0   

Andrej @omega63 24. Apr 2012, 10:08

Pozdravljeni!

Vprašanje je verjetno skrajno neumno, pa vendar... Ker sem totalen začetnik pri fotografiji, me samo zanima kje delam napako, ko npr. slikam liščka na cca. 10-15m s hitrim časom npr. 1/3200, goriščna razdalja cca. 250mm, mi je slika totalno presvetla, pravzaprav v celoti bela. yes Kje je finta? Na auto nastavitvah je slika namreč v redu, samo to ni to, če me razumete.
Hvala vnaprej za mnenja vsem, A.
 0   

martin @mart911 24. Apr 2012, 10:12

V katerem načinu pa šlikaš?
 0   

andyz @andyz 24. Apr 2012, 10:14

Hja, ni vse v času, je tudi zaslonka. Osvetlitev je zmeraj produkt zaslonke in časa. Krajši, kot je čas, bolj odprta mora biti zaslonka. Vse pa je odvisno od razpoložljive svetlobe.

Druga možnost je nastavitev načina merjenja svetlobe. Če si meril s centralno točko v temnejši predel slike, bo ta sicer OK, vse drugo pa močno preosvetljeno.
 0   

Andrej @omega63 24. Apr 2012, 10:56

Živjo!

Slikal sem v načinu M(ročno), čas je bil kot sem že omenil 1/3200, goriščna okoli 250 mm, za zaslonko se pa resnično ne spomnim kolikšna je bila.
In res je... - Nastavitve načina merjenja svetlobe jaz kot vidim še ne poznam prav dobro. Kako naj vem katere so najbolj optimalne nastavitve glede merjenja svetlobe?
Hvala...
Andrej J.
 0   

Aleš @lial 24. Apr 2012, 10:58

Prilepi sliko, pa ti bomo povedali koliko je bila zaslonka grin
 0   

Jernej @Horse 24. Apr 2012, 11:03

Ponavadi se v takih primerih izkaže, da je ISO previsok - pri Avto načinu ti ga sam popravlja... Vsaj jaz bi sumil ISO, glede na kratke čase, bi moral imeti po mojem kar konkretno odprto blendo, da bi lahko dosegel povsem belo sliko, če ne delaš v kakšni sončni elektrarni.
www.analog.si
[img:d2dee11ba7]http://www.shrani.si/f/3K/mV/2S99g5hx/sexdrug2001-8.jpg[/img:d2dee11ba7]
 0   

Andrej @omega63 24. Apr 2012, 11:25

Horse je napisal/a:
Ponavadi se v takih primerih izkaže, da je ISO previsok - pri Avto načinu ti ga sam popravlja... Vsaj jaz bi sumil ISO, glede na kratke čase, bi moral imeti po mojem kar konkretno odprto blendo, da bi lahko dosegel povsem belo sliko, če ne delaš v kakšni sončni elektrarni.


Sončni elektrarni... laugh Ta je za 10! yes Bom prilimal sliko, pa se bo mogoče kaj več videlo, kje ga biksam. Se pravi - manj odprta zaslonka gre dobro s hitrim časom po domače povedano?
Hvala
 0   

martin @mart911 24. Apr 2012, 11:41

Mogoče bi blo bolš da bi slikal v načinu A ali S in merjenje svetlobe prepustil aparatu sploh če ne gre za neke silno zahtevne svetlobne pogoje.
 0   

Aleš @lial 24. Apr 2012, 11:44

omega63 je napisal/a:
Se pravi - manj odprta zaslonka gre dobro s hitrim časom po domače povedano?
Hvala

Ravno obratno - bolj je odprta zaslonka, krajše čase lahko dosežeš.
Potem je pa še ISO - višji je, pa so spet krajši časi.
 0   

Klemen Blokar @kleb 24. Apr 2012, 11:50

Ne, k vsakemu času gre za trenutno situacijo ravno prav odprta zaslonka. smile

Na svetlost posnetka vplivajo v osnovi štiri stvari:
1.) svetlost motiva (količina svetlobe, ki prihaja z motiva v aparat)
2.) čas, ko je odprt zaklop (čas ekspozicije)
3.) velikost odprtine, skozi katero pada svetloba na senzor, film (zaslonka)
4.) občutljivost senzorja, filma za svetlobo (ISO)

Kot fotograf moraš uskladiti te štiri vplive tako, da je posnetek ravno prav svetel. Na svetlost scene imaš včasih vpliv preko bliskavic ali z izbiro časa v dnevu, ko fotografiraš, včasih pa na to nimaš vpliva. Preostale tri vplive imaš pa pod nadzorom z aparatom.

Logično je, da bolj, ko je svetel motiv, svetlejša bo slika. Daljši čas, bolj odprta zaslonka in višja občutljivost vse prinesejo svetlejšo sliko. Se pravi, če čas skrajšaš, bo treba zaslonko bolj odpret. Ali pa namesto tega zvišat občutljivost (ISO). Če narediš oboje, pa si morda "prekompenziral" in bo slika presvetla.
 0   

Andrej @omega63 24. Apr 2012, 12:06

lial je napisal/a:
omega63 je napisal/a:
Se pravi - manj odprta zaslonka gre dobro s hitrim časom po domače povedano?
Hvala

Ravno obratno - bolj je odprta zaslonka, krajše čase lahko dosežeš.
Potem je pa še ISO - višji je, pa so spet krajši časi.


Hvala, lial, sem se zatipkal, mislil sem pa prav, torej ravno obratno, ja.
 0   

Andrej @omega63 24. Apr 2012, 12:11

Hvala vsem za nasvete. Upam, da mi sčasoma uspe.
Andrej J.
 0   

Giklab @Giklab 24. Apr 2012, 21:57

Saj bi aparat moral v iskalu imeti nek pokazatelj odstopanja od "prave" vrednosti, ki jo izmeri aparat. Glede na to, da si slikal pri 250mm si verjetno na Canonu, ne? Pri mojem D5000 so na dnu iskala črtice, ki kažejo, koliko proč od avtomatike greš.
 1   

Jernej @wolf82 24. Apr 2012, 22:20

Pa vraga, kaj je na tem M-ju tok popularnega, da ga vsi uporabljate, pol pa sprašujete v čem je catch? (sploh pa začetniki????)
Če nisi hotel imeti stresnega posnetka enostavno uporabiš prioriteto časa zaklopke (nikon ima S, canona pa ne vem iz glave). Če imaš stabilizacijo je že 1/125 dovolj, če pa hočeš biti na ziher pa obrni na 1/1000. Zaslonka se bo prilagodila in bo verjetno najbolj možno odprta (za kak kit objektiv je to 5,6), ISO, pa če ga imaš na auto ali pa auto 800 bo pač pokonpenziral presežek/primankljaj svetlobe.
Merjenje svetlobe imaš ponavadi 3 načine: točkovno (tu ga zna najbolj mimo pihnit), sredinsko (broblem če je objekt v sredini zelo temen/svetel in matrično po celi sliki. Poglej na kaj imaš naštimanega.
Drugače pa še vedno zlato pravilo: obrneš na zeleni auto, narediš sliko, in če ni vredu, pokonpenziraš. Če je stresna, zmanjšaš čas, če je pretemna/presvetla pa narediš korekcijo osvetlitve, dvigneš ISo, če si ga prej imel nastavljenega na neki "neprimerni" vrednosti.
Zdej pa brat navodila, pol kakšno knjigo o osnovah fotografije (tudi wikipedija je super zadeva, da mi ne boš jamral da nimaš knjižnjice v bližini).
Pa ne vzami ta post kot nek napad, ampak kot konstruktivno kritiko.
LP
Zahvala: omega63
 0   

Giklab @Giklab 25. Apr 2012, 03:58

Da ne bo zgornji izpadel kot negativc, zame ne morem reči, da sem nek izvedenec, samo sem tudi jaz nekaj časa slikal na M in sem ugotovil, da je to ekstra zamudno. Kaj delam zdaj: P z ročnim ISO za normalne stvari, šport in ptiči na S 1/500-2000 z auto ISO, pokrajine A f/8 pri ISO 200 (minimum pri meni, YMMV). Manual je dober za izkušnje, recimo exposure compensation, ki ga lahko itak uporabiš na hitro pri vseh načinih.
 0   

Andrej @omega63 25. Apr 2012, 05:34

Živjo!

Ma kakšni negativci, lepo vas prosim ali pa slaba kritika. Jaz sem vesel, da mi kdo iz izkušenj napiše kaj in kako. Ne vemo vsi vsega, zato sem hvaležen, da kdo poda mnenje oz. nasvet. Sicer prebiram literaturo, brez skrbi, a praksa in primeri iz nje so kljub vsemu zakon. Zatorej vas bom še kaj vprašal, brez skrbi. yes
Hvala lepa še enkrat vsem...
 0   

DamDesign @DamDesign 25. Apr 2012, 07:07

Z manual se igram takrat, ko imam cas ali pa mislim, da avtomatika ne bo naredila tega, kar bi sam rad naredil (npr. fotkanje koncertov in partijev, kjer se luci zelo dinamicno spreminjajo). Drugac pa vecinoma dam na prednost zaslonke, le-to nastavim na vrednost, pri kateri je:
a) objektiv oster
b) ustrezna globinska ostrina

ISO nastavljam rocno, fokusiranje prepustim avtomatiki in ostane mi le se skrb za lovljenje motivov, kadriranje in kaksen nasmeh, ko vidim, da sem poknil dobro fotko grin

Je pa res, da moram v kombinaciji D90 + Tokina 28-80/2.8 vcasih kompenzacijo nastavit na -0.3... Ce pa tega ne naredim, se pa da v Adobe camera raw tudi to zelo hitro postimati grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

andyz @andyz 25. Apr 2012, 07:26

Razen v posebnih razmerah in nočnih fotkah ponavadi nihče ne fotka v M načinu. Običajno delam v AV, če pa se mi zdi, da bo problem čas, tudi v TV. ISO na manual.
Res pa je nekaj. Začetnik bo bolje spoznal funkcijo časa in zaslonke, če bo za vajo to počel na M.
Kompenzacijo osvetlitve daj na -1/3, včasih pa še bolj navzdol. Pri 0 so pogosto deli fotke skurjeni.
 0   

andyz @andyz 25. Apr 2012, 07:28

Morda sem nejasno napisal.
Kompenzacije v M načinu seveda ne moreš nastavljati!
 0   

komar89 @komar89 25. Apr 2012, 08:04

Manual samo takrat ko z polavtomatiko ne gre več, oz. je preveč zajebancije. Glede merjenja svetlobe pa jaz vedno uporabljam povprečno, ki sicer precejkrat sfali, sem pa ugotovil, da hitreje popravim s kompezacijo, kot pa da bi vedno sproti tuhtal in ugotavljal katero merjenje svetlobe bom uporabljal.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati