Za start probaj sledece:
- ISO nastavi na cim manj (v mojem primeru 200)
- Vklopi flash
- Cas odprtja zaklopa nastavi na cca 0.5 sekunde
- Nazumiraj, sfokusiraj
- Trigaj in takoj po flashu zarotiraj fotic okoli vzdolzne osi objektiva
Rezultat bi naj bil nekaj takega:
- "zamrznjene" osebe na fotki, ker si jih osvetlil s flash-em in nizek ISO v temnem prostoru takorekoc zagotavlja, da se kasnejse rotiranje fotica ne bo poznalo na tak nacin, da bi bile osebe "razmazane"
- sledi luci (reflektorji, stroboskopi, oprema okoli D.J.-ja, ce bos njega fotkal) v obliki, ki jo narise gib oz. rotacija fotica
Zumiranje, ki ga predlaga flambirana_oFca lahko izvedes na podoben nacin, s tem, da fotica ne rotiras, ampak samo "nazumiras" ali "odzumiras"
Igraj se z zaslonko in casi, da dobis tebi vsecen izgled fotk.
Potem so tu se drugi triki. Na partiju, ki sem ga fotkal v petek, sem se igral s sledecim:
- Flash sem nastavil na "repeating", 4 bliski v dveh sekundah, ISO 200, zaslonka na 11, 8 mm
- Ko sem trigal, sem zacel fotic premikati po prostoru. Posledica so isti ljudje in predmeti, ki se pojavljajo na razlicnih delih fotke v razlicnih pozicijah, vmes pa je cuda crt od reflektorjev in ostalih svetil v prostoru
Prav tako sem flash postavil ob D.J.-jevo desno nogo na visino cca 60 cm (na stopnicko, ki je bila na voljo) in ga obrnil v rdeco steno. Ker je bil flash mocnejsi, kot ostala svetila v prostoru, je bil D.J. z desne osvetljen z rdeco svetlobo, od spredaj pa z "belo" z monitorja

Nic posebnga, ampak da sliki "tisto nekaj"
Ostaja se nesteto trikov, recimo flashanje na prvo ali drugo zaveso, premiki objektiva, drzanje flasha v roki, … Si kdaj razmisljal, da bi komplet fotic obrnil na glavo, ko fotkas? Ne? Skoda, ker po tem, ko fotko na kompu obrnes »na glavo«, pada svetloba na obraze od spodaj in ne od zgoraj (ker je flash pod bodyjem). No big deal, ampak ljudje smo vajeni, da svetloba ponavadi pada na subjekt od zgoraj ali spredaj. Tukaj pa je »narobe« in zato zanimivo

Heh, imam dobro fotko mene s pevcem skupine Inmate na ta nacin
Igraj se, sprosti se, uzivaj, izkoristi opremo, razmisljaj kreativno. Nihce ni predpisal, kaksne fotke moras narediti in posledicno so edine omejitve v tvoji glavi

Ze z enim objektivom in enim flashem (lahko tudi pop-up, ce nimas drugega) lahko naredis cuda

Heh... Jaz sem prve partije fotkal z D90, 18-105 in pop-up flash-em...

Pa je slo in so fotke se kar uzitne
Ali po domace: Spij veliko kave in nafilaj baterije, pa gasa…
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...