0   

nevihta12 @nevihta12 19. Maj 2012, 11:05

zdravo, danes me je znanec prosil če bi v njihovi diskoteki fotografiral party, grem prvič delat kaj takega (druga kot makro enostavno skoraj ne fotografiram- preveč obseden grin ), to on tudi ve zato ne pričakuje navem kakih rezultatov od mene, ampak vseeno če ma kdo kakšen nasvet na kaj bi mogoče moral bit posebaj pozoren, oz kakšen koli namig predlog vsega bi bil hvaležen.
 6   

Zelod @flambirana_oFca 19. Maj 2012, 17:12

Povej kaj imaš od foto opreme, pa ti bom(o) lažje pomagal(i).
Vsekakor pa priporočam za fotografiranje tovrstnih zabav: objektiv z najmanjšo goriščno razdaljo približno 35 mm (odvisno tudi od prostora v katerem delaš) in dodatno hotshoe bliskavico.
Še boljše je, če imaš poleg dodatne bliskavice kakšen objektiv varianta 18-50 mm, 17-50 mm.
Idealno pa je imeti ultraširokokotni objektiv z goriščno razdaljo od npr. 10 mm, 12 mm pa naprej.
Zelo prav pride tudi kakšen "portretni" fiksni objektiv z zaslonko f1.8 ali f2, s katerim lahko fotografiraš samo po eno ali dve osebi skupaj. Vendar, ker ponavadi v diskotekah folk kar leti pred objektiv in sploh v večjih skupinah, je uporaba tega objektiva precej otežena. Ali pa enostavno folku rečeš, da jih boš skupinsko fotkal pozneje, ko zamenjaš objektiv. Tudi to gre, preizkušeno. smile

Kadar fotografiram tovrstne prizore (k sreči zelo redko) uporabljam približne nastavitve:
ISO640 - ISO800, zaslonka na f4.5 - f8, čas zaklopa med 1/8 s in 1/40 s , kompenzacija fleša po potrebi, večinoma pa v minus vrednost, da nimam oseb preveč osvetljenih s flešem. Barvno temperaturo nastavljam po potrebi, od nekje 3400K do 4500K, velikokrat uporabljam tudi gele.

Imaš pa potem različne fore ali boš med zajemanjem slike imel aparat trdno v roki in pri miru, ali boš naredil z njim poteg, obrat, z objektivom zoomiral v + ali v - .. Kreativnost pri tovrstni fotografiji nima meja. Seveda lahko uporabiš fleš tudi kot off-shoe ampak so to že bolj napredne poteze, ki se jih je boljše posluževati, ko osvojiš osnove.

Nasveti:
Delaj premišljeno in ne brezglavo. Zapomni si nastavitve in sproti analiziraj fotografije za nazaj ter se sproti izboljšuj. Kljub temu, da delaš premišljeno, ne kompliciraj pred folkom, ki ga slikaš. V diskotekah obiskovalci kar priletijo pred objektiv in ne bodo pozirali dolgo, sploh pa je tista prva poza, ki jo naredijo, ponavadi najboljša. Kakor začneš komplicirati "joj, to ni bilo dobro, dejte še enkrat, nimam dovolj svetlobe, ne zadanem fokusa..." je po večini konec in fotka ne bo ista kot bi bila s prvim škljocem. Izogibaj se oseb v ozadju ali na straneh, ki ne sodijo v motiv oseb, ki jih fotografiraš. Kreativnost, kreativnost, kreativnost... fotografiranje od zgoraj navzdol, kakšne odštekane poze itd.
Predvsem pa energija, naj se čuti utrip diskoteke in naj ne bodo fotografije statične kakor, da bi bile fotografirane na karmini. biggrin In za božjo voljo - če si zadolžen za fotografiranje, ne uživaj prekomernih količin alkohola, ker boš izgubil občutek za kvalitetno fotografiranje, izbiro nastavitev ipd.

Pomaga tudi izdaten pregled del fotografov, ki tovrstno sceno obvladajo. Pri nas verjetno med najbolj znanimi ta hip - Marko Ocepek.
Ali pa se učiš iz spletnih strani kjer so poleg fotografij objavljeni tudi EXIF podatki, da vsaj dobiš približen občutek kakšne nastavitve so dobrodošle za določen tip fotke.
To je to. Pa srečno!
 0   

komar89 @komar89 19. Maj 2012, 18:26

oFca si povedal vse +1
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

whothafunk @whothafunk 6. Jun 2012, 10:25

flambirana_oFca je napisal/a:
Imaš pa potem različne fore ali boš med zajemanjem slike imel aparat trdno v roki in pri miru, ali boš naredil z njim poteg, obrat, z objektivom zoomiral v + ali v - .. Kreativnost pri tovrstni fotografiji nima meja. Seveda lahko uporabiš fleš tudi kot off-shoe ampak so to že bolj napredne poteze, ki se jih je boljše posluževati, ko osvojiš osnove.
To je to. Pa srečno!

lahko prosim poveš kaj več o tem in kako točno to izvesti? zabave sem zelo malo slikal, sem pa sam videl ko profesionalni fotografi na večjih zabavah nekaj vrtijo in delajo čuda od stvari. ne vem pa kakšne nastavitve rabiš itd.. praktično nič.

oziroma kak poučni link bi bil tudi izredno dobrodošel.
 1   

DamDesign @DamDesign 6. Jun 2012, 11:02

Za start probaj sledece:
- ISO nastavi na cim manj (v mojem primeru 200)
- Vklopi flash
- Cas odprtja zaklopa nastavi na cca 0.5 sekunde
- Nazumiraj, sfokusiraj
- Trigaj in takoj po flashu zarotiraj fotic okoli vzdolzne osi objektiva

Rezultat bi naj bil nekaj takega:
- "zamrznjene" osebe na fotki, ker si jih osvetlil s flash-em in nizek ISO v temnem prostoru takorekoc zagotavlja, da se kasnejse rotiranje fotica ne bo poznalo na tak nacin, da bi bile osebe "razmazane"
- sledi luci (reflektorji, stroboskopi, oprema okoli D.J.-ja, ce bos njega fotkal) v obliki, ki jo narise gib oz. rotacija fotica

Zumiranje, ki ga predlaga flambirana_oFca lahko izvedes na podoben nacin, s tem, da fotica ne rotiras, ampak samo "nazumiras" ali "odzumiras" grin

Igraj se z zaslonko in casi, da dobis tebi vsecen izgled fotk.

Potem so tu se drugi triki. Na partiju, ki sem ga fotkal v petek, sem se igral s sledecim:
- Flash sem nastavil na "repeating", 4 bliski v dveh sekundah, ISO 200, zaslonka na 11, 8 mm
- Ko sem trigal, sem zacel fotic premikati po prostoru. Posledica so isti ljudje in predmeti, ki se pojavljajo na razlicnih delih fotke v razlicnih pozicijah, vmes pa je cuda crt od reflektorjev in ostalih svetil v prostoru grin

Prav tako sem flash postavil ob D.J.-jevo desno nogo na visino cca 60 cm (na stopnicko, ki je bila na voljo) in ga obrnil v rdeco steno. Ker je bil flash mocnejsi, kot ostala svetila v prostoru, je bil D.J. z desne osvetljen z rdeco svetlobo, od spredaj pa z "belo" z monitorja biggrin Nic posebnga, ampak da sliki "tisto nekaj" grin

Ostaja se nesteto trikov, recimo flashanje na prvo ali drugo zaveso, premiki objektiva, drzanje flasha v roki, … Si kdaj razmisljal, da bi komplet fotic obrnil na glavo, ko fotkas? Ne? Skoda, ker po tem, ko fotko na kompu obrnes »na glavo«, pada svetloba na obraze od spodaj in ne od zgoraj (ker je flash pod bodyjem). No big deal, ampak ljudje smo vajeni, da svetloba ponavadi pada na subjekt od zgoraj ali spredaj. Tukaj pa je »narobe« in zato zanimivo biggrin Heh, imam dobro fotko mene s pevcem skupine Inmate na ta nacin grin

Igraj se, sprosti se, uzivaj, izkoristi opremo, razmisljaj kreativno. Nihce ni predpisal, kaksne fotke moras narediti in posledicno so edine omejitve v tvoji glavi grin Ze z enim objektivom in enim flashem (lahko tudi pop-up, ce nimas drugega) lahko naredis cuda grin Heh... Jaz sem prve partije fotkal z D90, 18-105 in pop-up flash-em... laugh Pa je slo in so fotke se kar uzitne grin

Ali po domace: Spij veliko kave in nafilaj baterije, pa gasa… laugh
Zahvala: nevihta12
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

DamDesign @DamDesign 6. Jun 2012, 11:06

Nam zaupas, kje bo party?
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

whothafunk @whothafunk 6. Jun 2012, 13:20

lepa hvala za ta obširen post! bom probal ob naslednji priliki.

če je tvoje zadnje vprašanje letelo name, potem žal, mene ne kličejo za slikanje zabav in nimam nič bookano biggrin bolj za šport (odbojka, nogomet, bordanje).
Canon 1DX :: Canon 300 2.8 L IS USM :: Canon 70-200L f2.8 IS USM II :: Canon 50 1.2 L USM :: Canon 8-15 f4 USM fisheye :: Tamron 15-30 2.8 VC :: Canon 1.4x III Extender
 0   

DamDesign @DamDesign 6. Jun 2012, 14:49

Ah, sori, spregledal, da je prvo vprasasnje postavil nevihta12... biggrin Jbg, hitel sem... grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

nevihta12 @nevihta12 23. Jun 2012, 13:09

Hvala vam za vse to, bil se 100% da sem na ta post že odgovoril vendar očitno ni "sprejelo" posta, za prvič je blo kar solidno, malo sem se še lovil, rabim še malo več krativnosti, ( obračanje, zumiranje itd, še vedno se preveč izgobibam tega oz nisem še pridobil dovolj zaupanja in si rajši mislim bolše da slika "klasično" pa bo ziher slika ostra - saj bom se odvadil tega) drugače gre za en manjši lokal na obrobju ptuja,)

@flambirana_oFca : zanima me še kateri geli so se ti izkazali kot "uporabni/zanimivi"


oprema ki jo imam trenutno je: canon 40d, tamron 17-50, metz 50
 0   

Grega @Gkphotography 23. Jun 2012, 14:58

pa na second curtain lahk tud fotkaš bigrazz
Canon 7D and 85 1.8


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati