0   

Matej @krt 30. Apr 2012, 22:27

Po 40.000 posnetkih in 7 letih se je na Canonu 300d pojavila težava in se sprašujem, ali naj ga odpišem ali naj ga poskusim usposobiti - če je to možno oz. smiselno. Je imel kdo že kakšen podoben problem oz. ga pozna?
Očitno je nekaj narobe z zaklopom, saj je eno sliko presvetlil, nato pa aparat ni hotel več slikati. Sploh ni izostril oz. je izostril narobe, v aparatu je ves čas občasno nekaj škrtalo - ko sem snel objektiv, sem videl, da je zvok povzročalo ogledalce, ki se je občasno zatreslo - tudi pri ugasnjenem fotoaparatu! Razen če sem dal ven baterijo. Pa še v iskalu je bila občasno malenkost bolj temna slika - kot če pritisnem tisti gumb za predogled globinske ostrine ali kaj je že.
Prejle sem aparat spet vzel v roke in sem sicer lahko sprožil, ampak je bil zvok malo drugačen, slike ni bilo, javilo pa mi je error 99. Večkrat zapored, ko sem ga ugasnil in spet prižgal. Začuda trenutno aparat spet dela, ampak ne vem, če se lahko zanesem.
Morda aparatu ni dobro delo, ko sem hotel nežno očistiti (odpihniti) en madež, ki je že nekaj časa na vseh slikah in sem z roko premikal tisto ogledalce, ko sem snel objektiv. Ampak to sem poskusil že kakih 100 slik nazaj.
Kakšna ideja, kaj bi to bilo?
 0   

Aleš @lial 1. Maj 2012, 09:20

V prvem delu tvojega opisa sem dobil občutek, da se je aparat poslovil.
Potem pa si zapisal, kako si posegal v jašek in premikal ogledalce, pa se mi zdi, da si morda nekaj malega kar sam pripomogel k 'slovesu'

In nato na koncu zapišeš. da je sedaj vse v redu.

Edini nasvet, ki ti ga lahko dam - na servis za oceno težave in možnega popravila.

P.S.: madež, ki si ga hotel odpihniti se je skoraj zanesljivo skril pred teboj za lamelami zaklopa, torej na tipalo. O čiščenju tipala pa je zapisanega kolikor hočeš, vključno z video posnetki.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 1. Maj 2012, 17:57

Iz lastne prakse lahko povem, da verjetno s tem premikanjem ogledala nisi sam ničesar poškodoval. Kaj vse sem jaz redno počel z ogledali na svojem prvotnem 350D, pa ni nič odpovedalo. smile
Sploh pa, če bi imel katerokoli ogledalo premaknjeno za samo nekaj desetink milimetra, aparat motiva ne bi zajel pravilno in bi dobil spacano ali nepopolno zajeto fotografijo.
Na pamet bi rekel, da je problem v lamelah pred senzorjem. Kadar je težava v teh, se ponavadi pojavijo presvetljene fotografije.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati