0   

ednouk @ednouk 17. Mar 2012, 13:01

Pozdrav! Hočem očistiti senzor na svojem DSLR-ju. Nekajkrat sem to že počel z kupljenimi Green Clean palčkami. Sedaj bi se rad zadeve lotil z homemade varijanto. Uporabil bi metanol. Zanima me pa kakšne robčke naj uporabim. So iz trgovine papirnati robčki (za nos) dobri ali pregrobi?
 0   

Aleš @lial 17. Mar 2012, 13:25

Potrebuješ nekaj, kar ne bo puščalo ostankov vlaken, recimo antistatično papirnato kuhinjsko krpo, včasih so jih prodajali v Mercatorju, ne vem pa, če so še vedno pod tem imenom.
Papirnati robčki verjetno niso pregrobi, vprašanje pa je pri puščanju vlaken.
 0   

Bostjan @Archie 17. Mar 2012, 16:44

Papir za čiščenje leč.. imajo ga v vsaki foto-štacuni. (lens cleaning paper) in če je ta prai, ne pušča vlaken.
 0   

Zdenko @Zlodej 19. Mar 2012, 09:08

Uf joj ne to tako početi. Pa nikar več nikjoli z Green Clean palčkami ker so zanič. No, vsaj plastična palčka je kasneje uporabna. Lepo naroči PecPad papir 10x10 ali manjši in tekočino Aclipse 2. Ima on foto nekaj na primorskem. Levec ali Levac, če se prav spomnim. Z ostalim boš prej kot slej podrajsal filter in boš slikal samo še pri odprti zaslonki. grin
LP
Zlodej

[url=http://zdenkof.blogspot.com/]UJETI TRENUTKI[/url]
 0   

steppenwolf @steppenwolf 19. Mar 2012, 14:40

Jaz sem včasih to počel s palčkami za ušesa, pa en silno čist alkohol sem nabavil (99%+). Je pa kdaj ostalo kakšno vlakno od vatke in je bilo treba še malo popihat... Z malo potrpljenja se da, ni pa to najboljša rešitev, tako da upoštevaj rajši druge nasvete.
 0   

Zdenko @Zlodej 20. Mar 2012, 11:11

Pri tekočinah je najbolj pomembno da hitro hlapijo in da pri tem ne pustijo madežev. Je pa skoraj brez veze izumljati toplo vodo ker za cca 20€ dobiš vse kar potrebješ pa ti to traja dalj časa kot tak digitalni fotoaparat. smile
LP
Zlodej

[url=http://zdenkof.blogspot.com/]UJETI TRENUTKI[/url]
 0   

Zdenko @Zlodej 21. Mar 2012, 11:29

No fino, če bi bi videl. smile Moj je bil po čiščenju s tem čisto flekast. Čist ampak so se videle sledi tekočine. smile
LP
Zlodej

[url=http://zdenkof.blogspot.com/]UJETI TRENUTKI[/url]
 0   

ednouk @ednouk 28. Mar 2012, 15:50

Pa je metanol prava stvar ali mora biti etanol ali kaj drugega ali je pa čist vseeno?
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Mar 2012, 16:35

Etanol, metanol.. ampak čimbolj čisto. Tisto kar kupiš v lekarni (vsaj v tej lokalni v mojem kraju) je totalen šrot, isto tudi tisto kupljeno pri ASWO. Za čiščenje elektronike je ok, za natančna dela z optiko pa ne.
Sam imam pod mizo tri vrste etanola in izopropilnega alkohola, pa je kljub zapisanemu procentu čistosti, vsak drugačen. En etanol spušča za seboj bele lise, drugi ne. En izopropilni alkohol deluje zelo agresivno za kožo (takoj razpoka), spet drugi nima tega učinka.
Sem pa imel priliko svoj čas delati s topili (etilacetat, metanol, etanol, izopropilni alkohol, dimetilbutil keton,...) izjemne čistosti (nad 99,00 %). Tisto je pa nekaj povsem drugačnega in boljšega od teh komercialnih pakiranj za široko potrošnjo.

Moj zaključek: v kolikor nimaš možnosti nabave kar se da čistih topil (etanol, metanol), ne poskušaj preveč eksperimentirati ampak rajši investiraj in kupi bodisi Eclipse 2 ali Dust-Aid čistilo namenjeno čiščenju senzorjev. Sam imam en komplet Dust-Aid Wand Kit. Z njim sem opravil ogromno čiščenj, čistilo imam še vedno prvotno, ker se ga porabi minimalno, le papir/krpice sem dokupil.
 0   

PrimozS @PrimozS 29. Mar 2012, 08:17

@ovca - od Chema Izopropanol (industrijska pakunga - piksna 1l) je bojda čistosti 99,xx%. Si z njim kdaj delal?
Jaz ga koristim pri čiščenju v elektroniki in je zadeva BP. Nisem se pa spomnil, da bi šel z njim šarit po aparatu.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 29. Mar 2012, 08:35

@PrimozS sem z njim že delal oziroma ga imam kot tretjo vrsto pod mizo. smile Ga uporabljam za čiščenje oziroma s pomočjo njega si pripravim spet neko drugo mešanico, ki jo imam za čiščenje ogledal/leč pri laserjih. Elektroniko pa čistim kar z manj čistimi topili; je praksa je pokazala, da je povsem dobro očiščeno in ni problemov potem pri spajkanju ali premazovanju.
Senzor pa vendarle najrajši čistim z Dust-Aid / Eclipse 2, sploh, ker občasno to opravim znancem in nočem tvegati, da jim s kakšno preveč agresivno snovjo kaj poškodujem.
 0   

PrimozS @PrimozS 29. Mar 2012, 09:02

No saj zato vprašam - ker izopropanol je kar "močan" - in lahko malo obarva belo plastično površino - te je pa v aparatu veliko.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 29. Mar 2012, 09:37

Offtopic:
Zelo res je, ja. Tam kjer sem delal veliko s topili, so nas učili, da izopropanol ni primeren za čiščenje PVC/ABS in podobnih mas. Takšne materiale smo čistili izključno z etanolom. Dokler vse skrajno trdovratne madeže (lepljive zadeve, masti, olja, kot tudi že trde posušene in zlepljene gmote) smo pa odstranjevali po korakih: metanol, 70°C purificirana voda, metanol, 70°C purificirana voda. Prednost dela s purificirano vodo je v tem, da je prečiščena vseh primesi in mineralov, ter ne prevaja električnega toka in zaradi visoke temperature po čiščenju zelo hitro izhlapi, za seboj pa ne pusti nobenih madežev. Hkrati pa ni potrebe po sušenju čiščene površine in s tem je proces dela hitrejši.
Ampak.... Tako tovrstno čiščenje pri senzorjih verjetno odpade, ker je vse skupaj premajhno in obdano z ostalimi občutljivimi sklopi (mehanski deli, plastika, filci...).

Ontopic:
Kljub temu, da sem že veliko tega poskušal eksperimentirati, pri čiščenju senzorjev rajši uporabljam komercialne in preverjene zadeve saj mi ni interes menjati verjetno najdražji sklop fotoaparata. Ne poznam celotne zgradbe in vprašanje s čim je senzor prevlečen oziroma kaj vse je okrog njega obdano, čemu bi premočna in nepreverjena topila lahko naškodila.
Pa tudi iz lastne prakse čiščenja, doslej še nisem nikoli imel na senzorju kakšne skrajno trdovratne umazanije. Bilo je nekaj madežev od kapljic vode, dvakrat sem potegnil čez in je bilo čisto. Prah na senzorju je pa sploh mala malica za očistiti.
 0   

tiag @tiag 14. Nov 2013, 11:20

Pozdravljeni,
nekoliko lahkoverno in naivno sem se spravila čistit senzor. Bil je namreč precej zapaskan s prahom in smetkami, saj je bil na potovanju po Filipinih izpostavljen vlagi, mrazu, vročini, pesku in še marsičem :S Sedaj se mi zdi, da sem zadevo s svojo nerodnostjo le še poslabšala in na forumu sem zasledila članek, kjer priporočajo Copper Hill cleaning set za morko čiščenje senzorja http://www.copperhillimages.com/shopping/pgm-more_information.php?id=3.
Mogoče kdo pozna iz prve roke? Cena je tudi ugodna, pa opis, kako rokovati z njim mi daje slutiti, da bi zmogla smile Se ga da kupiti kje pri nas? Da ne naročam ravno iz Amerike...

Hvala za vaše odgovore in nasvete,

LP, Tina
 0   

Aleš @lial 14. Nov 2013, 12:08

Podobna zadeva se pri nas prodaja pod imenom GREEN-CLEAN, ki ga enkrat letno uporabim tudi sam. Za sedaj uspešno.
 0   

tiag @tiag 14. Nov 2013, 12:11

aha, hvala. pa tudi cena je vredu, bom poizkusila smile potrebujem zraven tudi pihalko?
Hvala in lp
 0   

Aleš @lial 14. Nov 2013, 12:17

Pihalka je koristna za 'hitro intervencijo', tudi na terenu.
Jaz se je izogibam, ker mi le prestavi prah v jašek, potem pa ta najde pot nazaj na tipalo.
Ker pa pišeš, da je v aparatu precej umazanije, bi verjetno ne bilo slabo najprej nekoliko spihati celo notranjost z aparatom obrnjenim v tla, potem pa se lotit mokrega čiščenja. Morda bo treba čiščenje ponovit, pri zelo zaprašenih tipalih je to pogosto.

LP
 0   

tiag @tiag 14. Nov 2013, 12:19

aha, hvala. Bom najprej poskusila spihat, potem še sčistit s tem setom, upajmo, da se bo dala narejena šlamparija lepo popravit smile
Hvala za nasvet, je zares v veliko pomoč.
LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati