0   

Iztok Fink @tumpo 17. Jan 2012, 11:00

Živijo vsem skupi
Verjetno vas je tukaj tudi nekaj takih, ki se spoznate na studijsko opremo. Štimam si en tak majhn domači studio, pa me nekaj glede luči zanima.
Ene luči bi si kupu in sicer sem v neki bl pocen štacuni umerkal dva seta.

Prvi je setavljen iz dveh 300W studijskih bliskavic.
A je res, da moč bliskavic ročno nastavljaš, skratka da gre vse v polnem maual mode? Pa še to me moti, mislil sem da se pri tovrstnih bliskavicah nastavi moč na osnovi osvetlitvene lampe ( ki ima drugačno belino-rumenkasto) in nato fleš sproži pravo osvetlavo. Skratka z lampami osvetliš daš aparatu podatke o času/zaslonki in z posnetkom sprožiš fleš. Ali kdo ve za kkšn šolski link o studijskih bliskovicah, princip delovanja, ne reklame.

Drugi set pa je sestavljen iz dveh 1000W močnih fotografskih reflektorjev, kateri mi na prvi uč bolj odgovarjajo, saj je vse jasno od osvetlitve jakosti, itd. Jaja, jakost reflektorja se da regulirat.
Katere so slabe lasnosti slikanja, ljudi, tudi portretov z reflektorji, al zakaj se ne uporabljajo. So Watti enakovredni, pač moč bliskavice 300W in reflektorja 1000W.
Cenovno sta oba približno glih, tako da to ni fora, uporabljal bi v prostoru, tako da raznih baterij za bliskavice ne rabim. Za zdaj se igram za normalnimi fleši, pa bi rad nekaj kar vidim osvetlitev predno šklocnem in še malo moči, saj z kakšnim difuzorjem nimam glih dost moči.
Z časom bom že zgruntal kako se te zadevi streže, ampak v štartu ga nebi rad mem kiksnil.
Al enostavno prlimam link od trgovine/setov, da bo predstava lažja, al bo že reklama. Sicer pa tisti ki poznate te stvari, boste takoj vedeli o katerem kliku govorim, setov pa tud ni velik.

Hvala
 0   

Gorazd Zupančič @Zupi 23. Jan 2012, 10:33

Če govoriva o istem trgovcu kot ga imam jaz v mislih se da zmenit za testiranje
 1   

Zelod @flambirana_oFca 23. Jan 2012, 19:47

Če kupuješ v slovenski spletni trgovini f...-k...., potem je tisti set, ki ima 2x 300Ws, zelo ok. Presenečen boš nad kvaliteto kot sem bil tudi sam.
Moč bliskavic nastavljaš ročno, tako kot piše v samem opisu; popolnoma v celoti manualno.
Hm... Žal modelirna luč ni namenjena povsem takem načinu dela kot si sam opisal, saj je v primerjavi s svetlobo, ki jo da ven sama bliskavica, dosti šibkejša. Z njo si pomagaš, da v slabših svetlobnih pogojih vidiš pred seboj motiv in, da lažje ostriš. Ter seveda, da vidiš približno kam padajo sence ipd.

Glede seta z reflektorji pa jaz ne bi rekel, da reflektorji sploh imajo kakšne slabe lastnosti, če jim že moram reči slabe.
Vlečejo več toka (porabijo več elektrike), v prostor oddajo veliko več toplote, so slabše svetilnosti, na lokaciji jih je brez agregata ali ogromnega akumulatorja nesmiselno uporabljati. Dajo pa ven veliko bolj kontantno svetlobo in točno to kar si že sam omenil; ves čas vidiš sproti kako se predmet fotografiranja obnaša pod to svetlobo.
Glede reflektorjev in bliskavic moraš vedeti, da se moč bliskavic meri v Ws (watt sekunda, se pravi koliko moči ta svetlobni vir ustvari v eni sekundi), dokler se moč reflektorjev oziroma nasplošno luči meri v zgolj W (watt).
Primerjava med temi dvemi je nesmiselna, saj gre za popolnoma drugačen vir svetlobe. Lahko bi površno rekel, da bi moral ugotoviti koliko milisekund traja blisk iz bliskavice in bi potem 1 sekundo delil s to vrednostjo, da bi dobil faktor s katerim bi pomnožil nazivno moč bliskavice in bi dobil zopet zelo grobo oceno kakšen ekvivalent bi bil to v moči reflektorja). Ampak zagotovo moraš pri vsem tem upoštevati še moč svetilnosti v lumnih oziroma kandelah itd itd.

Če je tako kot praviš, da delaš zgolj v zaprtem prostoru kjer imaš možnost omrežne napetosti, potem z nakupom tega seta bliskavic nimaš absolutno česa zgrešiti.
Moje mnenje je, da z dvemi 1000W reflektorji ne boš imel niti približno dovolj svetlobe. Sam še nisem nikoli poskušal delati z 2000W lučmi. Zgolj s z dvemi 500W in lahko rečem, da je tisto veliko premalo svetlobe za npr. "izolacijo" modela od ozadja in, da bi bil model hkrati še lepo osvetljen pri npr. ISO100 in zaslonki od f7.1 navzgor.
Dokler z dvemi bliskavicami 300Ws pa se da to zelo lepo narediti in sploh ne pri polni moči.
In kot zaključek lahko rečem, da te bo praksa dela s temi bliskavicami in z analizo lastnih fotografij pripeljala do tega, da boš pri vsakem naslednjem fotografiranju že takoj vedel kateri svetlobni vir kam in kako postaviti, da bo za tisti predmet in namen fotografiranja vse tako kot mora biti. Sam priznam, da vedno dokler si ne nastavim pravilne konfiguracije in optimalne postavitve elementov, uničim vsaj 10 fotografij. Če bi fotografiral analogno, bi me skrbelo, tako pa mi je vseeno. Mogoče bom kdaj uspel shajati brez tega ali pa niti ne. smile
Zahvala: DamDesign
 0   

DamDesign @DamDesign 24. Jan 2012, 08:17

flambirana_oFca: HVALA za tale odgovor! Tudi sam se vedno bolj nagibam k nakupu kakega poceni studijskega kompleta reflektorjev/bliskavic. Tvoj odgovor je potrdil moj sum - z bliskavicami dobim vec svetlobe in, kot si sam napisal, lazje izoliram model od ozadja. Sedaj se bo lazje odlociti biggrin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati