Zdravo!

No, če pa noben ne najde časa ali noče, pa bom jaz...
Če že gledaš iP4700, bi samo opozoril, da je od njega boljši npr. iP4950 (tega imam tudi sam, izbral sem ga na podlagi premnogih prebranih testov ter tudi informacij s strani serviserjev).
iP4700 izhaja iz družine čigar predniki so iP4600, iP4500, iP4300 ... Skratka, cenovno sprejemljivi all-around tiskalniki za domačo ali pisarniško rabo z manjšimi obremenitvami. Že predhodne serije so imele velike težave v zapacovanju nekakšnega horizontalnega filca in odpovedovanju tiskalnik glav. Tega tudi pri seriji iP4700 niso kaj preveč učinkovito rešili.
Dokler iP4950 je pa nekoliko naprednejši model in sploh zelo učinkovit pri tiskanju fotografij. Če boš prebral večino testov, boš zasledil na res odlične ocene in malo negativnih lastnosti.
Ampak.... kljub temu pazi nekaj. Sam opažam, da v testih premalokrat omenjajo porabo črnila oziroma boljše rečeno potratno porabo črnila. Ta tiskalnik kar se tiče tiskalnik lastnosti, je super. Meni je sploh primeren tudi zaradi možnosti tiskanja na CD/DVD-je, ima eno kaseto in en zgornji podajalec papirja, da imam lahko dve različni vrsti hkrati pripravljeni na uporabo, pa še duplex ima, kar pri dokumentih pride prav.
Ampak.... Glasnost! Če ga boš uporabljal v nekem ločenem prostoru kjer je hrup stalnica, potem je ok. V kolikor ga nameravaš uporabljati v kakšni spalnici, dnevni sobi ipd. - nikar.
Druga slaba lastnost - potratnost črnila. Tiskalnik ogromno črnila zmeče stran samo, da se zažene in prečisti tiskalno glavo.
Tretja slaba lastnost - počasnost. Med tiskanjem lahko rečem, da je za ta rang in ceno, hitrost tiskanja povsem dobra. Ampak sprejemanje ukaza in začetek tiskanja... No, to pa so trenutki živčnega stanja. Ne veš ali bo porabil 10 sekund ali pa 2 minuti. Pa z 2 minutama sploh ne pretiravam, ker resnično lahko porabi toliko časa. V kolikor ni bil dalj časa v uporabi, pripravljanje na tiskanje kar traja in traja.
Iz lastne prakse pa: z njim sem želel natisniti 32 fotografij formata 18x13 v najboljši ločljivosti. Začel sem z vsemi polnimi kartušami. Po 19-ih je pričel jamrati za eno barvo, vendar je kljub temu še tiskal in pri 26-ih sem moral to barvo zamenjati.
Od takrat sem nabavil CIS za približno 70 evrov in lahko rečem, da se aboslutno splača.
Serijo iX pa poznam samo iX4000 in iX5000 ter lahko rečem, da sta oba bila za moje pojme res bomba od tiskalnika.
V arhitektskem podjetju kjer sem vzdrževal tovrstno opremo, so imeli iX4000 in iX5000 ter nekaj ploterjev. iX5000 je natisnil načrt veliko boljše od CAD ploterja. Res je A3 sliko tiskal dobre 4 minute ampak naredil je pa.
iX je prav tako manj potraten pri kartušah vendar so te tudi dražje (vsaj takrat so bile, od leta 2010 tega področja več ne spremljam tako intenzivno).
Zdaj kolikor imaš potrebo po A3, veš najbolje sam.
Jaz delam tako, da vse A3 zadeve pošiljam v tisk drugim, kar me pride cenovno povsem sprejemljivo,
dokler iP4950 imam za skorajda vsakodnevno rabo in hitre zadeve kot je npr. tisk poročnih zahval oziroma takorekoč instant fotografij. Dosti boljša in cenovno ugodnejša izbira kakor nakup modelov Selphy in kartuš zanje.
Sploh iP ali iX v kombinaciji s CIS sistemom kartuš, dobi pravi pomen efektivnosti in hkrati prihranka.