0   

anja @saphira_anja 1. Feb 2012, 17:12

živjo!

Kot ste verjetno že slišali bo v soboto v Ljubljani protest proti podpisu acte...
zdi se mi kot zanimiv dogodek za fotografiranje, vendar s tem nimam še nobenih izkušenj... najbolj pa me je strah kakšnih izgredov in kako ravnati v takem primeru...
je kdo že fotografiral podoben dogodek? kakšne so izkušnje, mnenja...

na kaj je dobro biti pozoren... predvsem me skrbi varnost opreme...
VSAKA INFORMACIJA IN NASVETI SO ZAŽELJENI!
 0   

Ime Priimek @poetski 1. Feb 2012, 19:46

Ne bo nič hudega, če tam fotografiraš. Za enkrat se še ne ve koliko ljudi bo točno prišlo (problemi facebook udeležbe), ampak stavim lev mazinec na desni roki, da do izgredov ne bo prišlo. Če pa že pride do njih, pospraviš fotoaparat in pot pod noge.

Drugače se obnašaš kot pri vsakem fotografiranju. Če je možno prosiš za dovoljenje, ljudem ne težiš in če ti prepovejo fotografiranje - ne fotografiraš. Obnšaš se spoštljivo, primerno in poskusiš biti karseda prijetna oseba.

In to je to. Protestniki niso nič posebne sorte ljudi. Edino lahko malo popaziš za kakšnimi tatovi, ki imajo radi množice.
 0   

urosm @urosm 1. Feb 2012, 21:17

Ja, pa letečim kamnom in molotovkam se probaš umaknit. Plinska maska v torbi za vsak slučaj tudi ne škodi.
 0   

anja @saphira_anja 1. Feb 2012, 23:34

kaj pa od preme... kakšna priporočila, da ne bom ogromno krame sabo vlačila... v mislih imam predvsem 50mm 1.4/f razmišljam še o 70-200mm 4/f ?
no plinske maske ne bom vzela s sabo... in ja, do sobote bom malo natrenirala laufanja bigrazz za vsak slučaj...
ravno tisti zadnji shod s kamni me je najbolj prestrašil ja... zato me malo panika :S

kaj pa kar se tiče kasnejših objavljan posnetkov? vem da naj bi na javnih dogodkih lahko fotografiral udeležence in to objavil na internetu... samo ker nisem prepričana koliko je to ''javni dogodek'' ... verjetno je tudi vse odvisno od osebe na fotografiji seveda... samo upam da me kot amaterko ne bo kakšna babica/dedek ki ima preveč časa tožila... xD
 0   

Jernej Lasič @Sviri 1. Feb 2012, 23:54

seveda je javni dogodek...
tele objektiv pa vsekakor vzemi s seboj.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ime Priimek @poetski 1. Feb 2012, 23:58

Osebno ti priporočam kakšen bolj širok objektiv, saj lahko veliko lažje zaobjameš atmosfero in ljudi (kakšen 35mm ali manj). Resda moraš biti bližje dogajanju, ampak tako pač je. Bližje kot si množici, boljše je. Ti pa priporočam ogled kakšne spletne galerije za inspiracijo (kaj takega)

Če se oseba nahaja na javnem kraju, jo lahko mirne duše fotografiraš. Če ti fotografiranje prepove, ne fotografiraš. Ne smeš fotografirati, ko gre za ponesrečence (razen, če ti dovolijo) . Če prideš v situacijo, kjer se ti fotografiranje zdi nemoralno pa čeprav je lahko legalno, ne fotografiraš.

Objavljaš lahko brez problema v medijih ali na spletu. Ne smeš pa fotografij tržiti (razen, če ti uspe dobiti izjavo o dovoljenju). Torej razne stock agencije, jumbo plakati, prodajanje fotografij - odpade. Svoj lasten blog ali kakšna spletna galerija - ni problema za objavo.

In najbrž se vidimo v soboto smile
 0   

urosm @urosm 2. Feb 2012, 00:20

Ja, Robert Capa je tako umrl, ko je hotel še malo bliže. Pri reportaži ti zoom veliko bolj prav pride kot fiksni.
 0   

-lux- @-lux- 2. Feb 2012, 12:32

saphira_anja je napisala"zdi se mi kot zanimiv dogodek za fotografiranje"
Potem ti svetujem, da ostani doma ali pa pridi brez fotoaparata. Predvsem pa še enkrat preberi zakaj bo večina ljudi tam!!!
 0   

Klemen Blokar @kleb 2. Feb 2012, 14:25

Zakaj pa to ne bi bil zanimiv dogodek za fotografiranje?
 0   

anja @saphira_anja 2. Feb 2012, 15:14

-lux- seveda sem si že prebrala ogromno strani o acti in nekaj jih je še vedno na mojem seznamu, ne mislim priti tja in šele nato ugotavljati zakaj se je tam zbrala taka množica ljudi...
zakaj se mi zdi dobra priložnost za fotografiranje -> ker sem na začetku svoje ''fotografske poti'' če se lahko tako izrazim in me različne smeri zanimajo, in seveda neka želja ustaviti dogodek v času... energija množice... nekaj kar je vredno fotografirati smile
predvsem nova izkušnja na novem področju...

poetski - torej 18-55 v torbo biggrin in verjetno se pa še res ''ujamemo v objektiv'' smile)
 0   

urosm @urosm 2. Feb 2012, 16:39

Zdaj boš imela polno pustnih karnevalov za fotkat ... dosti bolj dinamično kot pa mirni protesti. Nič ne rečem, če gre za izgrede, mirni protesti pa so en sam dolgcajt. Od sindikalnih piščalk pa me še danes ušesa pečejo laugh
 0   

Primož @Smrkec 2. Feb 2012, 16:50

Ne oziraj se na komentarje v stilu "ostani doma" ali "to že ni zanimivo za fotkanje"...
Moj predlog: teleobjektiv pusti doma...
Varnost opreme...pa tako...oprema zdrži veliko več kot si verjetno predstavljaš...jaz osebno še nisem imel težav...so bolj kakšni koncert problematični kot protesti se mi zdi iz izkušenj... Je pa tako kot je rekel poetski... obnašaj se spoštljivo...ne rabiš spraševat če lahko fotografiraš (tako namreč izgubiš smisel fotoreporterstva;)... vendar če ti nekdo prepove fotografiranje zbrišeš fotko če si jo že naredila in se prijazno nasmejiš smile
... The moments you want to remember ...

http://www.primozbregar.com

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati