0   

Bostjan @Oschti 16. Jan 2012, 19:07

Ali ima mogoče kdo kakšen nasvet, kako bi lahko prenesel dia posnetke v digitalno obliko? Skenerji za dia izključeni. Nekje sem slišal, da se lahko uporablja tehnika slikanja diasov z dslr z nekimi posebnimi nastavki. Vsakršen nasvet dobrodošel. Imam D100 z 18-55, vešč sem tudi z Lightroom3.
 0   

Rak @Rak 25. Feb 2012, 18:39

Če ti bo kaj pomagalo, poiskusi. Sam sem pred isto dilemo kot ti

http://www.ephotozine.com/article/using-a-slide-duplicator-4813
 0   

Aleš @lial 25. Feb 2012, 19:54

Imam dva sistema, ki naj bi bila namenjena prav za fotografiranje diasov, eden je celo uporaben za negative.
Prvi je Soligor zoom slide duplicator type II, uporaben le na FF aparatih (v mojem primeru je to bila Alpha 850), drugi pa Nikon ES-E28, ki se ga privije na nekatere starejše Nikon kompakte, uporabil sem CP 4500.
Poskušal sem na vse možne načine, prilagajal, nastavljal vse kar se sploh lahko nastavlja v takšnih primerih, vendar so bili rezultati zelo slabi.

Lahko, da sem kaj počel narobe, ne vem, če se bo našel kdo ki mu je takšna reprodukcija uspela, bo to zanimivo tudi zame.

LP
 0   

Aleš @lial 26. Feb 2012, 12:14

Ker me je ta tema malce 'mučila', sem danes s Soligorjem poskušal še enkrat, tokrat z nekaj drugačnim načinom dela.
In rezultati so bili veliko bolj spodbudni!

Edit: še to, kje sem delal napako: vklopljen sem imel protistresni sistem v aparatu...
 0   

Metod @iskalec 26. Feb 2012, 20:52

Jaz sem se lotil tega in naredil stojalce za dias in zadaj dal luč (svetlobo sem seveda razpršil - bel papir). Verjetno omenjeni objektiv ne bo zadostoval, potreboval boš en običajen makro. Sam uporabljam Nikona 105 mm / 2,8. Kvaliteta je primerljiva kakšnemu srednjerazrednemu skenu - daleč od bobenskega, pa tudi mnogo bolje od nekdanjih poskusov s flat skenerjem. Aparat je na stojalu. Z nekaj osnovne postprodukcije pridejo čisto spodobne slike. V bistvu je to enak princip, kot bi uporabil dia duplikator.
 0   

andyz @andyz 27. Feb 2012, 17:45

Hm, to so menda sami zasilni ad hoc poizkusi.
Ne vem, zakaj si proti scanerju, ampak to je najbrž edina prava rešitev.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati