Kar se tiče Mercatorja, sem jaz tja nesel samo enkrat, pa me je ženska samo debelo gledala. Imajo nekakšen kiosk, kjer pustiš film in kjer potem dvigneš narejene fotke. Trgovka me je prepričevala, da bi bilo bolje, če bi prinesel na usb ključku ali CD-ju.

No, nazadnje sva se le zmenila, da sem pustil film v papirnati vrečki, gor sem pa napisal, da hočem samo razvijanje filma brez fotk na papirju in sem čez par dni dejansko dobil kvalitetno razvit film za smešno nizko ceno (pol ceneje kot kjerkoli drugje). Moj problem je samo v tem, da tega nimajo v vsakem Mercatorju, vozit se mi pa tudi ne da ne vem kako daleč.
Kaj daš naredit z razvitim filmom, je čisto tvoja stvar. Prvo je, da ti razvijejo film, to je nujno. Rezultat tega je, da iz nerazvitega filma dobiš razvit film. Logično, ne? Potem iz tega ti lahko oni naredijo skene in ti zapečejo na CD. Rezultat tega je, da dobiš v roke CD, na katerem so fotografije v digitalnem jpg formatu. Ampak za najnižjo ceno ti bodo skenirali v najnižji možni ločljivosti, taki, ki je primerna samo za printe do velikosti 10x15cm, kar pomeni, da bodo jpg slike velikosti okoli 1800x1200 pikslov. Če hočeš več, pride dražje in se ti ne splača kar celega filma, ker itak nikoli ne bodo vse fotke dobre. Dalje ti lahko oni naredijo fotografije tudi na papir. Se pravi, da oni poskenirane datoteke sprintajo na fotografski papir. V osnovi na 10x15cm ali po želji v večjem formatu, seveda za višjo ceno. Indeks print je pa "fotografija", kjer so na enem listu papirja majhne sličice vseh fotk s filma. To daš ponavadi naredit zato, da lažje vidiš, katere fotke so uspele in katere ne in potem izbereš, katere boš dal naredit na papir. To te pride ceneje, kot če bi dal narediti fotke z vsega filma in bi potem slabe metal v koš.
Kot rečeno, kaj boš dal labu za delat, je tvoja odločitev. Jaz recimo dam film samo razvit, ponavadi rečem, naj ga niti ne razrežejo. Razvit film potem jaz sam poskeniram, izberem uspele fotke, jih digitalno obdelam, kolikor se mi zdi in jih dam printat na papir željene velikosti.
Kar se tiče bajoneta za Yashico, to je vse na internetu. Osnovna stran, kjer najdeš te informacije, je
www.google.com. Iz glave bi rekel, da ima Yashica svoj bajonet. Mislim, da boš našel bistveno več M42 objektivov, čeprav bi tudi za Yashico moralo kaj biti...