Tudi jaz bi se pridružil vprašanju. Kot čisti začetnik sem prešaltal s kompakta na dslr.
Imam objektiv SIGMA 18-50/2,8-4,5 DC OS HSM (67mm) in mi je sodelavec povedal, da bi bilo fajn kupiti en UV filter za zaščito objektiva, potem drugi sodelavec mi je povedal, da on le-tega ne uporablja, ampak uporablja cirkularni polarizacijski filter, ki ga je kupil lani in ga ima celo poletje na polno v uporabi (sonce, morje, ...) in da je razlika ogromna (v pozitivno smer).
Jaz sem na hitro posurfal po ebay-u in videl, da se da dobiti filtre od 5 EUR do 100+ EUR (in vse vmes). Vprašal sem tudi v najbližji foto trgovini, ki imajo kar nekaj flitrov, a mi teta za šalterjem ni vlivala ravno nekega zaupanja oziroma meni kot laiku ni znala "narisati" zakaj imeti filter...
Spoznam se pa na to čisto nič.
Če začnem z UV filtri, je važno kaj kupim? OK, verjetno tisti za 5 EUR ni kaj prida? Ali je isto "sranje" kot nek HOYA UV filter za 25 EUR (Vendar je ta za 5 EUR no-name)? Potem sem naprej videl Sigma filter za 37 EUR in še malo boljši model HOYA za 55 EUR, potem Carl Zeiss T* UV filter za 75 EUR...
Pri POL filtrih podobno, no name iz HK so od 5 EUR dalje, potem Sigma za 90 EUR, HOYA za 120 EUR, Carl Zeiss T* za 130... in verjetno je tega še precej.
Kar mene zanima, ali se splača dati več denarja za "brand" filtre? Ali se splača kupiti no name filtre za male pare, ali morda nekaj vmes (npr najcenejše HOYA ali recimo Sigma)? Kot sem že rekel, o zadevah nimam pojma in bi bil vesel kakšnega poučenega mnenja.
Hvala in lp.