0   

martinzone @martinzone 29. Feb 2012, 20:11

Pozdravljeni,

Želel bi fotografirati hrano na krožniku oz. pijačo v kozarcu na belem ozadju.
Za občutek, kaj želim doseči:
Tomo Jeseničnik, ena studijska luč in 60x60 softbox:Nameraval sem vzeti quantuumov set z dvema 60x60 softboxoma, a še kakšne tri tedne ne bo dosegljiva, jaz pa bi opremo za projekt potreboval že prej.

Sedaj iščem alternativo in sem razmišljal, da bi vzel dve Nikonovi SB-600ki in ločeno stojali ter softboxa. Sedaj pa me zanima, ali bo fleš dovolj močan. Pred kratkim sem namreč testiral sposojenega in je po pol ure uporabe (2 fotki na minuto, potem par minut pavze) začel smrdeti po zažganem - je kaj narobe s flešem, ali se je le pregrel?

Kaj bi svetovali? Mogoče kaj močnejšega (npr. SB800) ali kaj tretjega? Načeloma bi mi hot-shoe fleši prišli bistveno bolj prav še za slikanje športa, a je ta projekt definitvno prioriteta. Hvala za odgovore smile
 0   

Zelod @flambirana_oFca 1. Mar 2012, 01:05

Uf, za takšno minuaturno in popolnoma mirujočo sceno pa res ne potrebuješ tako močnih flešev. Tudi, če bi imel studijske, jih zagotovo ne bi koristil na moči 1/1, ker bi bili za tovrstno zadevo premočni.
Lahko greš v projekt z dvema SB-600 ali SB-800 ampak utegne biti predrago. Odlična alternativa so "off-shoe" fleši kot so kakšni poceni Yongnuo npr. Mislim, da bi ti povsem zadoščali modeli YN-460 ali pa npr. YN-467/YN-468.
Za modifikatorje pa uporabiš dva bodisi shoot-trough ali bounce dežnika; odvisno kaj ti bolj ustreza in daje lepši razultat. Lahko v končni fazi vse rešiš samo z eno bliskavico in enim modifikatorjem ter na drugi strani z odojnikom (nekako isto kot je na primeru zgoraj).
Sam sem ravno nekaj dni nazaj fotografiral mini "table top" postavitev in za primer... uporabljal sem fleš Canon 430 EX. Z nastavitvami ISO100, zaslonka f7.1 in časom ekspozicije 1/250s, sem imel pri polni moči fleša (program Manual, moč 1/1), še vedno vse prežgano. Šele na f11 sem dosegel primerno osvetlitev. Zgolj dam podatke za primer. Sam v tovrstnih primerih fotografiram večinoma na 1/16 do 1/8 moči bliskavice. Časi ekspozicije pa zaradi zajetja tudi ambientalne svetlobe, dovolim tudi nekoliko daljše (1/40s, 1/60s ipd.).
Načinov za rešiti je skratka ogromno, sploh pa table top fotografiranje lahko rešiš zelo poceni in ni neke potrebe po močnih studijskih bliskavicah. Vsaj jaz je ne vidim. smile
 0   

DamDesign @DamDesign 1. Mar 2012, 08:31

Eno mogoce malo tumasto vprasanje, zgolj iz firbca biggrin

Je ze kdo poskusil tovrstne zadeve fotkati tako:
- Delo v (skoraj) popolni temi
- Daljsi cas osvetlitve (recimo nekaj sekund)
- ISO 100
- S flashem (in softbox-om) veckrat osvetlis objekt, rocno, iz vecih strani in kotov

biggrin

Just thinking out loud... laugh
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 1. Mar 2012, 09:16

Seveda smo poskusili.
Prej je pa potrebno posnetek dobro naštudirati in v glavi postaviti luči ter njihovo jakost, sicer postane to čista loterija, iguba živcev in časa.
Deluje tudi, ko potrebuješ zelo zaprte zaslonke, na primer f45. V takih pogojih moraš tudi studijske fleše večkrat prožiti (z istega mesta), če niso prav blizu objektu.
 0   

DamDesign @DamDesign 1. Mar 2012, 11:42

Hehe, sam sem nekoc na podoben nacin fotkal igracko na belem ozadju grin Nikoncka D3000 z 18-105 objektivom sem dal na stativ, cas pustil cca 8 ali 10 sekund, delal v popolni temi, namesto flasha sem namenoma uporabil belo LED diodo, potem pa sem igracko osvetljeval z vec strani in razlicno mocno (beri: razlicne razdalje LED diode od igracke in razlicni casi osvetljevanja). Rezultat je bil kar zanimiv biggrin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati