0   

Aleš @lial 18. Apr 2012, 09:15

Prvič se srečujem s problemom zgrešene točke ostrenja (front focus), žal prav pri objektivu, ki ga največ uporabljam in je tudi najbolj oster med vsemi, ki jih imam. Gre za Sony 70-400 G, ki je na A55 deloval brez težav, sedaj na A77 pa pri maksimalni goriščnici in nekoliko večji razdalji (30 in več metrov), zgreši za približno 20 do 30cm.

O sami kalibraciji objektivov sem prebral že veliko, tudi testiral sem kar nekaj, nikoli pa nisem imel priložnost kalibrirati direktno v aparatu. A77 to možnost ima, torej je problem rešljiv.

Zatakne pa se pri testiranju. Menda je fotografiranje 'tarče' na kratkih razdaljah nesmiselno, ker ne bo pravega podatka. Dobil sem informacijo, da je treba testirati na razdalji 20-kratnika goriščnice.
Ko sem poskušal malo 'guglati', pa kaj konkretnega nisem našel, morda sem tudi napačno iskal.

Kljub možnosti, da me kritizirate za 'lenobo' (to priznavam že vnaprej grin ), me zanima, če ima kdo izkušnje z nastavljanjem fokusa pri daljših goriščnicah.
Ker več ljudi več ve...

LP
 0   

JankoN @JankoN 18. Apr 2012, 09:50

Pozdravljen,
jaz sem skalibriral tamrona 17-50, Canona 50 in Sigmo 100-300 na razdaljo na kateri jih največ uporabljam. Kalibriral sem kar na objekte v primerni oddaljenosti - po domače

Rezultat:
- s Tamronom sem zadovoljen povsod
- Canona sem moral skalibrirati glede zaslonke zaradi focus shifta( med 1.4 in 2.5), ostalo itak pokriva Tamron. Je pa zanimivo - skalibriran je uporaben tudi na f1.4!
- Sigma je bila v redu na 100 mm, potem se je začel back-focus, sedaj je v redu na 300mm, ima pa spodaj front-focus. Ker je kalibracija stvar nekaj sekund, se ne vznemirjam preveč...

Zdaj mi je pa zmanjkalo časa za fotografiranje.... confused
 1   

Klemen Blokar @kleb 18. Apr 2012, 10:04

Sicer kalibracije sam še nisem delal (kar nimam aparata, ki bi mi to omogočal), ampak če bi se jaz loteval tega problema, bi kalibriral na tako oddaljenost in pri taki goriščnici kot ju največ uporabljam. Tako je najbolj "ziher", da bo vsaj ta del ustrezno skalibriran. Za nastavitve, ki odstopajo od tistih, pri katerih si kalibriral, je verjetnost za odstopanje vse večja. Seveda pa imaš lahko srečo in bo kalibracija delovala po celem področju goriščnic in fokusnih razdalj - a na to se ni preveč za zanašat...
Zahvala: lial
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2012, 10:07

Meni se je podobno dogajalo na Nikonu in s Tokino 80-200. Na kratkih razdaljah je lepo ostril, na daljših pa je imel back focus.
Na aparatu žal nisem mogel nastaviti kljub možnosti mikro nastavitev. Te nastavitve delujejo na celem področju, torej za vse razdalje. Na servisu nisem niti poskusil, objektiv sem prodal.
Isti objektiv mi je na starejših SLRjih lepo delal.
S tem ti nisem kaj dosti pomagal, verjetno je edina pot servis, sicer pa menjava objektiva. Vseeno poskusi še z mikro kalibracijo doma, zamočiti ne moreš, vedno lahko resetiraš nastavitev, ki itak velja za vsak objektiv posebej.
 0   

Aleš @lial 18. Apr 2012, 10:09

Hja, kleb, to bi bilo verjetno najboljše, problem je v tem, da je velika večina mojih objektov na razdaljah med 30 in 50 metri... in nikakor ne uspem najti nekaj konstantnega na tej razdalji, kjer bi lahko ugotovil točko. Ta 20-kratnik bi mi ustrezal, testno karto dobim ravno celo v kader.

@jankoN: če prav razumem, je bilo na koncu dobro, na 100mm pa ne?

Edit: ups, wartburg, servis? Upam, da ne, sploh ker je objektiv na drugih aparatih perferkten.
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Apr 2012, 10:43

Lial, poskusiti ni greh - skalibriraj na začetku tako, kakor najbolje veš in znaš, potem bo pa hitro postalo očitno, ali je to ok, ali bo treba bolj komplicirat... Moj nasvet je, da kalibriraš na najdaljši razdalji, ki si jo lahko privoščiš, glede na to, da (če prav razumem) te zanimajo oddaljeni objekti.

Ta nasvet 20-kratnika goriščne razdalje je po mojem mišljen kot kompromisna razdalja, na kateri nastaviš objektiv tako, da ti kiksa približno enako na najbližji točki ostrenja in v neskončnosti - kar pa ni optimalno za nekoga, ki ga zanima pretežno tisti del proti neskončno...

Skratka, skalibriraj na najdaljši razdalji, ki si jo lahko udobno privoščiš in poglej, kaj je ratalo.

Če ne boš zadovoljen, ti pa svetujem kalibracijo tako, da si pomagaš s tlemi - na asfaltu ali na kratki travi hitro vidiš, kje je fokus - če si postaviš tarčo za ostrit tik nad tla in od 20m proč nastavljaš fokus tako, da tarča v predelu, kjer je asfalt oster, po mojem ne narediš dosti napake... je pa treba en prenosnik vlačit s sabo, kar je takoj bolj štorasto, ja.
 1   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2012, 11:36

lial je napisal/a:
wartburg, servis? Upam, da ne, sploh ker je objektiv na drugih aparatih perferkten.

Morda sem se nerodno izrazil....
Kalibrirali bi ti aparat za ta objektiv, objektiv ostane nedotaknjen. Če seveda na servisu znajo to drugače kot pa lahko to storiš sam. Morda jih pokličeš in vprašaš?
Zahvala: lial
 0   

Aleš @lial 18. Apr 2012, 11:58

@wartburg: pri A77 je možnost kalibracije programska, verjetno si mislil na tisto staro z odvijanjem vijakov.
@kleb: ideja z asfaltom me je potegnila iz 'mrtve točke' razmišljanja.

Hvala vsem!
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2012, 12:07

Ne, mislim sem prav to, programsko. Tako ima večina novejših naprednejših DSLR-jev.
Nekako pa imam v spominu, da kompleksnejše in večje napake lahko nastavijo le na servisu.
SW način pri kamerah ima omejen obseg (mislim da +/- 20um), velja pa za celotno zoom območe in za vse razdalje.
Pa tudi ta način se obnaša čudno. Od punce 18-200 je imel velik BF pri 18mm, od 50mm naprej pa nič več. Pa sem ga nastavil ori 18mm in ga zdaj nima več. Na celem področju je točen. Bal sem se namreč, da ga ne bom pokvaril pri daljših goriščnicah.
 0   

nocomment @nocomment 18. Apr 2012, 12:13

Napaka samo 20cm na razdalji 30m?! Čuvaj ga kot da je zlat in ga niti v sanjah ne nosi blizu kakega servisa smile

Že res, da govorimo o 400mm in o izredno gostem senzorju, ampak takole na pamet bi vseeno moralo biti dovolj DOF, da pokrije tak mali feler pri fokusiranju, ne? Si siguren, da vidiš jasno vidiš front focus? In ne zgolj limita v optični ločljivosti tvojega objektiva na 100% povečavi na tako brutalno gostem senzorju?

Na običajnih DSLRjih to dilemo rešiš tako, da narediš dva posnetka, enega s phase detect fokusiranjem, drugega pa s contrast detect (v LiveView) in potem primerjaš ostrino na točki ostrenja. Ampak ne vem kolk to pride v poštev pri Sonyjih s polpropustnimi zrcali (ali tudi v LiveView fokusirajo s phase detect?)...

Pokaži kak primer...
 0   

JankoN @JankoN 18. Apr 2012, 14:52

Pozdravljen,
tako kot sem napisal: na 300mm sem zadovoljen, na 100mm pa ima sedaj malo front-fokusa; je pa stanje gledano v celoti bolje , kot je bilo prej. Če delam pretežno na 100mm pa preprosto resetiram kalibracijo, saj gre hitro...
 0   

Aleš @lial 18. Apr 2012, 17:37

Da potegnem črto pod to temo: (kar ne pomeni, da se debata naj ne bi nadaljevala)

Dogajalo se je to, kar sem večkrat svetoval drugim: ni kriva oprema, kriv je fotograf.

Vaša mnenja in nasveti so me spodbudili, da sem se kar se da natančno lotil iskanja problema.
Očitno sem v pogojih, ko sem fotografiral zanimivo ptico od opreme pričakoval preveč.
- goriščnica 400mm kljub temu, da gre za enega najbolj ostrih zoom objektivov ne more izrisati ostrine na čaplji oddaljeni 50, 60 m. In potem je bilo veliko neostrine, iskanje možnosti in občutek da gre za front-fokus
- objektiv ima tri gumbe za zaklep ostrenja, ni rečeno, da nisem pritisnil tudi nanje, glede na to, da sem 'streljal' iz avtomobila.
- morda še kaj tretjega, recimo pri nekaterih posnetkih sem zaradi želje po večjem DOF-u pretiraval z zaslonko (F13)

No in današnji dan je šel v veliki meri za kontrolirane testne posnetke na različnih oddaljenostih, v avtomatskem in ročnem načinu, pri različnih zaslonkah in goriščnicah. zaključek je, kakor sem se že posul s pepelom - kriv je fotograf.

Še 'krivec' za vso to mojo 'paniko':


Ja, to je silno redka - rjava čaplja.

Z veliko truda pri obdelavi sem kljub temu nekaj malega 'potegnil' iz nekaterih posnetkov:
http://galerija.foto-narava.com/displayimage.php?pos=-52170

Še enkrat hvala vsem za pomoč!
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Apr 2012, 17:59

No, če pozabimo na "izgubljene" posnetke, je to še najboljši izid... smile
 0   

Gregor Gomboc @George 19. Apr 2012, 12:42

Področje ostrega je pri najslabših možnih pogojih (400mm, f5,6, 30m oddaljenosti) 1,26 metra.
20-30 cm zgrešen fokus se nebi smel poznati.

Pri f13 je to področje celo 2,83m.

http://www.dofmaster.com/dofjs.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati