0   

Mato @kucl 3. Jun 2012, 20:21

Živjo,

Z digitalno fotografijo se ukvarjam nekaj česa, zdaj pa me je nekaj prijelo in sem rekel da moram sprobati še klasično v kateri sem čisti začetnik
Danes sem na fotoantiki kupil praktico mtl 5 b z objektivom Pentacon auto 1.8/50 multi coating zraven sem pa tako rekoče dobil yashico FX-3 super z objektivom ML 50 mm F/2.0.
Potem sem še skočil po film, vzel sem tele http://www.amazon.de/Kodak-Farbwelt-Farb-Negativfilme-Bilder-Pack/dp/B00005RIQG pa me zanima če so te filmi dobra izbira.
Zdaj pa po internetu malo gledam kam se najbolj splača dat razviti te fotografije, sem že čisto zmeden od vseh cen in vsega ostalega. Zanima me kakšna je razlika med izdelavo klasičnih fotografij in digitalnih...se cene razlikujejo?!?
Tako da se obračam na vas da mi priporočite kam se najbolj splača dat razviti filme in koliko te sploh pride 36 slik?
Tako da se že v naprej zahvaljujem!

Lp
 0   

andyz @andyz 4. Jun 2012, 07:10

Vse je odvisno od velikosti slik. Če gre za kakšne 10x15 ali kaj podobnega, ne bi smelo biti kaj dosti več od 10 EU.-
 0   

Mato @kucl 4. Jun 2012, 07:52

Aha, kam pa se najbolj splača nest narest slike?
Pa zanima me če se splača slike poskenirati na cd in kako to sploh zgleda.?
Hvala in Lp!
 0   

nocomment @nocomment 4. Jun 2012, 10:48

Dvomim, da se cene "digitalnih" in "analognih" printov kaj razlikujejo.

Skeniranje ob razvijanju je ponavadi tako poceni, da je IMHO skoraj brezveze ne vsaj poskusit. Jaz ponavadi (kadar se mi ne ljubi samemu razvijat in skenirat filma) dam razvit in poskenirat film, sprintat pa samo "zadetke" oz. tiste slike, ki jih moram raztalat kaki žlahti...

V raznih DM-ih ipd. ponavadi ne nudijo samo razvijanja in skeniranja in ti avtomatsko sprinatajo še vse slike, ampak še vseeno te pride okrog 5 EUR vse skupaj. Skeni niso ravno neke visoke resolucije, vseeno pa dovolj za pogledat na računalniku ali dat na net.

Kje dobiš najboljše printe? Vsake oči imajo svojega malarja. Iz C-41 filma lahko dobiš ven čuda stvari, ker je nujno posredi "interpretacija" operaterja. Boš moral na začetku malo kolobarit med različnimi minilabi in izbrat tebi najljubšega.

Kodak Farbwelt je pa čisto soliden film in v 3+1 packu v kakem Müellerja ali DM-u smešno poceni. V DM-u imaš tudi njihovo znamko filmov, ki mislim, da je trenutno rebrandan Fuji. Drugače pa vsekakor kdaj sprobaj tudi kakšen top C-41 film. V 35mm jih itak ni več kaj dosti ostalo, Kodak Ektar 100, Kodak Portra 160 oz. 400, Fuji Pro 400H...
 0   

Miran @miran_a 4. Jun 2012, 11:10

Kupi še ČB film pa kemikalije in razvijaj sam. To ti je šele veselje. Tudi ne rabiš kake posebne opreme ali prostora, če razvit film skeniraš in potem dalje digitalno delaš. smile
 0   

PrimozS @PrimozS 4. Jun 2012, 12:15

Kar se filmov tiče ... Dobri "pro"C-41 filmi so dandanes tako komaj kaj dražji od "navadnih" - in itak pride proces razvijanja in skeniranja (če se boš odločil za to) dražji od samega filma - da se splača pač v štartu kupit kar "pro" film. Razlika je in je vidna.

V praksi to pomeni, da imaš pri "pro" liniji (iz glave naštevam) od Kodaka na voljo Portro 160, 400 in 800, Ektar 100 ter BW400CN (Čcool, od Ilforda XP2 400 (Čcool in od Fujija ProH 160 in 400.

Pazi, to so vse C-41 filmi, ko ti jih razvijejo strojno. Za ročno razvijanje se najde še en lep dodaten kup ČB filmov ...
 0   

Mato @kucl 4. Jun 2012, 12:33

No hvala za tako obširen odgovor, ampak imam spet nova vprašanja smile
Se pravi če prav razumem, da se najbolj splača, da daš film najprej samo razviti in poskenirati... potem pa doma pregledaš slike, izbereš tiste ki so uspele in jih neseš nazaj natisnit?? Nisem vedel da se da narest kaj takega smile
Kaj pa razvoj in skeniranje filma, so že tukaj razlike v kvaliteti med različnimi minilabi, ker če ni neke razlike tu, lahko slike še vedno neseš natisniti drugam če nisi zadovoljen z printi..? Prosim popravite me če se motim!
Velikost slike 10x15 je tista standardna kajne, verjetno še najbolj primerna za mene?
Za film kodak farbwelt 3+1 pack sem v mullerju dal 8€... videl sem da se barvni filmi delijo na dia in pa na negativ, zanime me kateri so te moji in pa kakšna je razlika med enimi in drugimi?
Kakšen je to c-41 film?
Kateri fotoaparat pa menite da je "boljši", praktica ali yashica, kakšna mnenja imate o fotoaparatih?
Še enkrat hvala za odgovore in pomoč!

Lp
 0   

Miran @miran_a 4. Jun 2012, 12:46

C-41 je barvni negativ film. Dia film je E-6 in se razvija po drugem postopku. Ven dobiš pozitiv, ki ga lahko preko projektorja projiciraš na platno, medtem ko pri negativ film dobiš negativ, ki ga razviješ na papir. Poskeniraš lahko enega ali drugega, v bistvu danes fotk laboratoriji večinoma niti ne razvijajo več, ampak poskenirajo film in digitalno printajo. Razlike med labi so, sploh v današnjem času. Splača se nosti h kakim večjim, ki imajo več prometa. Ker kak mali lokalni lab tako malo razvija, da je čisto zaradi količine in frekvence menjave kemikalij lahko kvaliteta vprašljiva. Pa zgodi se tudi, da kdaj dobiš kak film opraskan ali kaj takega. Dobro je, če lahko preskusiš več ponudnikov in se potem odločiš.

Kar se pa kvalitete aparatov tiče, pa razlike so, ampak niti približno ne take kot pri digitalcih. Načeloma je kvaliteta narejene fotke odvisna od filma in od objektiva. Pri aparatu je pa samo važno, da ne uhaja svetloba na film tam, kjer ne sme in da prenosni mehanizem dela, kot je treba, vse ostalo so pa finese oziroma stvari, ki na kvaliteto fotografije ne vplivajo direkto, je pa bolj ali manj fajn, da jih imaš. Tip medlice za ostrenje, svetlomer, novejši aparati imajo avtofokus, avtomatske načine osvetlitve itd. Kakšna je konkretno razlika med Praktico in Yashico pa jaz ne bi vedel, poišči na internetu, tega je na tone. Kolikor berem na camerapedia, bi rekel, da je Praktica za malenkost boljša. Odvisno tudi od ohranjenosti.
 0   

nocomment @nocomment 4. Jun 2012, 14:16

Tako kot je miran_a povedal. Razvijanje barvnih filmov je standardiziran postopek (C-41 in E-6) in je najboljše dat tja kjer imajo največ prometa. Tam boš dobil najbolj konstantne rezultate. Je pa danes še vedno verjetnost, da boš dobil slabo razvit film (color cast, neustrezen kontrast pri negativu ipd.) precej majhna. Po mojih izkušnjah je veliko bolj pogost "feler" v mehanskih poškodbah negativa. Tudi če operaterju težiš, da naj pazi na negativ, kaj veliko ne bo pomagalo, mašina bo naredila poškodbe, če je ne vzdržujejo redno.

Pri skeniranju in printanju slik je pa velika razlika. Od "pa kdo je tu nor, da slika na film" do "joj, ko bi moj digitalc delal take slike".

Dia filme (E-6 postopek razvijanja) razvijajo le še redki, dia filmi so še bistveno dražji od negativ (print) filmov (C-41 postopek); edina izjema trenutno za katero vem je AgfaPhoto CT 100, ki je rebrandan Fuji dia (Provia 100) film in jih dobiš v 5 packu za 15-18 EUR (jih pa v Sloveniji še nisem zasledil).

Če te bo film "potegnil" boš pa itak kmalu sam razvijal in skeniral filme (ČB je ZELO preprosto, barvni in dia pa tudi nič kaj bolj zapleteno, le bolj natančen moraš biti pri temperaturi kemikalij in času "namakanja").

Pri kamerah pa ne preveč komplicirat. Karkoli si kupil/dobil bo najverjetneje dovolj, če le vse deluje. Kamero kupiš glede na objektive, ki jih že imaš (če jih imaš). Če nimaš nič, je pa še bolje. Vprašaj se katere objektive bi rad imel, zakurblaj eBay in poglej za kateri bajonet so tvoji objektivi najcenejši. Potem izbereš aparat na podlagi tega. Aparat bo verjetno še najmanjši strošek.
 0   

Mato @kucl 4. Jun 2012, 23:05

Se pravi da se mi najbolj splača, če dam film razvit v leclerc, muller ali dm(za te sem pogledal cene).? Ampak nikjer ne piše da razvijajo filme ali karkoli drugega o klasični fotografiji, piše samo cene za tisk v standard in premium kakovosti (spet, katera se bolj splača?) in cenovno je najbolj ugoden leclerc, ampak ni blazne razlike, razen muller je kar drag.
Medtem ko ima mercator zelo pregledno napisane cene vseh storitev http://www.mercator.si/si/fotofinis/ in spet, ali tu gledam fotografije iz digitalnih medijev ali negativa 135, namreč če daš poskenirati film na cd imaš potem v bistvu digitalni medij kajne? Prosim popravite me če se motim.!?!
Potem pa so tu še različni fotolaboratoriji, recimo tile:
http://www.color-photo.si/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=27
http://www.foto-simonka.si/?page_id=459
http://www.focus-foto.com/cenik/
http://www.fotograf-fotoatelje.si/?page=1
in pa še mnogi drugi, kateri imajo višje cene, okoli 0,30€ za fotografijo in tudi ostale storitve so dražje... je to zaradi tega ker naj bi bili bolj splecializirani ali kaj?
Pa še to, kaj je index print?
Prosim če mi gdo pove še kaj o tem, ker sem resnično zmeden..
Zanima kakšen bajonet morajo imeti objektivi za na yashico? Za praktico vem da je navoj M42.
Še enkrat najlepša hvala za vse odgovore!!

Lp
 0   

Miran @miran_a 5. Jun 2012, 04:52

Kar se tiče Mercatorja, sem jaz tja nesel samo enkrat, pa me je ženska samo debelo gledala. Imajo nekakšen kiosk, kjer pustiš film in kjer potem dvigneš narejene fotke. Trgovka me je prepričevala, da bi bilo bolje, če bi prinesel na usb ključku ali CD-ju. biggrin No, nazadnje sva se le zmenila, da sem pustil film v papirnati vrečki, gor sem pa napisal, da hočem samo razvijanje filma brez fotk na papirju in sem čez par dni dejansko dobil kvalitetno razvit film za smešno nizko ceno (pol ceneje kot kjerkoli drugje). Moj problem je samo v tem, da tega nimajo v vsakem Mercatorju, vozit se mi pa tudi ne da ne vem kako daleč.

Kaj daš naredit z razvitim filmom, je čisto tvoja stvar. Prvo je, da ti razvijejo film, to je nujno. Rezultat tega je, da iz nerazvitega filma dobiš razvit film. Logično, ne? Potem iz tega ti lahko oni naredijo skene in ti zapečejo na CD. Rezultat tega je, da dobiš v roke CD, na katerem so fotografije v digitalnem jpg formatu. Ampak za najnižjo ceno ti bodo skenirali v najnižji možni ločljivosti, taki, ki je primerna samo za printe do velikosti 10x15cm, kar pomeni, da bodo jpg slike velikosti okoli 1800x1200 pikslov. Če hočeš več, pride dražje in se ti ne splača kar celega filma, ker itak nikoli ne bodo vse fotke dobre. Dalje ti lahko oni naredijo fotografije tudi na papir. Se pravi, da oni poskenirane datoteke sprintajo na fotografski papir. V osnovi na 10x15cm ali po želji v večjem formatu, seveda za višjo ceno. Indeks print je pa "fotografija", kjer so na enem listu papirja majhne sličice vseh fotk s filma. To daš ponavadi naredit zato, da lažje vidiš, katere fotke so uspele in katere ne in potem izbereš, katere boš dal naredit na papir. To te pride ceneje, kot če bi dal narediti fotke z vsega filma in bi potem slabe metal v koš.

Kot rečeno, kaj boš dal labu za delat, je tvoja odločitev. Jaz recimo dam film samo razvit, ponavadi rečem, naj ga niti ne razrežejo. Razvit film potem jaz sam poskeniram, izberem uspele fotke, jih digitalno obdelam, kolikor se mi zdi in jih dam printat na papir željene velikosti.

Kar se tiče bajoneta za Yashico, to je vse na internetu. Osnovna stran, kjer najdeš te informacije, je www.google.com. Iz glave bi rekel, da ima Yashica svoj bajonet. Mislim, da boš našel bistveno več M42 objektivov, čeprav bi tudi za Yashico moralo kaj biti...
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 07:51

Najlepša ti hvala za razlago, mi je že bolj jasno smile
A pa je kaj razlike med kvaliteto slike, če je ta natisnjena direktno z filma (mislim tako da bi nesel razviti film in bi vzel samo še indeks print, potem pa bi videl katere slike so vredu in bi nesel nazaj natisnit slike iz filma) ali pa z cd-ja ali usb-je (to pa mislim tako da bi nesel razviti film in bi vzel še cd z poskeniranimi slikami v tej ločljivosti kot si rekel, potem pa bi recimo uspele slike poslal natisnit preko interneta)?? Oboje bi dal natisnit na fotografski papir formata 10x15.. a bi bila kakšna razlika?
Vem da sem zdaj zakompliciral stvar, upam da me razumeš smile
In pa še enkrat hvala za pomoč!
 0   

Miran @miran_a 5. Jun 2012, 09:07

Lej, te novejše mašine za razvijanje delujejo po naslednjem postopku: 1. razvijanje filma v kemikalijah po standardni proceduri, 2. skeniranje, 3. tiskanje. Če vmes med drugo in tretjo točko vrineš še shranjevanje skeniranih fotografij na CD, dostavo do tebe, pregled in izbor uspelih fotk in dostavo nazaj v laboratorij, si mogoče prihranil nekaj denarja (če se izkaže, da je v redu samo nekaj fotk), si pa zato izgubil precej časa. Če ne misliš digitalno obdelovat fotografij, delat izrezov in podobno, in če hočeš samo "normalne" fotke velikosti 10x15 za v album, se ti skoraj ne splača. Pač naj ti naredijo fotke s celega filma in je to to, če pa katera ni v redu, jo pa pač vržeš v koš.

Splača se ti "komplicirat" samo, če veš, da boš s celega filma izbral samo nekaj fotografij, se jim bolj podrobno posvetil in jih sprintal na kakšen večji papir. Kot rečeno, imaš več opcij, kako "komplicirati". Lahko greš recimo celo tako daleč, da naročiš samo razvijanje (in po želji index print), ročno izbereš dobre fotke, greš nazaj, da ti izbrane frejme poskenirajo v visoki ločljivosti, neseš digitalne fajle domov, jih obdelaš in greš z njimi še tretjič nazaj, da ti jih sprintajo na velik kos papirja, ki ga potem ponosno obesiš na steno dnevne sobe. Ampak ne vem, če kdo dejansko tako dela. Za začetek naj ti naredijo fotke, po želji dobiš zraven še CD za po majlih pošiljat sorodnikom in znancem in to je vse. Vse odvisno od tega, kaj dejansko rabiš in hočeš.

Kot rečeno, moj način je nekje vmes. Če že slikam na barvni film, ga nesem v lab samo na razvijanje, poskeniram ga pa doma na "domačem" skenerju (kvaliteta sigurno ni ista, ampak meni je dovolj) in dalje delam s fotkami enako, kot če bi bile narejene z digitalcem. Se pravi izbor, obdelava, tisk, itd.
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 11:21

Ma ja, malo preveč kompliciram. Za prvič bom nesel film razvit in natisnit vse fotografije, zraven bom pa vzel še cd s slikami.. misliš da bo to vredu?
Kaj potem je merkator dobra izbira ali grem raje kam drugam, glede cene in kakovosti?
Kako pa je z skeniranjem filma doma, a to uporabljaš navaden fotokopirc, skopiraš film in na računalniku povečaš??
Hvala in Lp!
 0   

nocomment @nocomment 5. Jun 2012, 11:57

Za skeniranje uporabiš namenski skener za skeniranje filma ali flatbed skener, ki ima nosilce za film. Namenski skenerji so praviloma bistveno boljši.

Aja, (dobro) skeniranje je umetnost za sebe. Če dobiš v "štacuni" 3000x2000px sken, pust domače skeniranje zaenkrat pri miru. Se moraš kr fajn namatrat (in imet precej dober skener), da dobiš doma ven to kar ti v minilabu naredijo za evro ali dva. Če operater mašine vsaj za silo ve kaj počne...
 0   

Miran @miran_a 5. Jun 2012, 12:23

Če ti naredijo sken velikosti 3000x2000 za evro ali dva, potem aleluja, ne matraj se sam s skeniranjem, kvaliteta itak ne bo nikoli enaka. Ampak jaz še nisem tega našel, za tako ceno vsepovsod dobiš slike velikosti cca 1800x1200, se pravi 10x15cm pri 300dpi. sad
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 13:09

v merkatorju sem gledal imajo skeniranje filma in zapis na cd(3000x2000) za 4.80€.
 0   

nocomment @nocomment 5. Jun 2012, 13:40

V MB (Foto Tabor) sem plačeval ca. 4,5 EUR za razvijanje + skeniranje (v 3000x2000 (na Agfa mašini) oz. 3300x2200 (Fuji)). Ok, mogoče je potem skeniranje 3 EUR, razvijanje pa 1,5 EUR. Je pa res, da že nekaj časa nisem dajal skenirat. Tudi, če je sedaj 5 EUR, je to 50 rol filma preden si prideš not za ceno skenerja (in sploh ne računaš časa, ki ga zabiješ pri skeniranju, zabiješ ga pa OGROMNO). Če pa v tem uživaš, pa vsekakor, nabavi dober skener in zavihaj rokave.
 0   

Žiga @zcetrt 5. Jun 2012, 14:23

Foto Kurent na Miklošičevi v LJ razvije film za 1,5 EUR.

Negative sicer fotografiram doma s pomočjo Nikon D80, makro objektiva, belega pleksija, dveh bliskavic in lesene škatlice, narejene po meri. Skeniranja v laboratoriju še nisem preizkusil, kolegi pa so mi dejali, da kvalitetni skeni vseeno stanejo veliko. Ker sam delam za hobi in mi moje početje doda še kakšen "efekt", sem s tem procesom zadovoljen. Za doma razvite ČB filme je pa super. (pri barvih so težave zaradi temperature beline, ki je praktično na skrajnem robu nastavitev).

Če koga zanima, si lahko rezultate takšnega skeniranja ogleda tule: https://www.dropbox.com/gallery/11769182/1/skeni?h=f9f993 . ČB fotka je bila narejena z Yashica 12, barvne pa s Kiev 4.
4.
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 15:00

zcetrt - meni so tvoji rezultati zelo všečni!
Kateri barvni film paj e drugače tole bil?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati