Da potegnem črto pod to temo: (kar ne pomeni, da se debata naj ne bi nadaljevala)
Dogajalo se je to, kar sem večkrat svetoval drugim: ni kriva oprema, kriv je fotograf.
Vaša mnenja in nasveti so me spodbudili, da sem se kar se da natančno lotil iskanja problema.
Očitno sem v pogojih, ko sem fotografiral zanimivo ptico od opreme pričakoval preveč.
- goriščnica 400mm kljub temu, da gre za enega najbolj ostrih zoom objektivov ne more izrisati ostrine na čaplji oddaljeni 50, 60 m. In potem je bilo veliko neostrine, iskanje možnosti in občutek da gre za front-fokus
- objektiv ima tri gumbe za zaklep ostrenja, ni rečeno, da nisem pritisnil tudi nanje, glede na to, da sem 'streljal' iz avtomobila.
- morda še kaj tretjega, recimo pri nekaterih posnetkih sem zaradi želje po večjem DOF-u pretiraval z zaslonko (F13)
No in današnji dan je šel v veliki meri za kontrolirane testne posnetke na različnih oddaljenostih, v avtomatskem in ročnem načinu, pri različnih zaslonkah in goriščnicah. zaključek je, kakor sem se že posul s pepelom - kriv je fotograf.
Še 'krivec' za vso to mojo 'paniko':
Ja, to je silno redka - rjava čaplja.
Z veliko truda pri obdelavi sem kljub temu nekaj malega 'potegnil' iz nekaterih posnetkov:
http://galerija.foto-narava.com/displayimage.php?pos=-52170
Še enkrat hvala vsem za pomoč!