0   

sasa20 @sasa20 28. Jun 2012, 17:37

Lepo pozdravljeni Vsi!

Ker vse bolj razmišljam, da bi tudi sam začela nekaj svojih fotografij prodajati,
me zanima, če ima kdo izkušnje (in kakše so te) s prodajanjem fotografij preko slo-foto.net-a?? Kakšno je kaj povpraševanje itd ...?

Vnaprej hvala za vse odgovore ...
Sasa smile
 0   

Aleš @lial 25. Sep 2012, 07:29

Sicer je tema že stara in neodgovorjena, pa vseeno:
Takole je videti enostaven način za bogatenje s prodajo fotografij je v ceniku časnika Žurnal, ki ga je danes objavil (kdo bi drug! grin ) Požareport:Torej vrli amaterski fotografi - fotografija se očitno dobro plačuje, ne?
Ali morda vseeno ni čisto tako?

Malo za hec, bolj pa v grenki razmislek, kako cenjeno je delo, ki ga na srečo marsikdo od nas razume kakor hobi.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Sep 2012, 08:53

In spet se postavlja vprašanje: ali bi cenik še veljal, če bi fotografi gladko zavrnili take cene. A kaj, ko se vedno najde "budala", ki se proda za tak drobiž.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Brusli @Brusli 25. Sep 2012, 09:51

Sam s fotografijo ne služim in nočem nikogar žalit oz. razvrednotit njegovega dela, sem pa mnenja da je tu gor čisto preveč jamranja glede zbijanja cen s strani amaterjev. Stanje je povsod enako in treba ja najti način, tržno nišo,... da preživiš.

Citiram:
In spet se postavlja vprašanje: ali bi cenik še veljal, če bi fotografi gladko zavrnili take cene. A kaj, ko se vedno najde "budala", ki se proda za tak drobiž.

Vprašanje se lahko glasi tudi ali bi naša tekstilna industrija preživela, če bi kitajci zavrnili pest riža za teden dela, a kaj ko se vedno najde "budala", ki že tri dni ni jedla.
Mizar bi najbrž v zgornjem stavku omenil ikeo, sadjar bi omenil italijane in njihove breskve, letalski prevoznik nizkocenovce,...
[url]http://matejbrus.blogspot.com/[/url]
 0   

Janez Ule @ulej 25. Sep 2012, 09:55

Drago ali poceni. Kakor se gleda na to.
Recimo primer: slučajno naredim fotko, ki je že v osnovi oh in sploh dobra. Na računalniku jo še minimalno popravim in sem v 5minutah gotov. Na koncu prodam za 15€, kar se meni zdi super zaslužek za vloženo delo.
Če pa recimo naredim fotko, ki v osnovi ni ravno dobra, rad bi da je dobra, ter na računalniku zabijem še 2uri in na koncu prodam za 15€, to pa ni ravno spodbuden zaslužek za vloženo delo.
Seveda je tukaj potrebno upoštevati svoje znanje ter veščine. Nekateri ki bolj obvladajo naredijo prej, nekateri kasneje...
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Sep 2012, 10:38

Ulej, pri dobrih fotkah ima postprodukcija zanemarljiv vpliv na ceno. Snapshoti, ki slučajno ratajo so prej izjema kot pravilo. Tu je morda bolj primeren izraz reportažna fotografija, ki pa tudi v odvisnosti od nevarnosti nosi svojo ceno - bi šel na območje kjer je potres uničil pol mesta fotkati med ruševine in nosil glavo naprodaj za 15 €?

Ko pa govorimo o komercialni fotografiji pa ima dobra fotka popolnoma drugačen recept. Recimo: zjutraj vstaneš, se pelješ 100+ km z opremo vredno par tisočakov, postaviš vse tako kot mora bit (luči, odbojniki) in pri tem potrebuješ še asistenta, model, malico in tako naprej. Boš prodal tako fotko za 15 €? V dobro fotko je v veliki večini vloženega tudi veliko denarja. Tu ni govora o trivialnih fotkah ljubljanskega tromostovja. Tistega je kot listja in solate.

Konec koncev pa tvoja fotka naredi izdelek (članek, revija, časopis, prispevek ...) tržno veliko bolj zanimiv. To pomeni, da uporabnik tvoje fotografije svoj izdelek proda lažje in v večji nakladi to pa pomeni konkretno večji dohodek. Tvojih 15 € je tu le neslana šala.

Nočem, da izpade, da trdim, da pod 15 € fotografije ne moreš in ne smeš prodati. Lep primer modela kjer to (zaenkrat) še deluje je stock fotografije kjer se cilja na to, da se generične fotografije proda za nizko ceno in v večjem številu in se s tem pokrije stroške nastajanja fotografije, ki konec koncev ni stala kaj manj kot kakšna druga. Poleg tega tu nato ni ekskluzivnosti.

Nihče pa ne more amaterjem preprečiti, da fotografijo prodajo za 15 €. V bistvu je problem v tem, da se amaterji niti ne zavedajo, da lahko za svojo fotografijo iztržijo veliko več. In tu je tista srž problematike. Neozaveščenost slehernika. In to luknjo s pridom izkoriščajo mediji, ki tako pridejo do poceni slikovnega gradiva. Rešitev tega problema pa nikakor ni preprosta.

Da ne omenim, da bi kdo celo šenkal fotko za 5 sekund slave (čemur spet ne ugovarjam, če gre za trivialne situacije oz. javno dobro).
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

porkoja @porkoja 25. Sep 2012, 12:45

Glede Žurnala, še se vrnem bolj na začetek, imam jaz zanesljiv podatek iz prve roke, da za fotografije tipa "škandalozno", "ekskluzivno", "paparazzi" (se pravi fotografije, ki prikazujejo naše kao estradnike in nasploh javno poznane osebe v neprimernih trenutkih, slečeni izdaji ipd.) plačajo tudi spodobne zneske v obsegu 120-180 evrov. Oziroma vsaj so plačevali (dve leti oziroma leto in pol nazaj). Kako je sedaj s tem ne vem.
Pred leti, vem, da so nekateri medijsko znani, to fino izkoriščali. So šli na npr. na morje z družbo, naredili povsem zrežirane in kakor paparazzi fotke, poslali predogled v uredništvo in zahtevali določen znesek za originalno fotografijo.

Sicer k splošni temi pa lahko dodam, da, če dobim na roke 15 evrov za fotografijo, ki ni videla Lightrooma ali Photoshopa, ter je bila narejena na lokaciji kjer sem bil iz lastnega interesa in užitka, je to zame povsem dober zaslužek. Povsem drugo so pa fotografije po meri in željah naročnika. Ko nisem tega delal poklicno, je bil takrat še vsak tolar takorekoč čisti zaslužek. Odštel sem gorivo in amortizacijo opreme ter stranske lastne stroške, pa je bilo super. Sedaj, ko je pa na listi teh katerim je potrebno odvajati dati denar (davkarija, varstvo pri delu, prva pomoč, obnavljanje certifikatov itd.), vse več, morajo pa avtomatično tudi cene ponudbe biti precej višje napram tistim, ko delaš takorekoč na "fuš".
Jamranje pa vsekakor ni dobrodošlo in ne vodi k poslovnemu napredku. Sam sem nedavno povsem slučajno ob pogovoru z ljudmi, zasledil priložnost kjer je še precej možnosti zaslužka. Sem takoj videl, da imam pred seboj 250-300 zanesljivih kupcev, ki imajo, nesramno rečeno - zalogo denarja, ki so ga pripravljeni potrošiti, in se lotil dela.
Tako, da možnosti zaslužka je še veliko, samo opaziti jih je potrebno in delati sam pri sebi analizo trga. Česa je ogromno, česa primanjkuje, kdo bo ciljna skupina kupcev, kako frekventno lahko računaš nanje, kaj jim lahko kasneje ponudiš novega in še bolj privlačnega, po kakšni ceni lahko to narediš, kakšni bodo stroški, da to izvedeš...?
Poklic oziroma lahko tudi sama okupacija fotografa, zna bit delikatno delo, saj moraš znati svoje delo uspešno narediti, še bolj pa uspešno prodati. Preveliko odličnih fotografov pa žalostno spozna, da je v biznisu bolj pomembna druga lastnost - prodaja. smile
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Sep 2012, 13:03

Tole. Words of wisdom.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

sudio38 @studio38 26. Sep 2012, 12:20

Moj cenik :

1 x joint - telefonski klic in predstavitev cenika
2 x joint - fotka kar tako brez editinga - škljoc kvaliteta
3 x joint - fotka brez da bi se pripognil (editing samo levels) - kvaliteta facebook
4 x joint - fotka z prepogibanjem (editing samo levels) - kvaliteta facebook
5 x joint - kadriranje, pripogibanje (editing samo levels) - kvalita facebook + 20 lajkov
6 x joint - kadriranje, pripogibanje, klečanje, luč, editing - kvaliteta več kot za facebook oz. več kot 50 lajkov
7 x joint - kadriranje, pripogibanje, klečanje, luč, helper, editing, laskanje, etc. - kvalitete koliko pač znam

... v kolikor, vsega ne pokadim, ostanek preprodam ... in jaaa, fajn je biti fotograf smile
 0   

Simon @SimonG 26. Sep 2012, 13:52

Če boš preveč reklame delal se ti bo slej ko prej davčna oglasila na kakšen dim laugh
[url=http://geesphoto.blogspot.com/]M Y P H O T O B L O G[/url]
 0   

sudio38 @studio38 26. Sep 2012, 15:39

Ehh ... davčna lahko samo puši ... za potrebe davkarije sem si omislil vero, studio pa registriral kot cerkev. DDV se pa imenuje: bog plačaj ! ;-)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati