0   

Matjaž Vertuš @maki84 17. Mar 2012, 01:41

Fotograf Matt Kloskowski ima pravilo pri "foto kritiki" da avtor sprejme kritiko in se ne brani.

Poveš mnenje in ti pol avtor začne "ampak jaz sem mislil..., ampak takrat nisem mel časa..., Ampak prijatelj me je prosil naj traktor točno pred njegovo garažo pofotkam in ozadje je kako pač je..., ampak, ampak"

Mine te da bi sploh še kaj komentiral če se folk samo brani...

Vsak vidi po svoje. In ni nič narobe če kakšni začetniki povejo svoje mnenje (jaz dostikrat cimra vprašam za mnenje. In se sploh ne spozna na fotografijo...)
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 17. Mar 2012, 01:51

Full dobre kritike so v tej oddaji "The Grid: Episode 47 - Blind Critiques #2". Meni je res super.
Čisto na koncu oddaje Matt pove to kaj sem jaz zgoraj napisal (1h:11:min:20sec)
Link:
http://www.youtube.com/watch?v=hCHXFcWCEUg&context=C497f261ADvjVQa1PpcFMKvJAJVe2O52oRjeX_wNGCCdaOA3ALjBg=

Tukaj pa je prva oddaja. Tukaj isto pove (0:42:20).
Je pa fajn za pogledat. Jaz se kr učim iz tega...
The Grid: Episode 43
http://youtu.be/npybhDcqg4s

p.s.
ponavadi prvih 10 minut samo nakladajo nekaj. Tak da jaz ponavadi skočim na 15min...
 1   

Dule @DuleB 17. Mar 2012, 07:10

Se strinjam s tabo glede nepotrebnih reakcij na komentarje, z druge strani pa spet ne. Vse je odvisno od tipa človeka, od načina, kako je bil kak komentar podan, vsebine komentarja... Ne gre zanemariti dejstva, da na SloFoto fotografije komentirajo ljudje z različnimi stopnjami fotografskega znanja (od fotografskih "starih mačkov" do totalnih analfabetov) ter različnimi nagibi (od dobronamernosti do cinizma in "organskega neprebavljanja" posameznih avtorjev)
Težko je nekemu avtorju kar tako zapovedati: "Tiho bodi!", še posebej, če komentator na njegovi fotki vidi kakšne "bele miši", ali pa mogoče "leteče rožnate slončke"...
Sam sem enkrat tiho, kdaj drugič spet ne, vse pa je odvisno od tega kako je komentirano, kot sem že dejal in kakšne volje sem.
Če bi bili vsi komentarji dobronamerni, na ustreznem nivoju medsebojne komunikacije in utemeljeni, potem bi bile replike avtorjev sigurno nepotrebne...
Zahvala: maki84
Dušan Brezovnik
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 17. Mar 2012, 09:55

Pa ja. Saj nisem mislil zapovedati tiho bodi.
Samo če poveš recimo:
"Ozadje me moti pri fotki" in ti avtor začne, "ja to je blo pri mojemu kolegu. In on je želel da je točno tam to fotkano."
Jaz sem povedal kaj si mislim o fotki. Kako vezo ma z biločem kaj je kolega želel?! Naprivlačno ozadje kazi fotko. To sem povedal. Sprejmi to...

Poglej si link. (sem napisal zraven točen čas ko Matt razlaga o tem pravilu. On to super razloži)
 1   

Miran @fisheye 17. Mar 2012, 10:16

Zato so tisti dve"rokci", gor in dol s palcem, če že komu ni všeč komentar. Je pa res da imajo vsake oči vojega malarja, eni imajo boljšega drugi malenkost slabšega. So pa razlike očitne. V eni debati sem že napisal, jaz imam raje konstruktivno kritiko, pozitivno ali negativno in, da so dobromerne, kot pa: kul , fejst, dobra ****, jeah.... itd. Če ti znanje ne dopušča ali pa se ti ne da komentirati pa pritisni zvezdice in to je to, ali pa nič. Je pa res, da se da na forumih kar lepo nakladat, ker te nobeden ne vidi, kadar si pa v žiriji za kakšne natečaje pa je malo drugače biti realen in marsikdo bi bil tiho.

Pa dobro luč
Zahvala: maki84
 1   

Primož Fideršek @piXi 17. Mar 2012, 10:50

Eni bodo tvoj komentar sprejeli drugi spet ne. Sedaj jokat po forumu ker nekdo nima istega pogleda in da zapiše, zakaj je tak kot je, se mi zdi čisto brezveze.

Prebereš odgovor živiš dalje. cool
Zahvala: maki84
 0   

Miran @fisheye 17. Mar 2012, 15:21

piXi je napisal/a:
Eni bodo tvoj komentar sprejeli drugi spet ne. Sedaj jokat po forumu ker nekdo nima istega pogleda in da zapiše, zakaj je tak kot je, se mi zdi čisto brezveze.

Prebereš odgovor živiš dalje. coolITAK!
 0   

Zdenko @Zlodej 19. Mar 2012, 09:14

Po moje je odvisno od tega kakšen je odgovor avtorja. Po moje je dobra debata samo koristna, izgovori pač ne. Včasih je dobro, če avtor da kakšno dodatno pojasnilo. Tudi sam sem že komu napisal ob komentarju da sem točno to želel in zakaj. Vse je OK dokler ni užaljenosti in podobnega.
LP
Zlodej

[url=http://zdenkof.blogspot.com/]UJETI TRENUTKI[/url]
 3   

Uroš Uršej @Lucifix 19. Mar 2012, 10:03

uzp6 je napisal/a:
Če ne drucga, zdej vidiš kolk ljudi te "ne mara" do te mere, da se v anonimnosti spravijo na ocene... laugh


Zdaj pa te ne razumem, od 126 ocen si dobil 2 enici in 5 dvojk, vse ostalo pa je višje. In zdaj praviš, da nekdo z izigravanjem anonimnosti spravlja nate? Pa še tisti dve enici sta od dveh različnih oseb. Res ne razumem, kako da ti ne razumeš, da imajo pač nekateri drugačen pogled na fotografije in je povsem razumljivo, da se bosta od vseh članov, ki obiskujejo portal, našla dva, ki jim dve tvoji različni fotografiji ne bosta všeč?!

Citiram:

uzp6 LOL, sem zdele mal pregledoval svoje fotke in ugotovil, da mi skoraj pri vsaki v zadnjem času dodani fotki "visi" zraven ENA dvojka... Če to ni naključje... Vsakič po defaultu ena dvojka, predvidevam od istega avtorja... Res se sprašujem, zakaj dvojka, zakaj ne enka?


1x vik in krik zaradi teh dveh enic in 5 dvojk, potem pa pišeš tole:
Citiram:
uzp6 Točno tako, ocene so nerelavantne, ker so le redko podane od kompetentnih ljudi...


Pa ne se zdaj izgovarjati, da si imel v mislih še fotografije od ostalih avtorjev, ker sem bral tvoje mnenje o tem na vriskaču. Oprosti, ampak do ene mere to prenašam, potem pa moram tudi sam povedati svoje, ker s tvojim jamranjen doprineseš samo negativno razpoloženje portalu.
Zahvala: piXi, Tobi, Brusli
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 21. Mar 2012, 11:36

Malomeščanski sindrom je kar močan tu pod Alpami.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 1   

Ime Priimek @poetski 23. Mar 2012, 21:52

@uzp6 Ne išči zarot in ne kompliciraj. Res je, da je bolje imeti dobro ime kot pa slabo. Respekt je pač povsod pomemben. Ali ljudje manj komentirajo, ker si ravno ti? Zelo dvomim.

Nekih konkretnih komentarjev in kritik na tvoje fotografije tu pač ne boš dobil. Priporočam ti, da greš na kakšen froknowsphoto ali 1x.com, kjer ti bodo malo bolj razložili in pomagali. Tudi kakšen reddit ali kakšna zaprta flickr skupina znata biti v redu.

Če ti pa še tam ni všeč, pa meni pošlji, pa ti jih jaz pokomentiram in sva oba vesela.
Zahvala:
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 9. Apr 2012, 07:29

Spet jaz s Scottom.
Nisem pogledal cele oddaje, ampak zgleda obetavno.
Meni je on "model za kritika".
The Grid #48 - Reverse Critique

p.s. video do 23 minute lahko preskočiš.
http://youtu.be/h9h40As_WRI


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati