0   

Lara @shadowy 7. Feb 2012, 15:26

Pozdravljeni,

Kot absolventka Zdravstvene nege in študentka Fotografije iščem nekoga, ki se v Sloveniji (ali izven) ukvarja z medicinsko fotografijo in bi bil pripravljen mi nuditi kakšno koristno informacijo, nasvet, izkušnje povezane s specifiko tega področja.
Že dolgo sem v iskanju tovrstnih informacij, a žal nisem še prišla do konkretnih imen, kontaktov,...
Področje medicinske fotografije me kot študentko ene in druge stroke izredno zanima in upam, da se bom lahko zadevi nekoč bolj posvetila.

Hvala za kakršnokoli pomoč.

Lp,

L.
 1   

andyz @andyz 8. Feb 2012, 08:53

Hja, z medicino si služim kruh, s fotografijo pa izpolnjujem prosti čas. Glede na to bi bil najbrž ustrezen za dajanje nasvetov, pa moram reči, da za pojem medicinske fotografije - če je to kakšna posebna zvrst - še nisem slišal.
Seveda je možno fotografirati na tem področju enako, kot na katerem koli drugem, z upoštevanjem specifik.

Osnovno vodilo, ki precej omejuje dejavnost, je zaščita bolnikove zasebnosti (neprepoznavnost) in seveda možnost prisotnosti na dogajanju. Dvomim, da bi ti v operacijsko pustili nosit aparat. Itak pa je potrebno povsod dobiti soglasje - od "motivov" in od odgovornih. Mislim, da je to osnovna lastnost "medicinske" fotografije.
Zahvala: shadowy
 1   

tmt @tmt 8. Feb 2012, 09:43

V zdravstveni negi smeri fotografija skoraj zagotovo ni. V sodni medicini so nekoč v ta namen zaposlovali fotografa ( to zagotovo vem, ker me je minilo še preden bi sploh začel) , če je še danes temu tako ne vem. Zagotovo pa da nekdo naredi posnetke za razne članke in študije, ampak močno dvomim, da bi pri tem šlo za poseben kader, ki bi se zgolj ukvarjal z medicinsko fotografijo. Klinični center recimo ima zaposlenega kvalificiranega fotografa, verjetno pa kar večino posnetkov za potrebe stroke naredijo zdravniki sami.
Zahvala: shadowy
 0   

Lara @shadowy 8. Feb 2012, 12:04

andyz: Medicinska fotografija je posebna zvrst, ki je izven meja naše države kar razširjena.
Na študiju katerega obiskujem je bil nekoč razpisan modul Znanstveno tehnična fotografija, pri katerem so izvajali tudi predmet Medicinska fotografija. Na ta študij sem se vpisala z željo se ukvarjati z medicinsko fotografijo, vendar so modul ukinili saj je bilo premalo interesentov, ki bi bili pripravljeni se vpisat v to smer. Nekako je več zanimanja za reportažno in kreativno fotografijo. Poskusila sem tudi dobiti informacije o predavateljih tega predmeta, vendar se ne ve kdo naj bi sploh to predaval. Kakorkoli, mala zmeda. smile
Odločila sem se, da bom pač sama naprej iskala informacije v tej smeri, predvsem pa ljudi, ki imajo kakršnokoli izkušnjo, znanje iz tovrstnega področja.
Jasno se zavedam vseh motivov in omejitev, ki jih specifika prinaša, samo si nekako vseeno nekoč želim temu posvetiti svoj čas. ...bodisi da bi to izvajala kot dopolnilno dejavnost v sklopu primarnega poklica, ki naj bi mi bila zdravstvena nega, bodisi drugače.
andyz, zahvaljujem se ti za dani komentar in vsekakor bi bilo fajn, če bi še kdaj kako rekla na to temo.

tmt: Vem, da v zdravstveni negi ni smeri fotografija. smile Dejstvo pa ostaja to, da študiram tako eno kot drugo in sprašujem o informacijah glede medicinske fotografije, ki je del "drugega" študija.
Klinični center ima res zaposlenega svojega fotografa, pri katerem naj bi lahko oddelala praktično usposabljanje, po drugih bolnišnicah oz. ostalih zdravstvenih ustanovah, pa fotografira kar samo zdravstveno osebje, naj bodo to zdravniki, inženirji laboratorijske biomedicine, inštrumentarji,...kdorkoli pač zna delat s fotoaparatom.
Kot sem že omenila obstaja v tujini specializiran kader za to področje. Pri nas je že prišlo do te ideje, da bi izšolali nekaj ljudi, vandar ni bilo zadostnega zanimanja. ... and here I am. smile...z vso željo po tovrstnem fotografiranju.
tmt: hvala za komentar. grin

P.S.: Prilagam dva video posnetka povezana s to stroko.

http://www.youtube.com/watch?v=Vm3cl4CghNA&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=b0s3-XSKhB0&feature=share


Lp,

L.
 1   

Zelod @flambirana_oFca 8. Feb 2012, 12:45

Sem povprašal soseda, ki je doktor in ima napisanih kar nekaj knjig na témo medicine, konkretno bolezni srca in ožilja. V njegovih knjigah je tisto kar je uporabljeno prav fotografij, večinoma delo že pokojnega Vlastje Simončiča, ter še nekaterih pokojnih zagrebških in beograjskih fotografov, ki so skrbeli za dokumentiranje tovrstnih posegov in tudi raziskav v tamkajšnjih bolnišnicah. Pravi, da imajo v Zagrebu in Beogradu še vedno na določenih posegih aktivne fotografe, ki pa niso zaposleni konkretno v bolnišnici ampak so takorekoč žurnalisti oziroma tudi medicinski dokumentalisti. Hkrati pravi, da kolikor sodeluje s slovensko stroko, ne pozna, da bi imeli prav človeka, ki bi skrbel za tovrstno fotografsko dokumentiranje kirurških posegov.
Poprosil sem ga, če poskuša pridobiti kontakt od koga iz Zagreba in Beograda. Prvič gre dol šele aprila meseca in upam, da ne bo pozabil. To je že vse generacija nad 70 let in žal vse zadeve urejajo izključno po telefonu oziroma v živo. Če izvem kaj več, sporočim. Če pa pobrskaš po spletu pod iskalnim kriterijem "vlastja simončič", kot sem tudi sam, pa boš izvedela veliko o njegovem delu in udejstvovanju.
Zahvala: shadowy
 1   

Kr-Neki @Kr-Neki 8. Feb 2012, 16:13

Še pozdrav z moje strani. Sem absolvent medicine in fotografija je seveda moja strast (kot verjetno večine na forumu) smile Tudi sam sem se že večkrat spraševal, kako je s tem pri nas. Večinoma pa vidim fotke iz stroke, ki so porazne. Ne samo v smislu kvalitete fotografije kot take, ampak tudi s strani tistega, kar hoče prikazat. Edino kar se zdajle spomnim, da je kolkrtolk, je na oftalmologiji, ko se fotka očesno ozadje. Sem pa bolj obveščen za UKC Mb ...

Vglavnem, če boste naštudirali kaj pametnega, pa boste za kakšno sodelovanje, se priporočam smile

P.s.: za ostale forumaše: ne mešat tega s fotografijami "stock tip", ko ena lepa med. sestra drži en random med. pripomoček v roki biggrin
Zahvala: shadowy
 0   

andyz @andyz 9. Feb 2012, 08:20

Hja, tudi taka "med" fotografija ni slaba ...hehe. Se pa pridružujem ugotovitvi, da so strokovne fotografije porazne, da včasih sploh ne veš, kaj je na fotki. Na oftalmo našraufajo aparat na mikroskop in potem res ne morjo falit. Tema se mi nenadoma zdi kar zanimiva, čeprav prej o tem nisem razmišljal.
 0   

Lara @shadowy 9. Feb 2012, 14:29

flambirana_oFca: Špica! Če morda zveš kaj več bi ti bila zelo hvaležna, če bi sporočil info naprej. smile Drugače pa sem za Simončiča že nekaj cajta nazaj slučajno pogooglala. Moja reakcija: "Uuuuuu, d best, bom strica kontaktirala!" Berem dalje in ugotovim..: "...emmm...al pa če ne, glede na to, da moža ni več med nami... :/ " No, nič hudega, iščemo naprej. Stric je svoje naredil in vsaka mu čast za vse opravljeno. smile

Kr-Neki: Sploh ne bi bilo slabo, če bi se našla ena skupina fotografov, ki bi se malo resneje lotila kakega podobnega projekta. smile In ja, sem zraven. smile
P.s.: Če pa ima kdo željo poleg vsega tega fotografirat še kako sexy sceno z zgoraj omenjenim kadrom, mu je pot seveda prosta. grin Pa od vseh teh random med. pripomočkov, ki so dejansko na razpolago ponudite med. sestri kaj drugega kot, kakopak, brizgo. smile In ne...nikakor ne mislim moralizirat o tovrstnem početju, ki naj bi ga smatrali kot degradacijo že podcenjenega poklica. Lahko pa začnemo debato ob kakem pivu. smile

No, hec na stran. Resnično bi bila zadovoljna, če bi se nas nekaj članov zainteresiranih za tovrstno fotografijo zbralo in kaj podebatiralo. Morda pa iz tega nekoč kaj nastane. smile

L.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati