0   

Miha Fabijan @skopusnik 19. Maj 2012, 19:46

Torej,
zanima me, kako fotografirati mlečno cesto? Kako naj vem, v katero smer moram biti obrnjen? Ker to verjetno ni "vsepovsod" na nebu? Priznam, pojma nimam o tem smile
Kolikor sem do sedaj izvedel, gre glede nastavitev fotoaparata nekako tko;
Visok ISO, zaklop okrog 30sek, zaslonka povsem odprta, fokus na neskončno. Morda kaka pripomba glede tega, kakšen nasvet?

Hvala vsem smile
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

martin @mart911 19. Maj 2012, 22:48

No če maš mogoče kak telefon z androidom si nalož program z zvezdno karto, saj boš lahko tako določu smer fotografiranja. Glede časa pa naj ti povem da bod zvzde po 30 sekundah že zabrisane in mislim, da na fotografijah ne boš imel željenega efekta. Zaslonko odprto ali malenkost priprto, čas moraš prilagoditi tudi goriščni razdalji, ISO pa potem prilagajaš da dobiš pravilno osvetljen posntek. Če želiš imeti v kadru tudi kaj okloice pa si skadreraj prej z uporabo ekstremnih ISOv.
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 19. Maj 2012, 23:07

Imam androida, lahko morda svetuješ kater program naj uporabim?
Hmm...po spletu sem gledal nekaj fotografij s tem motivom, kjer je bil čas zaklopa 30 sekund, pa ni opaziti "zabrisanosti" zvezd. Fotografiral bom z Nikon D5000 in objektivom 18-55 VR 3.5-5.6 (kit objektiv). Vem da bo fotografija zelo zrnata, ko bom dvignil ISO prek 1000, ampak to me ne skrbi smile
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

abo01 @abo01 20. Maj 2012, 13:49

Google Sky map.
 1   

Klemen Blokar @kleb 20. Maj 2012, 19:17

Najprej si moram olajšat dušo, ker visok pritisk ni zdrav za srce: Milky Way se prevede v Rimska cesta...

Naprej pa lepo po vrsti. Prvič: če moraš vprašati, v kateri smeri neba je Rimska cesta, potem bo posnetek slab. Ker v dobrih pogojih je Rimsko cesto nemogoče zgrešit, tudi če je še nikoli nisi videl. Problem je namreč svetlobno onesnaženje - na sliki boš imel več rumene barve, kakor rimske ceste...

Na najlepši pogled na rimsko cesto je zdajle potrebno počakati do kake treh zjutraj, ko se rimska cesta razteza od obzorja na jugu pa skoraj do severa, vendar ne gre povsem čez zenit, ampak se drži na vzhodni polovici neba. Ob tem času lahko na južni strani vidiš najsvetlejši del rimske ceste v smeri proti središču galaksije, če imaš le proti jugu dovolj odprt pogled.

Ta isti pogled ti bo od danes naprej vsak dan na razpolago štiri minute prej. Zavedati se moraš pa tudi tega, da prihaja obdobje kratkih noči in takrat je čas za astronomsko delo zelo omejen.

To, pri kakšnem času zaklopa boš imel zvezde premaknjene, je odvisno od goriščne razdalje, s katero fotkaš. Če nisi prepričan, poskusi kar zvečer z naključnimi zvezdami in boš videl... Naslednji komentar je pa na fokus pri neskončno - ti fokusiraj tako, da bodo zvezde ostre - če boš le slepo zavrtel fokus na mesto, kjer je oznaka neskončno, grem stavit, da slika ne bo ostra...

PS: Aja, pa naloži si na računalnik program stellarium in se malo poigraj z njim - vse ti pove, kar si želiš... smile
Zahvala: skopusnik
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 25. Maj 2012, 01:52

kleb, naj ti bo smile Ponekod pišejo tudi "mlečna cesta", zato sem tako napisal. Nima veze, glavno da ste razumeli kaj iščem smile
Hmm...priznam da je še nisem videl, torej jo bom verjetno težko našel? Bi morda pomagalo, če bi šel fotografirat na kakšen bližnji hrib (Gorjanci - 1178m)?
Kako veš, kdaj je tisti pravi čas za fotografiranje rimske ceste? oz. kdaj se kje razteza, če smem tko vprašat? To, kar si mi tukaj povedal, mi, priznam, ne pomaga kaj dosti smile Ne o zenitu, ne o središču galaksije, ne kaj drugega. Pojma nimam o vsem, priznam. Torej bom rabil še kompas smile Hehe.

Fotkal bom z tam okrog 18mm verjetno. Želim zajeti čimvečji kot smile Bi bil pri tem primeren čas 30sek? Za fokus pa torej kar "na roke" pogledat skozi okular in izostrit smile

Bom probal ta predlagani program. Upam, da mi res kaj pove smile

Hvala za pomoč in še nadaljne odgovore!

edit: še to...kaj naj "iščem" v tem Google Sky Map programu na Androidu? smile
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 3   

Klemen Blokar @kleb 25. Maj 2012, 08:19

No, če so gorjanci bližnji hrib, potem me zelo čudi, da rimske ceste še nisi nikoli videl... Svetujem ti, da na prvo primerno jasno noč (morda celo danes - čeprav okrog gorjancev aladin napoveduje neke oblake...) greš malo na sprehod po temi - se pravi nekam, kjer ne svetijo več nate luči naselja, v katerem živiš. Če v temi počakaš petnajst minut do pol ure, se ti bodo oči privadile na temo in stvari na nebu bodo postale bolj očitne. Takrat boš lahko opazil nežen svetel pas, ki gre čez nebo - to je rimska cesta. Samo zdaj moraš na lep pogled nanjo čakati do kake polnoči, še bolje dlje. To te seveda zna na začetku vreči malce iz tira, če si dnevno bitje - astronomi smo nočne živali z razlogom. smile

Stellarium ti lepo pokaže rimsko cesto na dokaj realističen način. Dobra stran je pa to, da s stellariumom lahko premikaš čas sem in tja, ne da bi vmes postal zaspan... grin V programu si moraš nastavit, kje na Zemlji si, potem si prebereš navodilca o bližnjicah na tipkovnici in potem se odpraviš na potep skozi prostor in čas. Ta bistvene komande so tako ali tako 3: l - pospeši čas, j - upočasni čas (ali pospeši nazaj, če smo že ustavljeni) in k - nastavi čas nazaj na realno hitrost. S tem si lahko pogledaš, kako se nebo spreminja v malo hitrejšem tempu.

Glede središča galaksije: rimsko cesto vidimo zato, ker je naše Sonce del galaksije, ki ima obliko nekakšne ogromne pice. Če se v mislih preseliš na zrno origana na pici, bo s tega vidika večino drugih zrn origana moč videti v tankem pasu, ki ustreza ravnini pice - nad in pod pico bo teh zrn dokaj malo - no, morda bo kakšno še pod kosom šunke in kakšno nad tabo na artičoki ali šampinjonu, vendar bistveno manj, kakor v ravnini galaksije. Tako je tudi z zvezdami na nebu - tiste, ki so nam zelo blizu in svetle, vidimo posamično, velika množica preostalih pa nam s prostimi očmi ni vidna, razen če jih je dobolj na kupu, da jih skupaj vidimo kot nežno liso svetlobe. In v ravnini galaksije je zvezd ogromno, zato ravnino galaksije vidimo kot svetel pas svetlobe.

Stvari se na tej točki še malce zakomplicirajo - naše zrno origana namreč ni na sredini pice: zato tudi v ravnini pice drugih zrn ne vidimo v vseh smereh enako. V smeri proti središču pice gledamo čez večji del pice, kakor v smeri proti robu, torej bo zrn origana videt več v tisti smeri, kjer je središče pice, vsaj v primeru, da je bila prica kolikor toliko enakomerno posuta. Skratka, rimska cesta je najsvetlejša v tisti smeri, kjer je središče naše galaksije. Pojdi še na wikipedijo in poglej slike. Boš opazil razliko.

Glede orientacije po nebu - ali vidiš na oko, ali pa si pogledaš kako stojijo stvari s stellariumom (ali kakim drugim digitalnim planetarijem).

Z 18mm bo 30sek sicer verjetno že malce razvleklo zvezde, a po mojem ne predirano. Vsekakor poskusi, nastaveitve vedno lahko še spremeniš... smile Fokus je za začetek res kar tako za narest, samo preveri na posnetku, če so zvezde ok - včasih je treba kar nekaj poskusov, da je fokus ok, saj se na zvezdah zelo hitro pozna vsako defokusiranje... Je pa res, da širši kot je kot, manj je težav z ostrino, tako da ne bi smelo bit prehudo.
Zahvala: skopusnik, piXi, krofeta
 0   

Matej @matejchek 9. Jun 2012, 23:43

Zdravo,

Mlečno cesto sem lani poleti opazil na lastno oko.
Šel sem na bližnji grič (nič posebnega), ter nastavil na 18mm f3.5 in ISO 3200 s časom 30s -takrat na D300s.

Rezultat je bil zelo dober oz. sem bil zelo presenečen nad njim.
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 10. Jun 2012, 13:43

Bi mogoče pokazal ta "rezultat"? smile
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

Matej @matejchek 10. Jun 2012, 14:08

 0   

Miha Fabijan @skopusnik 10. Jun 2012, 14:10

bigeek Vrhunsko! biggrin Vsaka čast. Imate pri tem vklopljen Long Time Noise Reduction? Pa še ena podobna funkcija se mi zdi da je na Nikonih? Se bojim da bo pr meni tolk zrnata da je joj :s imam pa D5000.
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

Matej @matejchek 10. Jun 2012, 14:42

Na to funkcijo nisem nikoli posvečal posebne pozornosti, je pa vredno posneti fotografijo v JPEG in RAW načinu pa boš iz nje stisnil največ kar se da.
Poskusiti ni greh, tudi z D5000 se da posneti marsikaj.
 0   

Blaž @Andur1l 12. Avg 2013, 11:56

Živjo,

ker je v teh dneh čas perzeidov in ker imamo večinoma kar jasno nebo, sem se v soboto odpravil ponoči malo fotografirati v bolj temno okolico Ljubljane, pa se mi vseeno zdi, da bi se moral za orenk fotke Rimske ceste/zvezdnatega neba odpraviti kam drugam, da ne bi bilo toliko svetlobne onesnaženosti.

Ima kdo od vas za take primere kake pametne lokacije v ne ravno preveč oddaljeni okolici Ljubljane (kakšen hrib, npr), kjer so dobre izkušnje s slikanjem zvezd?

Lep pozdrav,
Blaž
 0   

Aleš @lial 12. Avg 2013, 13:06

Krim, Rakitna, Černivec (prelaz), lahko tudi na Ljubljanskem barju, bolj zahodni del okrog Bevk.
 0   

Blaž @Andur1l 22. Avg 2013, 17:41

Hvala! Takrat sem potem sicer sprobaval kar malce bližje, od Podutika naprej proti Šujici za spustom s Toškega čela, pa se mi zdi, da je bilo vseeno preveč ljubljanske svetlobe za bolj impresivne fotke. Bo treba ob priliki iti res na Krim nekam, da vidim, koliko se pozna. smile

A z DeepSkyStackerjem ima tukaj kdo kake izkušnje?
 0   

Mark Jarc @MarkJarc 16. Nov 2013, 18:35

1. Ko slikaš rimsko cesto jo moraš videti na nebu s prostimi očmi, to pomeni da boš lahko imel še kar normalen ISO kar se šuma tiče.
2. Poleti sem slikal mlečno cesto (https://www.slo-foto.net/portfolio/MarkJarc/galerija/118666). Uporabil sem čas 30 sekund, ISO 1000 in odprl zaslonko kar je najbolj možno.
3. Pri fokusu sem malo zgrešil (kot se že vidi na sliki), drugače pa pri fokusu je poizkušanje. Ne smeš imeti fokusa čisto do konca, ampak malo nazaj (jaz sem ga dal malo preveč nazaj).
4. Probaj najti lokacijo, ki je čim bolj oddaljena od bližnjih mest (tudi 10 km oddaljeno mesto je zelo svetlo na sliki).
5. Pozabil sem še povedati, da pri svoji sliki nisem nič delal v postprodukciji, samo spodaj sem doodal gradient, da sem zatemnil že prej omenjene luči oddaljenih mest.
6. Če te še kaj zanima lahko vprašaš.
Lp Mark Jarc
 0   

cero @E-500 8. Maj 2014, 12:19

Pravilo 500 za ostro sliko !
Je izhodišče za začetek in je ključnega pomena za pridobivanje jasnih zvezd Mlečne ceste. Vzameš, številko 500 in ga deliš z goriščno razdaljo s katero boš fotografiral in dobiš čas fotografiranja .
Nastavitve fotoaparata za NIKON
Format slike - RAW
Nastavitve aparata : Manual
Merjenje: Matrično
White Balance: od situacije.... nekaj testov
Gorišnica: Čim manj odvisno od objektiva (14mm)
Fokus: neskončno in malenkostni pomik nazaj
Zaslonka : čim manj f=2,8 max f=4 (zvezdice)
Čas: cca 30 sek (iz formule)
ISO 2000-5000
Okular na aparatu zatemniti z priloženo ploščico

Stojalo, sprožilec.

Malo prilagajaj nastavitve in naredi več posnetkov... ena bo ratala. Ostalo so pa že povedali Sky map na mobilcu .. poišči Orion in v njegovi bližini je Mlečna cesta
lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati