0   

rprebil @rprebil 13. Maj 2012, 21:56

Pozdravljeni, pojavil se mi je problem z CF kartico, namreč ko pritisnem gubm za pregled fotk mi napiše; This Memory Card cannot be used. Card may be damaged. Insert another card.

Na kartici imam pomenbne fotke, ki bi jih rad dobil nazaj, imate kakšno idejo kaj narediti oz. predlagajte kam nesti kartico, da mi obnovijo fotke oz. jih dobijo nazaj?

Čudno se mi zdi, saj je dan prej kartica delala normalno sem gledal še fotke na fotoaparatu, ko pa sem danes hotel naložiti fotke na računalnik sem na displayu opazil oznako CHR, namesto številke koliko posnetkov lahko še naredim.

Kartica je Extreme CF 8GB SanDisk 60MB/s.
Kartica ni bila nikoli dajena ven iz fotiča, ker nimam CF čitanika, vedno formatirana pred fotkanjem... Fotoaparat pa je D300s.

Zahvaljujem se vam za vse vaše odgovore oz. nasvete!

Lp! rok
 0   

Zelod @flambirana_oFca 14. Maj 2012, 07:15

Za začetek poskusi CF kartico večkrat vstaviti in potegniti ven iz aparata.
Ta problem v večini primerov nakazuje, da med čitalcem kartice v aparatu in spominsko kartico ni dobrega kontakta. To lahko pomeni, da je umazana kartica ali pa kontakti čitalca v samem aparatu. Z večkratnim odstranjevanjem in vstavljanjem kartice, obstaja dobra možnost, da se kontakti očistijo oziroma boljše sklenejo.
Najlažji preiskus pa je, da to isto kartico vstaviš v kateri drug Nikon body in/ali v računalniški čitalec kartic, ter vidiš kakšen scenarij bo takrat.
V najslabšem primeru je lahko kartica tudi poškodovana ampak je ta možnost pri teh karticah sila majhna. Sam imam kar nekaj CF kartic starih že 6 let, ki so dale skozi več deset tisoč fotografij in ogromno formatiranj, pa delujejo brez problema.
Ne poznam bodyja D300s, zatorej preveri tudi, če ni mogoče bila CF kartica prek kakšnega menija zaklenjena proti pisanju/formatiranju. Ker CHR največkrat nakazuje tudi na to, predvsem pri aparatih, ki uporabljajo SD kartice, ker tiste imajo že fizično na sebi mikro stikalo v obliki drsnika, s katerim se fizično kartico nastavi zaščiteno proti pisanju nanjo. In takrat aparat javi opozorilo CHR.
 0   

andyz @andyz 14. Maj 2012, 12:48

Ko smo že pri karticah - zanima me, zakaj se toliko ukvarjate s čitalniki?

Jaz priklopim aparat preko USB direktno na računalnik in mi tiste, ki so izbrane, program sam naloži.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 14. Maj 2012, 17:04

Za moje pojme je delo s čitalnikom zanesljivejše kar se tiče prenosa fotografij. Poleg tega pa takrat ne rabim imeti foto aparata vklopljenega in tako varčujem z baterijami, če moram po prenosu fotografij še naprej it fotografirat. Vedno pa delam tako, da iz kartice prenesem vse fotografije na disk in šele na disku delam selekcijo.
Eni imajo radi udobje in eleganco, drugi pa rajši pridemo na cilj po makadamu. Mogoče enako hitro, vendar na bolj surov način. smile Kakor komu paše.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati