki jih prinese večji senzor, drugačna zgradba fotoaparata?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 3. Jan 2012, 11:07

Mislim, da gre tu za kombinacijo ločljivosti leč (objektiva) in gostote pixlov.
Tukaj http://www.naturfotograf.com/lens_surv.html malo bolj spodaj so testi objektivov, kjer se lepo vidi, da so nekateri lensi na npr. D2x bolj ostri kot na D3. Čeprav je zaradi gostote pixlov D2x po teoriji bolj kritičen kot D3.
 0   

andyz @andyz 3. Jan 2012, 12:19

Tole je malo čudna debata.
Kot je že dejal poetski, je ostrina objektiva fizikalna lastnost leč. Ostrina bi se spremenila samo v primeru,
če bi bila razdalja med zadnjo lečo in senzorjem različna pri DX in FF, to pa seveda ni.
Zaznavanje ostrine pa je seveda odvisno od senzorja oziroma ločljivosti.
Šrtevila pix tu ni smiselno primerjati, ker jih ima FF več. Pomembna je gostota pix, to pa se da izračunati.
Pri isti gostoti je ostrina za konkreten objektiv popolnoma enaka in ne more biti drugačna, kljub raznim testom!
 1   

Janez Pelko @Wartburg 3. Jan 2012, 12:43

@andyz, a ti to iz lastnih izkušenj, ali na pamet?
Tudi jaz ne vidim neke logične razlage, ampak praksa govori drugače.
Sam sem imel enake izkušnje z 1.4/50 AF (stara verzija). Na D2x je bil pri bolj odprtih zaslonkah brilianten, na D700 pa polomija. Z vsemi AF fine tuningi vred.
Zahvala: studio38
 0   

Ime Priimek @poetski 3. Jan 2012, 13:30

Nekoliko smo se zapletli. Lastnosti objektiva se ne spremenijo, če je ta na DX ali na FF fotoaparatu. Kvaliteta fotografije se spremeni, a je za to kriv fotoaparat in ne objektiv (objektiv se med natikanjem na drug fotoaparat magično ne spremeni).

Objektiv ima vedno enak output. Kaj naredi fotoaparat s tem outputom je pa odvisno od velikosti senzorja, gostoti pixlov, notranjemu vezju ter programski opremi (itd.). In ja, isti objektiv na DX fotoaparatu je lahko boljši kot na FF fotoaparatu. Preprosto zato, ker DX zabriše nepravilnosti, saj ni tako natančen kot FF. Pri FFju pač vidiš vse male napakice in neostrino, ki jo je objektiv vedno v sebi imel, samo jih nisi uspel videti, ker DX fotoaparat ni zmožen tega prikazati.

Kar sem jaz hotel povedati je, da nastavljanje DX načina na FF fotoaparatu nima smisla, saj ti edino croppa fotografijo. Če slikaš s FF, slikaj vedno s FF, in nato reži v post obdelavi. Če ti je pa bolj všeč "kvaliteta" DXa, pa slikaj z DXom.

Se pa čisto strinjam, da nekateri cheap objektivi na DX delajo odlično, medtem ko na FF smrdijo do amena. In se mi zdi, da je to edino logično, saj gre za drugačen format, drugačen senzor in drugačno pristop k delu. FF pač lahko več dobi iz objektiva kot DX. S tem pa dobi tudi vse napake in neostrino.
 0   

Bostjan @Archie 3. Jan 2012, 15:34

andyz je napisal/a:
Pri isti gostoti je ostrina za konkreten objektiv popolnoma enaka in ne more biti drugačna, kljub raznim testom!


Neumnost!

Kaj pa jakost AA filtra, lastnosti mikro lečk na samem senzorju, velikosti vmesnih prostorčkov (microlens gap), ... nenazadnje pa še algortimi za demozaičenje podatkov iz RGB senzorja (skupaj z nastavitvami) prispevajo svoje k končnemu zaznavanju ostrine.
 0   

Andrej @fotokaj 3. Jan 2012, 19:37

Mislim, da tip govori o tem, da se ta njegov 85/1.8 objektiv na enem in istem fotoaparatu D700 obnaša v smislu dobljene ostrine drugače, v primeru kadar je aparat v FX in v primeru, da je taisti aparat v DX načinu. Torej sprašuje o tem, ali pravilno sklepa, da je ta objektiv tudi praviloma boljši na DX aparatih, kot je na FX aparatih.
Vi pa kle spet Ameriko in njen toplovod odkrivate in komplicirate še to, kar ni že studiu38 uspelo zakomplicirat s šolskim primerom nerazumljivo postavljenega vprašanja.

Da odgovorim na avtorjevo vprašanje, v katerem ne ve, kaj sprašuje: ne, en in isti objektiv se ne more in se ne obnaša drugače, kadar na enem in istem aparatu preklapljaš med FX in DX načinom; to je nemogoče, se ne da, ne gre, no go, fin, finito.
Objektiv namreč ne ve, v kakšnem načinu nekdo uporablja fotoaparat, saj o tem prek CPU kontaktov ne dobi prav nikakršne informacije. Pa tudi če bi jo, če bi torej objektiv zaznal preklop in FX na DX, se razlike v lastnostih slike ne bi zgodile oz pojavile. Preklop iz FX načina v DX način ni prav nič drugega, kot kropanje - sicer ne posnetka, pač pa območja zajema slike na tipalu. Enak rezultat, kot pri preklopu iz FX (4256 x 2832 točk) v DX (3184 x 2120 točk) način dobimo, če v postprodukciji FX posnetek dimenzij 4256 x 2832 točk (12,06 mpix) izrežemo na posnetek dimenzij 3184 x 2120 točk (6,75 mpix).

Torej, Studio38, ne, tvoj objektiv se ne obnaša drugače v DX načinu, kot se v FX načinu. To se ti samo zdi, nehalo zdet se ti bo pa tako, da boš dal aparat na stativ v FX načinu, izostril na željeni motiv, izklopil AF in zatem naredil še en posnetek (brez sprememb kadra/motiva) v DX načinu, nakar boš FX posnetek vnesel v ustrezen program, ga skropal na DX dimenzijo, pol pa oba posnetka primerjal in rekel: "Pa res ni nobene razlike, fak, kva sem pa prej gledal?"


grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati