0   

l_umetnik @l_umetnik 12. Maj 2012, 09:41

Pozdravljeni,
sem likovni umetnik (rišem predvsem »črnobele« realistične portrete z grafitnimi svinčniki, ogljem, včasih uporabim tudi beli pastel, manj rišem »barvne« s pasteli). Velikost risb je tam nekje 30 in 35 cm, pogosto tudi 35 in 45cm. Risbe želim fotografirat za objavo na spletu, tudi za prodajo preko spleta, morda tudi za prodajo postrov (preko zazzla oz. deviantarta). O fotografiranju in o fotoaparatih nima kaj dosti pojma, zato bo vsak nasvet zelo dobrodošel.
Trenutno imam zgolj kompakten fotoaparat Sony DSC-W110 (ločljivost 7,2 mp), ki seveda za to ni dovolj dober. Kar lasje mi gredo pokoncu, iz belega ozadje dela sivo ozadje, kontrast je zanič… pač vse je bolj kot ne zanič. Velik problem je tudi, da se grafit zelo sveti. Zato sem se odločil kupit nek boljši fotoaparat (novega in ne rabljenega). Pripravljen sem odšteti tam okoli 500€, ampak ne več kot 600€. Verjetno bo za ta denar najbolje kupit kakšen cenejši DSLR fotoaparat na primer Nikon D3100 ali pa Canon EOS 1100.
Zanima me predvsem naslednje ali bo velika razlika če kupim Nikon D3100 zgolj z objektivom 18-55 in ne 18-105, prišparam 100€, ki jih bom verjetno dal na kupček za nakup kakšnega boljšega (makro?) objektiva čez nekaj časa.
Ter kako zelo se bo poznala ločljivot? Verjetno, če prodajaš tudi postre, ki so lahko večji od originiala se vsakega 2mp zraven zelo pozna, ali pa se motim? Se mi zato bolj splača kupit Nikon D3100 (14mp) in ne Canon EOS 1100 (12mp)? Kljub temu, da za skoraj isto ceno na primer v Big Bangu zraven Canona EOS 1100 (12mp) 18-55, dobiš še 75-300mm objektiv
(nasploh mi ni najbolj jasno kakšen naj bo objektiv in tudi sicer kako ga naj nastavim, ko bom fotografiral).
In seveda zadnje in najpomembnejše vprašanje ali sploh lahko pričakujem, da bodo z Nikon D3100 18-55 ali pa magari 18-105 oz. Canon EOS 1100 fotografije risb izgledale »spejemljivo« podobne originalu, da se jih lahko prodaja preko spleta (za prodajo postrov pa verjetno že veliko težje?) ali bi trebalo kaj dokupit razen seveda stojala, ki je itak nuja, npr. kakšen še boljši (makro?) objektiv ali pa bo še vedno rezultat vsaj v nekaterih ozirih spominjal na žalost, ki mi jo dela kompakten Sonyev fotoaparat?
Hvala že v naprej za vse morebitne odgovore, vsakega nasveta bom vesel.
 0   

Aleš @lial 12. Maj 2012, 10:19

l_umetnik je napisal/a:
... ali pa bo še vedno rezultat vsaj v nekaterih ozirih spominjal na žalost, ki mi jo dela kompakten Sonyev fotoaparat?


Za začetek: fotoaparat "ne dela" fotografij.
Fotografijo naredi fotograf.

Da bo nekoliko v tvojo smer: (hipotetično) "nikakor mi ne uspe z ogljem in svinčnikom narediti dobrega portreta. Verjetno bo bolje, če začnem z akvarelom, morda celo oljem"

Pa da ne bo nesporazuma - ne zagovarjam Sony-ja, kakor bi kdo glede na mojo DSLR usmeritev lahko pomislil.
Seveda so razlike med DSLR razredom in kompakti vseh znamk, vendar za sedaj ne poznam nobenega fotoaparata, ki bi 'delal' dobre slike brez da do njih pomaga fotograf.

Če pogledaš sliko na moji strani ( http://www.liales.com/ ) in če ti povem, da je originalni posnetek narejen s prastarim Canonom A40 (2Mp) bo morda bolj jasno o čem pišem.

Torej - najprej tehnologija, potem šele tehnika, ni druge poti.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Maj 2012, 11:56

Kaj pa kak večji skener? Se mi zdi še najboljša varianta, če hočeš digitalizirat risbe... Čeprav 45cm je že kar velka zadeva za skenirat..

lial... to je že vse res, samo tip pač hoče resolucijo... tu pa ne moreš reči da je vse odvisno od fotografa. Če hoče prodajat posterje velikih formatov mu bodo megapixli pomembni. Ne vem na kaj ciljaš s tole tvojo sliko iz spletne strani...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Jernej @wolf82 12. Maj 2012, 12:10

Ti še najbolj rabiš stojalo in primerno (enakomerno) osvetlitev objekta. Po možnosti s čim bolj razpršeno svetlobo.
Pri vrednosti ISO 100, ti bo tudi kak boljši kompakt (novejše serije canonov SX 200/220 HS in nikonov S6x00 in S9x00 ki uporabljajo cmos in ne ccd tipala) naredil zelo dobro sliko z detajli. Zoom boš moral nastaviti nekje med 35 in 70 mm (leica format - pri manjših senzorjih mm na objektivu pomnožiš z 1,5 ali 1,6), da ne bo prišlo do sodčkastega popačenja. Seveda bo potrebno nastaviti tudi pravilen WB, lahko pa to popraviš tudi kasneje na računalniku.
Objektiv 18-105 (v kolikor se odločiš za nikona D3100) za boljše fotke ne boš potreboval. Lahko pogledaš tudi za rabjenim D3100 in prišparaš kakega storaka ter na ta račun kupiš stojalo. Novi D3100 + 18-55VR so sedaj že po 480, za 380 pa bi se našel tudi kak rabljen (z garancijo).
Lp
 0   

Aleš @lial 12. Maj 2012, 14:33

@sviri: verjetno je tista moja slika res slab primer sad
Moral bi pokazati original.

To da hoče resolucijo morda drži, vendar ima sedaj na razpolago 7Mp, torej pri kvalitetnem zajemu lahko printa tam do A3 formata.
Še vedno pa trdim, da mu tudi 24Mp ne bo prav nič koristilo, če ne bo vsaj v osnovi vedel kaj z njimi početi in kako na njih spraviti kvaliteto.

Razumljivo pa, da so moje pripombe v nasprotju z mnenjem velike večine, ki je prepričana, kako edino kar šteje je DSLR

Zato sem na koncu zapisal - najprej tehnika (znanje) potem tehnologija (DSLR)
 0   

Miran @miran_a 12. Maj 2012, 16:56

Za to, kar hočeš delat, rabiš skener in ne fotoaparata. Če pa že vztrajaš pri fotoaparatu, pa katerikoli vstopni model, objektiv 50mm in stativ.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Maj 2012, 17:01

že že... ampak sliko fotografirati pa tudi ni ravno rocket science... za svoje potrebe pa rabi pač opremo z določenimi tehničnimi specifikacijami.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Maj 2012, 10:30

Reprodukcije so lahko mačji kašelj, v večini primerov pa to niso.
Za kvalitetno preslikavo potrebuješ kvalitetno, predvsem pa enakomerno osvetlitev in pravilne nastavitve na fotoaparatu, ki pa jih nudi vsak ceneni kompakt. Če ne drugega, ima kompenzacijo +/-.
Detajli se bleščijo zaradi neprimerne osvetlitve, preslikava je siva zaradi napačnih nastavitev na aparatu.
Sam bi priporočal najbolj vstopni model DSLR-ja, ob primerno zaprti zaslonki pa je vsak objektiv dovolj dober, morda bi pazil le na izbiro prave goriščnice, da ne bi bilo linearnih popačenj in s tem dodatnega dela pri obdelavi.
 0   

l_umetnik @l_umetnik 13. Maj 2012, 13:21

Hvala za odgovore. Se mi je zdelo, da je najboljše objektiv nastavit nekje na 50mm, samo me je zmedlo, ker je nekdo pod neko drugo temo na tem forumu, kjer je bilo govora o fotografiranju umetniških slik (olje na platnu) z Nikon D3000 18-105 napisal »OK oblačen dan, zum do konca, pravilna nastavitev beline,…« ( https://www.slo-foto.net/ftopict-22498.html ), nevem kaj je s tem mislil zum do konca, a na 105mm?, ali pa sem jaz kaj zamešal…
Na raznih forumih v angleščini pa jih dosti priporoča za fotografiranje umetniških slik in risb makro objektiv npr. Micro Nikkor 60mm, a je res (dosti) boljši?
Se zavedam, da je ogromno odvisno od načina fotografiranja in ne samo od fotoaparata, mogoče sem malo preveč »udrihal« po zdajšnjem kompaktnem Sonyevem fotoaparatu, ampak pač če DSLR dela boljše, tudi vsaj malo boljše fotografije mi ni težko dat teh nekaj 100€ za njega…
Glede skenerja pa je glavni problem velikost, ker bom v prihodnje verjetno risal še dosti večje, npr. 1m dolžine, pa kolikor čitam druge forume tudi sicer skenerji svetenje grafita slabše prenašajo od fotoaparatov…


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati