Ko imam ravno čas in nekaj osebnih izkušenj....
Grem od zadaj naprej.
Tamrona 17-50 brez stabilizacije sem imel in z njim naredil kar nekaj odličnih fotografij (če jih primerjam z npr. sedanjo opremo, ki jo imam). Ampak slabosti kot so njegova logika ostrenja, da se obroč za ostrenje zasuka za cel krog in šele potem začne iskati fokus, je zgrešena in zelo počasna, glasna ter tudi nezanesljiva. Za slabše svetlobne pogoje je zelo slab. Enkrat sem ga imel s seboj na koncertu in je zelo prepočasen ter premalo občutljiv, da bi lahko solidno delal v temnem ambientu.
Canon 17-55 2.8 imam sedaj in glede kvalitete fotografij in zanesljivosti, ki mi jo nudi, sem z njim zelo zadovoljen. Zgradba bi mogoče res lahko bila boljša, a po drugi strani razumem, da je to za ta denar povsem ok. Nikkor 17-55 2.8 se mi zdi vendarle boljši po zgradbi, ampak je spet za cca. 300 evrov dražji in se ju ne da enakovredno primerjati v vseh segmentih. Dokler spet je pa normalno, da objektiv Canon 17-55 ni zatesnjen proti vdoru prahu vanj in vlage, saj potem bi bil že L razreda. Glede prahu, ki ga povleče bom rekel, da glede na tak objektiv kot je in tega cenovnega ranga, bi lahko to bilo vendarle malo boljše poštimano. A spet po drugi strani, ga potegne toliko kolikor je uporabnik sam malomaren pri delu z njim.Sam velikokrat zaradi hitre menjave objektiva, sploh ne dam na bajonet pokrovčka in ga po možnosti še odložim v foto torbo v kateri se v času enega festivala nabere veliko tujkov. Tako, da se ne rabim čuditi, če imam potem v objektivu čez čas raznorazne tujke v obliki prahu, las ipd.

Zato se ga pa vsake toliko odnese na čiščenje pa je.
S Canonom 16-35 2.8 pa nimam direktnih izkušenj. Ob neki priložnosti sem z njim (objektiv verzije II, ki je bil privit na 7D) naredil fotk in se mi je zdelo, da deluje krasno, nisem pa delal nobene analize fotografij. Sicer pa, če spremljaš (reporterske) fotografe, ki uporabljajo Canon opremo, boš ta objektiv verjetno velikokrat zasledil v kombinaciji s 7D. Tako kot kakšnega 17-40 f4 npr.