0   

Bojan Marušič @redorange 22. Jan 2012, 19:24

V večini primerov obračam pol. filter z nohtom levega kazalca, ker mi na ta način gre najlepše, pa še stekla se ne dotaknem s prstom.
Problem je da je zadnje čase vedno bolj trd. Zanima me če se je kdo že ubadal s to težavo in kako je rešil. Po netu sem nekaj našel ampak nobenega konkretnega odgovora.
Verjetno se ga ne da ločit na dva dela da bi "ščistil" in namazal mogoče.
Nov 72mm pa ni ravno poceni. Mam pa Marumi dhg
 0   

Zelod @flambirana_oFca 23. Jan 2012, 19:37

Ker ni še odgovora, bom opisal svoj amaterski poseg kako sem zadevo znancu rešil. Tam kjer se ta dva elementa stikata, se sploh pri slabših filtrih (kar Marumi napram kakšnemu Schneiderju ali B+W zagotovo lahko štejem v ta rang) rada nabere kakšna umazanija in potem blokira gladko obračanje.
Na samo lečo sem z obeh strani nalepil kosem tiste okrogle vate, ki jo nežnejše polovice rade koristijo za čiščenje obraza, saj definitivno ne želiš, da bi poškodoval steklene površine, hkrati pa v naslednjem postopku vata koristi, da vpije morebitno razlitje tekočine.
Potem sem pa prek injekcijske igle vse okrog po robovih vbrizgal alkohol (za npr. čiščenje elektronike in ostalega) in večkrat zarotiral polarizator v obe smeri. Alkohol je v tistem primeru delno pomagal v celoti pa ne. Zato sem se poslužil hujše kemikalije in sicer sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna. Znanec je namignil, da se mu polarizator zatika od obiska Bližnjega Vzhoda. Enako s pomočjo injekcije sem kemikalijo nanesel, večkrat zarotiral in je bilo že po nekaj minutah boljše (pač traja, da snov raztopi delce). Nato sem še povsem enako naredil, da sem vbrizgal nekaj mineralnega olja (sam uporabljam za vso finomehaniko izključno mineralno ali silikonsko olje), odvečno umazanijo, ki se je tudi kljub vati dotaknila robov steklenih površin sem obrisal, celoten filter opral pod toplo vodo, posušil, obrisal in na koncu še zdrgnil leče s krpo iz mikro vlaken in to je bilo to. Res vsega skupaj nekje okrog pol ure dela, ampak zaključek je bil uspešen.
Sam imam že zaradi poklicne narave dela vse te preparate in orodje na dosegu roke. Če tega nimaš, poskusi po lastni presoji kaj utegne biti dobro čistilno sredstvo, kaj lahko služi kot dobro orodje za nanos tega ipd. Le nikar se ne poslužuj premočnih zadev kot so nitro razredčilo, aceton ipd.
Filtra pa sploh ne razdiraj, ker je prešan in ga nazaj ne boš več sestavil. Če pa že, pa bo pri vrtenju "plesal". Z zanič Cokin cirkularnim polarizatorjem sem to že testiral.
 0   

Bojan Marušič @redorange 23. Jan 2012, 19:47

bom probal kaj v tej smeri
hvala
kjebojanpohaja.com
 0   

Kr-Neki @Kr-Neki 25. Jan 2012, 14:02

Eni ste pa prave profi Ofce smile svaka čast smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati