0   

andyz @andyz 3. Mar 2012, 07:56

Eh, pa se je menda zgodilo to, kar naj se ne bi.
Imam razmeroma dober laptop, ki pa je izgleda crknil. Star je kakšna 3 leta. Pravzaprav dela, lahko pogledam vse fotke, ne morem pa jih shraniti, ker javlja, da ne najde lokacije. Pojavlja se tudi podatek disk error. Iz istega razloga ne morem zagnati Photoshopa, ker ne najde nekega fila, ipd...

Ker imam vse fotke na backup zunanjem disku, mi to niti ne pomeni nevem kakšne katastrofe, ne bi pa rad bil ob računalnik - HP Elitebook, ki ima odličen zaslon - menda eden redkih, ki ima IPS matriko, barve pa so izjemno realne.

Kaj torej? Zamenjati disk, ali se da prej napraviti še kaj drugega?
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 3. Mar 2012, 08:05

Jaz dvomim, da je sploh disk šel po gobe. Po mojem se je samo malo sesul del podatkov. Si že ponovno nalagal sistem? Če nisi najprej probaj to. Če bo delalo normalno pol kul, drugače pa je morda res šel disk kar niti ni preseetljivo, glede na to da imaš HP. To crkuje vse po vrsti kot po tekočem traku po navadi.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Zelod @flambirana_oFca 3. Mar 2012, 08:21

V kolikor imaš nameščen operacijski sistem Windows XP/Windows 7, stori slednje:
odpri Command Prompt in vpiši CHKDSK C: /R /X
S tem boš dal ukaz, da bo OS forsiral disk, ki je problematičen (v kolikor to ni C: ampak npr. D: ali M:, primerno spremeni zgoraj ta podatek), da se "odklopi", zahteval bo ponovni zagon kar mu seveda potrdiš, in potem bo ob samem zagonu pričel s popravljanjem datotečnega sistema. Hitrost popravljanja je odvisna od velikosti in zasedenosti diska. Približno pa lahko rečem, da kakšen disk, ki je zaseden s 120 GB podatki, pregleduje/popravlja več kot 4 ure.
Ta postopek bo lociral napačno in problematično zapisane dele datotek (če najde veliko t.i. Orphan files, si zmagal in je lahko samo to težava), seveda pa bo lociral in skušal popraviti ali vsaj kamuflirati slabe sektorje diska.
In spet v kolikor je takšnih sektorjev le peščica, ni hud problem. V kolikor pa jih bo zaporednih nekaj 100 ali 1000, potem pa svetujem shranitev vseh podatkov oziroma kar direktno migracijo in seveda nakup novega diska.

In žal, lahko potrdim, da se EliteBooki izjemno kvarijo. Tisti "Elite" je očitno kvečjemu samo v zgradbi. S kakšno Toshibo za isti denar, dobiš veliko več. Ne ravno vsega kar ima "Elitebook", ampak sigurno bolj stabilno in dolgoročno dalj časa obstojno mašino.
 0   

andyz @andyz 3. Mar 2012, 09:18

Hvala za odgovor.
Žal imam windows Vista. HP je čez 3 leta star.
A je to problem?
 0   

Zelod @flambirana_oFca 3. Mar 2012, 10:55

Ne sme biti problem. Tudi Vista ima Command Prompt oziroma omogoča vpisovanje ukazov. Tako, da enako lahko izvedeš zgoraj opisan proces.
Hja... Po svoje imaš še srečo. Sam sem svoj čas delal na garancijskih in izvengarancijskih popravilih HP-jev (prenosnikov, stacionarnih, delovnih postaj, strežnikov...) in so prihajali v servis EliteBooki stari le nekaj tednov ali mesecev. Ne vem kje, ampak za moje pojme so pri teh modelih nekje precej kiksnili. Sicer pa je to v globalizaciji povsem pričakovano. Izdelkov ne gre več tretirati zgoj po brandname-u ampak izključno modelih; tako HP kot Dell, Fujitsu Siemens, Toshiba... imajo zelo dobre kot tudi zelo slabe modele.
 0   

Klemen Blokar @kleb 3. Mar 2012, 12:32

Diski že lep čas podpirajo S.M.A.R.T. protokol "samotestiranja", tako da z orodjem za vpogled parametrov diska lahko ugotoviš, če je kaj narobe. Za windowse sem našel tale freeware programčič - http://www.easis.com/easis-drive-check.html

Sicer menda delajo smartmontools (ki so standardno tovrstno orodje na linuxu) tudi na winsih, so orodja za delo iz konzole.

Če disk uspešno prestane S.M.A.R.T. test, potem je verjetnost, da je kaj narobe z njim, zelo majhna. Lahko pa je, kot so že omenili predhodniki, pokvarjen datotečni sistem. Ker disk ni isto kot datotečni sistem.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati