0   

Aljoša Šumer @sumer 21. Jun 2012, 07:31

Pozdravljeni,
v fotografskem svetu sem novinec, in me predvsem zanima bistvena razlika med polarizacijskim in uv filtrom.
Videl sem primere slik slikano z obema filtoma in so slike kak bi reko všeč so mi bile barve...

Rad bi si nabavil vsaj enega od teh filtrov, da nebi bil predrag.
Mi lahko kako svetujete, mi lahko pošljete morda kakšne slike da vidim primerjavo...

Hvala in LP

p.s.
Moj mail za morebitne slike :sumer.aljosa@gmail.com
 0   

salko @salko 21. Jun 2012, 08:49

Glavna naloga UV filtrov je zaščita sprednjega elementa objektiva, na samo sliko imajo minimalen (negativen) vpliv, ki ga novinec kot si ti, ne bo zaznal.
Polarizatorji so druga zgodba, uporabljajo se za zmanjševanja kontrasta med nebom in zemljo (npr. naredijo nebo bolj temno modro), pravtako je z njimi mogoče v veliki meri odpraviti odboje od raznih stekel, vode itd. Slabost je, da niso uporabni na vseh objektivih (na preširokih pride do prevelike mere vinjetiranja) in ob vseh pogojih (npr. za željeni efekt je potrebno biti postavljen pod določenim kotom napram soncu) ... Podobne efekte kot s polarizatorjem brez prej omenjenih omejitev se da seveda narediti tudi v postobdelavi ...
Malo si preberi tole: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-lens-filters.htm
 0   

Aljoša Šumer @sumer 21. Jun 2012, 08:59

pa bi mi proporočali torej Polarizacijski filter
 0   

komar89 @komar89 21. Jun 2012, 11:25

Jaz bi ti priporočil pola filter, vendar pazi, ta ni mišljen kot zaščitni filter, preprosto zato, ker ga uporabljaš samo v določenih pogojih npr. čisto jasno nebo. Poleg tega ti pa vzame nekaj svetlobe in ga ni smiselno vedno imet na objektivu. Jaz imam zaščitne filtre samo na objektivih kjer polarizatorja nikoli ne uporabljam. Lahko bi sicer našraufal gor oba hkrati, vendar se ti potem poslabša kvaliteta, pa povečajo odbleski itd.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

dacho @dacho 12. Jul 2012, 14:25

Tudi jaz bi se pridružil vprašanju. Kot čisti začetnik sem prešaltal s kompakta na dslr.

Imam objektiv SIGMA 18-50/2,8-4,5 DC OS HSM (67mm) in mi je sodelavec povedal, da bi bilo fajn kupiti en UV filter za zaščito objektiva, potem drugi sodelavec mi je povedal, da on le-tega ne uporablja, ampak uporablja cirkularni polarizacijski filter, ki ga je kupil lani in ga ima celo poletje na polno v uporabi (sonce, morje, ...) in da je razlika ogromna (v pozitivno smer).

Jaz sem na hitro posurfal po ebay-u in videl, da se da dobiti filtre od 5 EUR do 100+ EUR (in vse vmes). Vprašal sem tudi v najbližji foto trgovini, ki imajo kar nekaj flitrov, a mi teta za šalterjem ni vlivala ravno nekega zaupanja oziroma meni kot laiku ni znala "narisati" zakaj imeti filter...

Spoznam se pa na to čisto nič.

Če začnem z UV filtri, je važno kaj kupim? OK, verjetno tisti za 5 EUR ni kaj prida? Ali je isto "sranje" kot nek HOYA UV filter za 25 EUR (Vendar je ta za 5 EUR no-name)? Potem sem naprej videl Sigma filter za 37 EUR in še malo boljši model HOYA za 55 EUR, potem Carl Zeiss T* UV filter za 75 EUR...

Pri POL filtrih podobno, no name iz HK so od 5 EUR dalje, potem Sigma za 90 EUR, HOYA za 120 EUR, Carl Zeiss T* za 130... in verjetno je tega še precej.

Kar mene zanima, ali se splača dati več denarja za "brand" filtre? Ali se splača kupiti no name filtre za male pare, ali morda nekaj vmes (npr najcenejše HOYA ali recimo Sigma)? Kot sem že rekel, o zadevah nimam pojma in bi bil vesel kakšnega poučenega mnenja.

Hvala in lp.
 0   

dacho @dacho 12. Jul 2012, 21:54

Al pa naprimer tale Kenko komplet?

http://www.ebay.de/itm/Filter-Set-Kenko-UV-MC-Pol-Filter-CPL-67mm-/310412449935?pt=DE_Foto_Camcorder_Filter&hash=item484606188f

Je primerljiv naprimer s Sigma ali Carl Zeiss filtri?
 0   

dacho @dacho 14. Jul 2012, 22:28

Odločil sem se, da če kupim CPL filter bo to HOYA HD, ga dobim iz UK za cca. 70 EUR.

UV filter pa bo prav tako HOYA HD ali HOYA Super HMC.

Čeprav sem dobil en nasvet, da raje kupim le UV filter, denar ki sem ga pa nameraval zapraviti za CPL pa naj šparam za drugi objektiv.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 15. Jul 2012, 09:22

glej, zdej pa že mešaš japke pa hruške.
če rabiš CPL, potem kupi CPL. Če rabiš zaščitni filter, kupi zaščitni fiter. Če pa rabiš drug objektiv pa šparaj za drug objektiv.

pišeš, kot da bi se odločal med nakupom kamiona in skiroja...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

dacho @dacho 15. Jul 2012, 09:36

Zaenkrat bom sigurno kupil UV filter (da vmešam še "banano" v mešanje sadja), a sem ravnokar videl na ebayu da nekdo prodaja Hoya HMC Super Skylight 1B filter za par EUR - bi se splačalo za "skoraj zastonj" vzeti tega? Filter bo služil predvsem za zaščito, če bo slika kaj boljša/slabša - verjetno neke opazne razlike zame ne bo?

CPL filter so mi nekateri svetovali, a le-ta verjetno lahko počaka (da se odločim, a bi rad hruško).

Glede objektiva, pa bom do konca leta najverjetneje kupil Sigmo 50-200, moram samo videti, če me bo pot vodila v ZDA (oziroma kakega prijatelja iz ZDA k nam), ker je tam objektiv 16O USD (v Nemčiji npr. 250 EUR).

Malo raztreseno sem vse pisal, ker bi itak imel vse, a finance so zelo omejene.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 15. Jul 2012, 09:58

UV = zaščitni filter, ni banana. Rabljenega jaz skoraj ne bi kupil, vsaj ne preko interneta, ker ga ne moreš pregledat (lahko je poln prask, razjahan, deformiran...). Je pa tko, nekateri prisegajo nanj (zaradi zaščite) spet drugi trdijo da je brezveze saj izgubljaš ostrino (kar je res če kupiš nek cheap shit filter za par €).

Zaradi UV filtra slika ne bo nič boljša. Služi izključno zaščiti prve leče.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

dacho @dacho 15. Jul 2012, 10:10

Sem videl, da sem se napačno izrazil v prejšnjem postu, kot banano sem imel v mislih Skylight filter (HOYA HMC Super), ki se prodaja rabljen za nekaj eur.

V primeru, da so poškodovani ima e-bay odličen buyer protection program in lepo dobiš denar nazaj.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 15. Jul 2012, 10:31

No, kakor želiš. Jaz sem filtre zmeraj nove kupil, v trgovini, da sem jih lahko takoj preveril če so brez defektov.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati