0   

MicaPotica @MicaPotica 11. Maj 2012, 15:51

S fotografijo se ukvarjam povsem ljubiteljsko. poudarek je na domačemu fotografiranju otrok oz portretih.
Kaj mi priporočate glede nabave ozadij in seveda prenosnih stojal? Kjer je cena čimnižja, uporaba pa čimbolj praktična.
Hvala,
 0   

Zelod @flambirana_oFca 11. Maj 2012, 18:20

Kolikšno širino ozadja pa potrebuješ za tovrstno delo?
Z raznovrstnimi ozadji imam kar nekaj prakse, saj sem zanje zapravil že zajeten kupček denarja preden sem našel tisto pravo za svoj namen in predvsem način uporabe. smile
Stojala mislim, da se ne razlikujejo veliko. Če kupiš že kakšnega povsem kitajskega, ki se deklarira kot "heavy-duty", bo verjetno povsem primerno. Sam imam sistem od Walimexa (2 stojali raztezne višine do cca. 3 metre + 4-metrski teleskopski drog za namestitev ozadja). Ta sistem mi preizkušeno drži 18 kg težko vinilno ozadje.
Ima pa takšna stojala tudi Jan iz Foto Klika, preveri.
Pri transportnem platnu pa sta največji omejitvi dolžina in sam material ter njegova lastnost mečkanja.
Lahko se odločiš za nakup Colorama papirnatega ozadja. Ena dolžina mislim, da je nekje okrog 1,7 metra, druga pa 2,75 metra, če se ne motim. Tisti manjši za transport še ni problematičen, saj ga lahko spraviš v avto, dokler večji je pa že tako-tako kar se tiče prenosljivosti.
Sam sem pri Foto Kliku kupil tista močna PVC netkana ozadja. Ko so razpeta, so odlična, a, ko so zmečkana, so zanič, saj so zmečkanine izredno močne in tudi opazne na fotografijah. Se porabi preveč časa za likanje ali pa "prhanje" s parnim čistilcem. Drugače pa je ozadje res neuničljivo in madeži gredo precej zlahka stran. Veliko in dolgo pa je dovolj, da lahko pred njim poslikaš celotno družino. Minus je tudi teža in trdota, ki pri napenjanju na drog (saj nima všitega kanala) povzroča precej težav. Pa za pritrditev moraš imeti vsaj 5 t.i. "super klešč" za fiksiranje ozadij na drogu.
Moja trenutno najboljša izbira od prenosnih ozadij, kar sem jih našel na trgu, je tako imenovan "Super Pro Backdrop".
http://www.ebay.de/itm/Super-Pro-Photographic-Background-WHITE-Anti-crease-Fabric-Studio-Backdrop-/120879153042?pt=UK_Photography_Backdrops&hash=item1c24f57f92
Zadeva je fantastična in resnično to kar piše - se ne mečka. Niti najmanj. Blago je odlične kvalitete, dokaj debelo in gosto tkano (na oko bi rekel, da je gostota tam nekje okrog 300-350 g/m2) in se ne vidi skozenj. Dokler raznorazna bombažna ozadja, ki imajo gostoto 160 g/m2 so kot kakšen robec in vsa kontra svetloba pride skozi.
Edini minus kar jih je, je ta, da je ozadje dokaj majhno - 4 metre x 1.5 metra. Sam sem dal šivilji dve enaki ozadji sešiti skupaj in zadeva odlično funkcionira. Pri črnem ozadju šiva ni videti in pri belem ozadju, če je zadosti osvetljeno/preosvetljeno, pa tudi ne.
V kolikor ga potrebuješ kot prenosnega, nakup tega ozadja zelo priporočam.
Evo, izdatne informacije in upam, da služijo še komu, ki se bo odločal v tej smeri. smile
 0   

MicaPotica @MicaPotica 19. Maj 2012, 17:52

Uwau, hvala za tako izčrpen odgovor.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 19. Maj 2012, 18:25

Prosim. Upam, da bo napisano koristilo pri izbiri. grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati