Iskal sem po forumu, da bi našel kar me zanima in naletel na tole staro temo.
Moje vprašanje bo spadalo tukaj v tole temo, zato bom vprašal takole:
Že dalj časa si ogledujem tele objektive canon, želel sem si EF 100-400 L IS USM vendar je cena visoka in ker ga zelo malo rabim, to ne gre skupaj in sem se odločil za kompromis. No, če bi objektiv res veliko rabil, sploh ne bi razmišljal, bi pač segel v denarnico in kupil, tako pa bi za začetek kaj cenejšega, bistveno cenejšega.
Body ki ga imam je EOS 400D, imam že več objektivov za bližino, tudi kit objektiv, ki ga ne uporabljam, namesto tega imam EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, potem imam še EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM in makro objektive EF 28 f/2.8, EF 50 f/2.5, EF 100 f/2.8 USM
Gledam en rabljen objektiv EF 75-300 f/4-5.6 IS USM res lepo ohranjen za 220€
Zanima me, glede na zgoraj napisano, kaj so 70-300 objektivi toliko boljši od 75-300 ?
Ali gre za zastarelost ali tehnologijo?
Je cena v redu?
Kaj naj pazim pri nakupu, saj rabljenega objektiva še nisem kupoval? Sprobam in si natančno ogledam ohranjenost in morebitne praske, poškodbe... načeloma bi moralo biti v redu, če ni obuškan, saj objektivi vseeno niso tako hudo občutljivi, mar ne?
Tak tele objektiv bi uporabljal seveda v naravi, lahko tudi s stativa, verjetno večinoma iz roke v dobrih svetlobnih pogojih (lepo vreme). Ker je body s faktorjem 1,6 razumem, da je goriščna razdalja 300mm potem že kar visoka v primerjavi s full frame

in ja, 135mm ki ga imam, mi pogosto zmanjkuje.
V eni drugi temi sem našel tudi tole z dne 8. Feb 2007:
izo je napisal/a: |
70-300is je nova izvedba prejšnjega 75-300is. naj bi bil kr občutno ostrejši, ima pa (oz, vsaj imel je v prvih serijah, zdej ne vem kako je s tem) problem z fotkanjem v portrait načinu (mislim na pokončni format oz. držanje kamere, na enega izmed programov na knofu). fotke narjene v pokončnem formatu so ble precej mahkejše kto v navadnem, ležečem formatu (če je bil vključen is, se mi zdi).
v glavnem, pr tem objektivu je potrebno pazit na to, drgač je čist ok. |
Kaj naj to pomeni, o primerjavi 70-300 in 75-300 ?
Če je problem ostrina, znam biti mogoče malce razočaran, ne vem... prosim za vaša mnenja.
Prebral sem tudi tole:
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/ef_70_300is_review.html
In glede na moje skromno znanje o fotografiji vseeno ugotavljam, da bi bilo verjetno bolje dodati nekaj denarja in kupiti novejši model, torej 70-300, ker sem glede ostrine precej zahteven, ne maram neostrih fotografij. Ali sem preveč zahteven?