0   

Aleandro911 @Aleandro911 10. Jul 2012, 21:18

upset

Zanima če so kakšni fotoklubi v Ljubljani ?

Kaj se dela na teh fotoklubih ?

slišal sem za fotoklub na Runkovi, zanima me je že kdo član

, kaj se tam dela

Aleandro, laugh
 4   

Janez Pelko @Wartburg 11. Jul 2012, 07:50

Moje mnenje je, da so zlati časi fotoklubov že dolgo mimo. Včasih so služili izobraževanju, debatam in druženju, danes le še druženju. V prejšnjem režimu so bili dobrodošli tudi zaradi načel tedanje politike, ki je podpirala "ljudsko umetnost". Pa s tem ni bilo nič narobe, ne me narobe razumet.
Po osamosvojitvi so šle pa stvari strmo navzdol. Fotoklubi pod okriljem FZS so vsled odprtja trga, lažje dostopnosti informacij, znanja in opreme postali bolj kot ne sami sebi namen. Individualni ustvarjalci svobodnih nazorov so sledili sodobnim smernicam in postavili avtorsko izpovednost pred golo estetiko, fotoklubi se pa z vsemi silami oklepajo preživetih vzorcev, forsirajo kič najslabše sorte in kar je najhuje, skušajo prati možgane mladim in svobodomiselnim članom. Poglej si razstave pod okriljem FZS, tudi FIAP. Že 40 let isti dolgčas, lepe fotke brez vsebine, avtorji neprepoznavni, vsi delajo isto. Uniformirano, všečno. Cilj so točke na razstavah, cilj so posamezne fotke, ne zgodbe. Žalostno. Pa ko bi se vsaj kake tehnike tam naučil. Niti izobraževalne note nimajo več fotoklubi, vsaj večina njih ne.
Prepričan sem, da fotoklubi naredijo več škode kot koristi. Tehnike se lahko nauči vsak sam, tudi včasih se je to dalo, z eno dobro knjigo in z minimalno uporabo svojih možganov. Izraznost je pa v nas, le najti jo je potrebno. To drugo komponento pa FZS skuša zatreti ni po preživetih vzorcih vsiliti nek kolektiven duh.
Fotografija je zame zelo individualen, intimen šport. Fotoklubi so fini le zaradi prijetnega druženja in neskončnih debat o tehniki. Kar je pa tudi kul smile
 0   

Dule @DuleB 13. Jul 2012, 21:45

Ne strinjam se s tabo Wartburg, da FIS in FIAP mladim "pereta možgane" ter jih zavirata v ustvarjalnosti. Če si sam imel smolo, da si v preteklosti naletel na kakšnega "zasebnega pralca" to še ne pomeni, da je tudi v vseh ostalih foto klubih zvečine enako. Sicer pa smo fotografi individualisti: v klubu "vzameš" kar se ti zdi koristno in uporabno, smotance pa pustiš, da se še naprej pacajo v svojih kompleksih. Nihče te v nič ne more prisiliti, če tega sam ne želiš pa tudi članstvo v foto klubih je stvar popolnoma proste izbire posameznika...
Dušan Brezovnik


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati