0   

Erik @bandek 12. Jan 2012, 12:06

Zanima me, kje se dajo kupiti tiskalniki, kot jih imajo v raznih foto-diskontih(tiste napravice, na katerih si lahko natiskamo tudi sami). Tudi ostali tiskalniki do A3 me zanimajo, katere znamke so najboljše - katerih tisk je najboljši. Kam se naj obrnem?

lp
 0   

antasi96 @antasi96 12. Jan 2012, 14:26

Kot prvo povej za kakšno uporabo
Ali bo to tiskanje družinskih fotografij ali profesionalna uporaba in veliko tiskov na dan.
Če ne tiskaš veliko se ti bolj splača dati fotografije narediti v fotosalon. Ker tukaj ni samo tiskalnik ampak so tudi kartuše (za fotografije načeloma malo dražje) in fotografski papir.
pomembno je tudi koliko misliš zapravit. Je to nekaj v rangu par 100€ ali več?

Ko se boš odločil ti bomo lažje pomagali.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Jan 2012, 15:01

JAz tudi že nekaj časa razmišljam o nakupu printerja za domačo rabo. tiskanje manjših fotografij za domačo uporabo. V planu imam pokriti večjo površino s fotografijami... sčasoma seveda, ne naenkrat.

Za printer ne bi odštel več kot 150€, zanimajo pa me predvsem stroški povezani s printanjem doma... kartuše, papir...

Lahko kdo čez uč reče koliko te pride cena na, recimo, 100 fotografij?
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Erik @bandek 12. Jan 2012, 20:14

Ne. Razmišljam o tiskalniku za profesionalno rabo. Torej večje količine tiska.
 0   

tmt @tmt 12. Jan 2012, 21:29

Sviri je napisal/a:
JAz tudi že nekaj časa razmišljam o nakupu printerja za domačo rabo. tiskanje manjših fotografij za domačo uporabo. V planu imam pokriti večjo površino s fotografijami... sčasoma seveda, ne naenkrat.

Za printer ne bi odštel več kot 150€, zanimajo pa me predvsem stroški povezani s printanjem doma... kartuše, papir...

Lahko kdo čez uč reče koliko te pride cena na, recimo, 100 fotografij?


Sam imam canona IP4850 in Epsona photo720px wd.
Pri canonu je tako, če printaš več naenkrat je cenovno ugodno (po moji oceni okoli 30 centov za 10/15 skupaj s papirjem PP II, ki je tudi najprimernejši za tisk fotografij) in tudi ko ti že kaže prazne kartuše printaš lahko fotografije še lep čas. Kvaliteta je za moje pojme boljša od večine laboratorijev, predvsem je več detajlev in plastičnosti, kot pri izdelavi fotografij v običajnih laboratorijih - problem zna bit kaka panoramska zimska fotografija. Je pa canon izredno požrešen z vklapljanjem in izklopom printerja in ti lahko zgolj z vklopi in izklopi, ko melje celo večnost in uravnava kartuše, v kratkem času izprazni kartuše brez da bi sploh kaj naprintal bigeek

Epson se mi zdi bolj varčen glede tega, tisk pa vsekakor dražji, če uporabljaš original barve kot pri canonu (kvaliteta primerljiva, razlika 1pxl (canon) in 1, 5pxl (epson kapljica) ni vidna na oko - sicer pa canon rahlo na rdeče, epson rahlo na modro, ampak to se da koregirat). Pri epsonu ti v štartu porabi kar dvojne kartuše biggrin , ker ti barva gre v šlaufke, ki vodijo na tiskalno glavo, sam tega na začetku nisem vedel in sem se čudil kot kura glisti kam je šla barva. biggrin Pri menjavi kartuš pri epsonu zna biti problem tudi zrak v teh šlaufkih. Je pa tako, sam ga uporabljam za večje količine mešanega nezahtevnega tiska in uporabljam feniks barve z resetirnim čipom in je cena tiska zanemarljiva - kvaliteta tiska enaka, o obstojnosti barv kot pri originalu pa nisem ravno prepričan, čeprav zagotavljajo, da je temu tako (bomo pogledal čez 100-150 let. biggrin )
 0   

Jan Kajfež @Geccko 12. Jan 2012, 23:19

Moje izkušnje so take, da se Epsona na daleč izognem ker ob neredni uporabi so se mi glave skos mašile, tako da ne hvala...

Sedaj imam že nekaj časa Canon pixma ip4700, že malo zastarel tiskalnik, vendar deluje kot mora. Za domačo rabo je več kot preveč... glede stroškov tiskanja fotografij je pa moje mnenje, da če nisi preveč zahteven in se zadovoljiš z nekje povprečno kvaliteto fotopapirja potem je še znosno, drugače je pa drago k žafran!

Torej, za natisnit 10x15 ali a4 fotko za familijo več kot dovolj, za tiskanje nekih resni zadev rabiš pa ornk printer in pa seveda kalibrator...
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

jernej kaše @zapp0 12. Jan 2012, 23:30

Citiram:
Je pa canon izredno požrešen z vklapljanjem in izklopom printerja in ti lahko zgolj z vklopi in izklopi, ko melje celo večnost in uravnava kartuše, v kratkem času izprazni kartuše brez da bi sploh kaj naprintal

Epson se mi zdi bolj varčen glede tega, tisk pa vsekakor dražji


?
 0   

tmt @tmt 13. Jan 2012, 00:13

Zappo, prvič glede cene, epson uporablja kartuše 6ml (L) ali 9ml(XL), kar je skoraj enkrat manj, oziroma za polovico manj od canona. Cena epson kompleta 6ml je okli 60eur, cena kompleta canona je okoli 50 eur s tem, da ima še dodatno črno barvo dvojne kapacitete.
Kar zadeva mašenja glav na Epsonu je baje preteklost, vsaj koliko sem zasledil na tujih forumih (mojemu se nimajo čas glave zasušit).

Canon pa dejansko pripravlja, greje barve drgla nekaj minut sem ter tja sploh ob vklopu ali ob menjavi medija- papir-CD in tudi zelo dolgo ob izklopu, ravno tako pri prehodu iz mirovanja v aktivno stanje in pri tem šprica barve, oziroma briše ob gobice. In resnično lahko izprazniš kartuše brez da bi kaj printal, pa še po vsej verjetnosti se sčasoma vse zapaca. Sicer ni potrebe (lahko pogledaš tudi po forumih, kjer je veliko izrečene jeze na račun tega), ampak če si radoveden (sam sem to storil), lahko vstaviš notri novo barvo, ga 10 krat vklopi in izklopi, vmes ga pusti še da preide v kako mirovanje in ga zbudi da bo ponovno drglal sem ter tja, pa boš videl čudo božje koliko barve manjaka biggrin
Sicer mi je canon všeč za male slikce predvsem 10/15 in 13/18 in ga uporabljam, da ne bo pomote. Še nekaj je pri canonu za razliko od epsona, za printanje potrebuješ pošteno mizo in niti slučajno kako manjšo klubsko ali manjšo kuhinjsko, ker to tako maja sem ter tja, da pomisliš na potres laugh

Zadnji canonov foto printer, oziroma sploh edini za domačo rabo, ki je bil izredno varčen in imel za majhno ceno veliko kapaciteto barv je bil i 550 in ga še imam doma. Takoj pri naslednjem modelu so že dobesedno razpolovili barvne vložke - cena skoraj ista in nadalje je vse šlo v smeri čimcenejših printerjev in čim dražjega tiska.

Imajo pa danes canonovi črnilni vložki lepe rdeče led diode, ki svetijo pod pokrovom in jih kasneje lahko uporabiš za novoletne lučke ali kaj podobnega. To je pa tudi nekaj vredno, da čipa sploh ne omenjam:laugh:
 0   

jernej kaše @zapp0 13. Jan 2012, 00:36

Tehnikalije vse razumem, samo tvoja ugotovitev, da je "tisk z Epsonom vsekakor dražji" je nekam nelogična.

Strošek printa je recimo:
cena tiskalnika / 1000 +
cena kartuše / št. printov, ki jih narediš +
cena papirja

Glede na to, da gre lahko št. printov pri Canonu po tvojih besedah proti 0, je ta postavka precej visoka in nemara Canonov stošek vendarle višji.

*1000 je število vseh printov v življenski dobi. Lahko je tudi več, ampak recimo da upoštevaš tudi to, da printer menjaš na ene 3 leta.
 0   

tmt @tmt 13. Jan 2012, 00:47

Ja ne vem, cene obeh omenjenih printerjev (zdaj je canon že menda ip 4900 - 5100 ali kaj podonega - niti ne vem, ampak gre za isti šmorn) sta primerljivi.
Pa vzemima tehnične podatke, ki jih sami objavijo; z epsonom za ceno 60eur natisneš skoraj enkrat manj tistih test printov s 5% pokritostjo, kot pri canonu za 50 eur. Seveda, kot sem že omenil, če printaš s canonom naenkrat, ker v nasprotnem vse to lahko nadoknadi ali celo prekorači z drgljanjem ob vklopih in izklopih (pa saj to kar me sprašuješ sem na začetku prvega posta povedal, da je pri canonu printanje cenovno ugodno, če printaš več naenkrat).
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 13. Jan 2012, 06:41

Za tiskanje malih fotografij, 10-15, lahko tudi manjših pač uporabiš canon selphy cp800, naredi zelo lepe fotografije, tega imam jaz vedno na potovanjih in sam izdelujem kartice. Mislim da je za 108 printov cena papirja 35 evrov, ni ravno cenovno primerljivo, je pa praktično. Kupiš lahko papir za kartice ali pa samo za fotke. Imam pa HP3100, pa tudi dela super fotke na A4 format, lepe barve itd, samo je pa nekako požrešen.
 0   

Erik @bandek 13. Jan 2012, 07:11

odgovor na moje vprašanje?
 0   

tmt @tmt 13. Jan 2012, 08:43

bandek je napisal/a:
odgovor na moje vprašanje?


Očitno za začetek google, za resne namene pa kontakt z zastopniki ali vsaj obisk spletnih strani proizvajalca, da dobiš čimveč informacij, vsaj tako smo včasih nabavljali profesionalne stroje - no ja brez googla, ker ga takrat ni bilo.
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 2. Feb 2013, 12:24

Zdravo!

tudi sam iščem en tiskalnik za domačo rabo in ob priložnosti tudi za stranke...
Fino bi bilo, da tiska tudi A3. Nagibam se cenovno od 200-250€ .


nekaj takega:

http://www.canon.si/For_Home/Product_Finder/Printers/Inkjet/PIXMA_iX6550/index.aspx?specs=1http://www.3a-servis.si/izdelek_Canon-PIXMA-IP-4700

drugi mi tudi zgleda zanimiv...ampak me res zanimajo vaša mnenja lahko tudi druge tiskalnike v rangu do 250€.

za pomoč se že v naprej zahvaljujem!
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 3. Feb 2013, 16:26

anyone?!
 0   

abo01 @abo01 3. Feb 2013, 19:09

Oskar Karel Dolenc prodaja eno Canonovo zverino, A3+. Kolikor vem, je v odličnem stanju, cena pa pomoje zelo sprejemljiva.
 0   

abo01 @abo01 3. Feb 2013, 19:17

Huh, prodan. Za 100€, drobiž.
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 3. Feb 2013, 20:32

uf hvala za odziv vseeno smile

no če bo kdo se odzval s kakšnim nasvetom ali predlogom bom zelo hvaležen! thumbsup
 2   

porkoja @porkoja 3. Feb 2013, 21:18

Zdravo! smile No, če pa noben ne najde časa ali noče, pa bom jaz...
Če že gledaš iP4700, bi samo opozoril, da je od njega boljši npr. iP4950 (tega imam tudi sam, izbral sem ga na podlagi premnogih prebranih testov ter tudi informacij s strani serviserjev).
iP4700 izhaja iz družine čigar predniki so iP4600, iP4500, iP4300 ... Skratka, cenovno sprejemljivi all-around tiskalniki za domačo ali pisarniško rabo z manjšimi obremenitvami. Že predhodne serije so imele velike težave v zapacovanju nekakšnega horizontalnega filca in odpovedovanju tiskalnik glav. Tega tudi pri seriji iP4700 niso kaj preveč učinkovito rešili.
Dokler iP4950 je pa nekoliko naprednejši model in sploh zelo učinkovit pri tiskanju fotografij. Če boš prebral večino testov, boš zasledil na res odlične ocene in malo negativnih lastnosti.
Ampak.... kljub temu pazi nekaj. Sam opažam, da v testih premalokrat omenjajo porabo črnila oziroma boljše rečeno potratno porabo črnila. Ta tiskalnik kar se tiče tiskalnik lastnosti, je super. Meni je sploh primeren tudi zaradi možnosti tiskanja na CD/DVD-je, ima eno kaseto in en zgornji podajalec papirja, da imam lahko dve različni vrsti hkrati pripravljeni na uporabo, pa še duplex ima, kar pri dokumentih pride prav.
Ampak.... Glasnost! Če ga boš uporabljal v nekem ločenem prostoru kjer je hrup stalnica, potem je ok. V kolikor ga nameravaš uporabljati v kakšni spalnici, dnevni sobi ipd. - nikar.
Druga slaba lastnost - potratnost črnila. Tiskalnik ogromno črnila zmeče stran samo, da se zažene in prečisti tiskalno glavo.
Tretja slaba lastnost - počasnost. Med tiskanjem lahko rečem, da je za ta rang in ceno, hitrost tiskanja povsem dobra. Ampak sprejemanje ukaza in začetek tiskanja... No, to pa so trenutki živčnega stanja. Ne veš ali bo porabil 10 sekund ali pa 2 minuti. Pa z 2 minutama sploh ne pretiravam, ker resnično lahko porabi toliko časa. V kolikor ni bil dalj časa v uporabi, pripravljanje na tiskanje kar traja in traja.
Iz lastne prakse pa: z njim sem želel natisniti 32 fotografij formata 18x13 v najboljši ločljivosti. Začel sem z vsemi polnimi kartušami. Po 19-ih je pričel jamrati za eno barvo, vendar je kljub temu še tiskal in pri 26-ih sem moral to barvo zamenjati.
Od takrat sem nabavil CIS za približno 70 evrov in lahko rečem, da se aboslutno splača.

Serijo iX pa poznam samo iX4000 in iX5000 ter lahko rečem, da sta oba bila za moje pojme res bomba od tiskalnika.
V arhitektskem podjetju kjer sem vzdrževal tovrstno opremo, so imeli iX4000 in iX5000 ter nekaj ploterjev. iX5000 je natisnil načrt veliko boljše od CAD ploterja. Res je A3 sliko tiskal dobre 4 minute ampak naredil je pa.
iX je prav tako manj potraten pri kartušah vendar so te tudi dražje (vsaj takrat so bile, od leta 2010 tega področja več ne spremljam tako intenzivno).
Zdaj kolikor imaš potrebo po A3, veš najbolje sam.
Jaz delam tako, da vse A3 zadeve pošiljam v tisk drugim, kar me pride cenovno povsem sprejemljivo,
dokler iP4950 imam za skorajda vsakodnevno rabo in hitre zadeve kot je npr. tisk poročnih zahval oziroma takorekoč instant fotografij. Dosti boljša in cenovno ugodnejša izbira kakor nakup modelov Selphy in kartuš zanje.
Sploh iP ali iX v kombinaciji s CIS sistemom kartuš, dobi pravi pomen efektivnosti in hkrati prihranka. smile
Zahvala: LazyBones, lorry
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 3. Feb 2013, 21:30

oho long time no see! smile

no se mi je zdelo, da bo treba naredit klic v sili! grin
hja hvala ti lepa za obširno razlago glede tega... razmišljam ja, da je res bolje velikosti A3 drugje tiskat... no oz. ni računice...
Bom še razmislil potem o tej varijanti, ko si omenil iP4950, glede hrupa ni problema , časa pa tudi ne biggrin
Tako, da končni izdelek šteje glavno vlogo!

res še enkrat najlepša ti hvala!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati