Pozdravljeni,
sem likovni umetnik (rišem predvsem »črnobele« realistične portrete z grafitnimi svinčniki, ogljem, včasih uporabim tudi beli pastel, manj rišem »barvne« s pasteli). Velikost risb je tam nekje 30 in 35 cm, pogosto tudi 35 in 45cm. Risbe želim fotografirat za objavo na spletu, tudi za prodajo preko spleta, morda tudi za prodajo postrov (preko zazzla oz. deviantarta). O fotografiranju in o fotoaparatih nima kaj dosti pojma, zato bo vsak nasvet zelo dobrodošel.
Trenutno imam zgolj kompakten fotoaparat Sony DSC-W110 (ločljivost 7,2 mp), ki seveda za to ni dovolj dober. Kar lasje mi gredo pokoncu, iz belega ozadje dela sivo ozadje, kontrast je zanič… pač vse je bolj kot ne zanič. Velik problem je tudi, da se grafit zelo sveti. Zato sem se odločil kupit nek boljši fotoaparat (novega in ne rabljenega). Pripravljen sem odšteti tam okoli 500€, ampak ne več kot 600€. Verjetno bo za ta denar najbolje kupit kakšen cenejši DSLR fotoaparat na primer Nikon D3100 ali pa Canon EOS 1100.
Zanima me predvsem naslednje ali bo velika razlika če kupim Nikon D3100 zgolj z objektivom 18-55 in ne 18-105, prišparam 100€, ki jih bom verjetno dal na kupček za nakup kakšnega boljšega (makro?) objektiva čez nekaj časa.
Ter kako zelo se bo poznala ločljivot? Verjetno, če prodajaš tudi postre, ki so lahko večji od originiala se vsakega 2mp zraven zelo pozna, ali pa se motim? Se mi zato bolj splača kupit Nikon D3100 (14mp) in ne Canon EOS 1100 (12mp)? Kljub temu, da za skoraj isto ceno na primer v Big Bangu zraven Canona EOS 1100 (12mp) 18-55, dobiš še 75-300mm objektiv
(nasploh mi ni najbolj jasno kakšen naj bo objektiv in tudi sicer kako ga naj nastavim, ko bom fotografiral).
In seveda zadnje in najpomembnejše vprašanje ali sploh lahko pričakujem, da bodo z Nikon D3100 18-55 ali pa magari 18-105 oz. Canon EOS 1100 fotografije risb izgledale »spejemljivo« podobne originalu, da se jih lahko prodaja preko spleta (za prodajo postrov pa verjetno že veliko težje?) ali bi trebalo kaj dokupit razen seveda stojala, ki je itak nuja, npr. kakšen še boljši (makro?) objektiv ali pa bo še vedno rezultat vsaj v nekaterih ozirih spominjal na žalost, ki mi jo dela kompakten Sonyev fotoaparat?
Hvala že v naprej za vse morebitne odgovore, vsakega nasveta bom vesel.