Sam bi D3100 bolj opisal kot primernega za tiste, ki se ne želijo preveč ukvarjat z raznimi nastavitvami in želijo vseeno imeti soliden DSLR. Problem se pojavi namreč ko je potrebno določene nastavitve menjati (ISO,...), saj namesto direktnega dostopa preko gumba na ohišju treba v Meni.
Sicer imam izkušnje s službenim D60 (ki pa je pred-predhodnik D3100) in me pri njem precej jezi, ko moram za nekaj, kar lahko na svojem (prav tako vstopnem) EOSu 1000D opravim s pritiskom na gumb in vrtenjem kolesca) v Meni. V kolikor smatraš, da se boš s fotografijo ukvarjal bolj intenzivno od škljocanja tu-pa-tam bi ti sam svetoval ohišje, ki ti že v začetku ponuja nekaj več ročnih nastavev - tega v primeru, da te fotografija bolj pritegne ne boš tako hitro prerasel. Če nakup rabljenih zadev ni problem lahko pogledaš za kakim Nikonom D90, za podoben denar pa dobiš tudi rabljene EOS 50D. Če pa bi bil problem velikost teh aparatov, pa bi bilo morda bolje pogledati za Canonovimi vstopnimi modeli. Seveda ti priporočam, da nagledane modele najprej v kaki trgovini (ali če jih ima kak znanec) vzameš v roke in sam presodiš, kateri t najbolje leži v roki (pa ne pozabi, da pri vstopnih modelih na ergonomijo precej izboljša grip).
Glede objektiva bi ti pa svetoval za začetek katerega izmed kit objektivov (18-55). Ko se boš enkrat poglobil v fotografiranje boš sam najbolje vedel, katere objektive še potrebuješ (tele, macro, ultra širokokotne,...).
Obenem pa seveda priporočam tudi veliko (samo)izobraževanja o fotografiji in fotografiranju