0   

FotoR @FotoR 26. Jul 2012, 10:49

Pozdravljeni.
Rabil bi pomoč na temo moje fotografije niso ostre.
Fotografiram z fotoaparatom Canon EOS 7D ter z objektivom 18-135. Ko naredim fotografijo jo pogledam na lcd zaslonu in mi je videti vrhunska, ko pa jo naložim na računalnik pa sploh nevem kje je točka ostrenja, čeprav je bilo to na lcd zaslonu super vidno. To se mi od začetka ni dogajalo.. zato me rahlo skrbi.
Vsakega odziva bom zelo vesel.
LP
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 26. Jul 2012, 11:47

Če sliko na računalniku pomanjšaš na velikost, kakršna je na LCD displeju, bo tudi videti ostra...
Kako pa imaš naštimano točko ostrenja? Ročno ali avtomatsko? Uporabljaj ročno, da res izostri tisto, kar bi rad.
Kako imaš nastavljen program fotkanja? Avtomatsko ali kaj drugega? Obvladaš nastavitve AV in TV?
 1   

Janez Pelko @Wartburg 26. Jul 2012, 11:55

Pri sončnem dnevu fotografiraj zid z detajli in poglej, če so ostri. Če niso, je verjetno napaka na aparatu ali objektivu. Sposodi si še kak drug objektiv in ponovi vajo. Če bo fotka še vedno neostra, je napaka na aparatu. Če bo fotka v prvem primeru ostra, je pa napaka kje drugje grin
Zahvala: FotoR
 1   

porkoja @porkoja 26. Jul 2012, 11:57

Ker sem takšno težavo dal skozi, bom rekel, da imaš zapacan senzor ali katero od ogledal v aparatu.
Velikokrat se mi je dogajalo enako. Fotografije pri katerih ni bilo prav nič ostro. Kakor, da bi bil po celotni fotografiji nekakšen film, ki prikaže fotografijo mehko brez ostrih linij. To zlahka zaključiš, če je zgodba z vsemi objektivi enaka. Ampak ne vedno. Ena fotografija je mehka, potem njih 5 ali 10 ni in nato je mehkih spet 5 ali pa 10 zaporedoma.
Temeljito mokro čiščenje senzorja in pa ogledal utegne pomagati.
Zahvala: FotoR
 0   

Aleš @lial 26. Jul 2012, 12:04

Tale trditev z ogledali in tipalom je zanimiva.
Lahko malo bolj pojasniš, kaj si mislil?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Jul 2012, 12:39

porkoja je napisal/a:

Če pa stanje ne bo boljše, ga pa nesi k bioenergetiku, mogoče ima aparat le slabo karmo upset

Ok, resno, na pamet mi padejo še zapacani AF senzorji. Za te pa mislim, da je bolje, da jih očistijo na servisu.
 0   

porkoja @porkoja 26. Jul 2012, 15:40

lial je napisal/a:
Tale trditev z ogledali in tipalom je zanimiva.
Lahko malo bolj pojasniš, kaj si mislil?

Pri meni se je izkazala za pravilno in niti v snu nisem pomislil, da moj aparat (7D) pesti ta težava. Fotografije so bile popolnoma neostre. Ampak ne tako kakor, da bi bile napačno ostrene, ker potem bi bil vsaj kakšen skrajno prednji ali skrajno zadnji del izostren. Ampak kot sem napisal, kakor, da bi fotografija bila prevlečena s kakšnim"filmom". Zablurana, mehka, brez katerega koli dela vsaj približno ostrega.
In sem zamenjal objektiv, se že veselil, da z drugim ne bo napake in se je kmalu spet pojavila. Ampak kot pravim, ne vedno. Sem lahko naredil 50 fotografij in so bile vse ostre, potem je pa prišel trenutek, da je bilo zaporednih 10 ali pa tudi 20 fotografij brez ostrine. Samo po večkratni ugasnitvi aparata ter ponovnem vkopu, se je stanje izboljšalo. Ali pa sem mislil, da to pomaga in je bil zgolj placebo.
Sem nasel body (objektivov ne, saj so na drugem bodyju delovali povsem normalno) na servis in so mi res za minimalen znesek naredili samo test in kalibracijo ter razložili, da ni bilo ničesar opaziti in, če ne bo dobro, naj se vrnem. Prvih mogoče celo 200 fotografij je bilo ok, potem ista napaka. In sem razmišljal kaj bi bilo ter nekega dne večkrat temeljito očistil senzor in ogledala. Od takrat se še nisem srečal s tem problemom na svojem aparatu.
Žal mi je le, da sem bil preveč zagnan in nisem očistil senzorja, naredil test in potem ogledal, ker še dandanes ne vem kje točno je bil vzrok. Ali je na katerega od njiju kaj padlo, mogoče kakšna mastna snov ali kaj drugega... težko rečem. Sem pa imel zaradi takšne banalne napake problem več mesecev preden sem ga rešil.
 0   

Aleš @lial 26. Jul 2012, 16:49

Hvala za pojasnilo!
Morda le moj pomislek ob tem: če je bilo ogledalo prašno, ali konkretno 'zapacano' kakor pišeš, potem bi po mojem mnenju moral biti osnovni problem počasno ostrenje, morda tudi večkratno zgrešena točka ostritve. V tem delu aparata, torej v jašku bi bila meni veliko bolj sumljiva zbirna leča na dnu, nikoli nisem dobil zadostnega potrdila, kaj umazanija na tem delu (ki je ključen za ostrenje pri DSLR) dejansko pomeni.
Opcija popolnoma zamazanega tipala seveda tudi obstaja, zlasti, če je bilo tipalo (oziroma zaščitno stekelce pred njim) nepravilno čiščeno, v tem primeru bi pri bolj zaprti zaslonki bila vidna 'megla', videl sem celo primer, ko je bilo tipalo tako umazano zaradi nepravilnega čiščenja, da so se potegi krpice na posnetku pri F22 jasno videli.

Če pa se vrnem k vprašanju v začetku teme - obstaja možnost, da se je premaknil sistem ostrenja in so posledično vse fotografije, ne glede na objektiv iz fokusa. kakšen močnejši udarec, padec na tla, ali pa samo tovarniška napaka.
Priporočam obisk servisa.
 0   

porkoja @porkoja 26. Jul 2012, 18:46

Žal ne vem, samo delim svojo izkušnjo, če mogoče avtor vprašanja v teh besedah najde rešitev za težave, ki ga pestijo.
Je pa v mojem problemu glede ostrenja najbolj čudno bilo to, ker pri visoki vrednosti zaslonke sploh ni bilo nobenih pack. Nebo npr. povsem čisto. Zato mogoče tudi na servisu niso vedeli kaj jih čaka, saj pri njih senzorja niso šli čistiti, sam ga pa do takrat tudi nisem na tem aparatu čistil, saj je to bilo le 3 mesece po nakupu in z narejenimi 2600 fotografijami.
Upam le, da se napaka ne ponovi in, da ne bo v ozadju kaj hujšega.

K predlogu lial-a bi dodal še slednje: kolega si je na Canonu 50d uničil navoj (bajonet) na aparatu in sicer s tem, ker pretežno fotografira z objektivom 70-200 f/2.8 IS II in aparat odlaga tako, da objektiv vleče body navzdol, prav tako pa aparat prenaša okrog, da drži za aparat in ne za objektiv. Menda je navoj nekoliko premaknil in napaka se je poznala ne v ostrini ampak v perspektivi fotografij. Možno je pa tudi, da je kam udaril, saj oprema izgleda kakor, da bi primarno kamne z njo razbijal ne pa fotografiral.
 0   

FotoR @FotoR 26. Jul 2012, 20:40

skorpijoncek66 je napisal/a:
Če sliko na računalniku pomanjšaš na velikost, kakršna je na LCD displeju, bo tudi videti ostra...
Kako pa imaš naštimano točko ostrenja? Ročno ali avtomatsko? Uporabljaj ročno, da res izostri tisto, kar bi rad.
Kako imaš nastavljen program fotkanja? Avtomatsko ali kaj drugega? Obvladaš nastavitve AV in TV?

Uporabljam večinoma nastavitve, ki si jih nastavim sam, torej M. Pri osternju pa ročno točkovno.
 0   

FotoR @FotoR 26. Jul 2012, 20:51

porkoja je napisal/a:
Ker sem takšno težavo dal skozi, bom rekel, da imaš zapacan senzor ali katero od ogledal v aparatu.
Velikokrat se mi je dogajalo enako. Fotografije pri katerih ni bilo prav nič ostro. Kakor, da bi bil po celotni fotografiji nekakšen film, ki prikaže fotografijo mehko brez ostrih linij. To zlahka zaključiš, če je zgodba z vsemi objektivi enaka. Ampak ne vedno. Ena fotografija je mehka, potem njih 5 ali 10 ni in nato je mehkih spet 5 ali pa 10 zaporedoma.

Mislim da sem se v teh besedah našel. Hvala za deljeno izkušnjo.
Vprašal bi samo, kje je bil servis opravlen ter koliko je stal?
 0   

komar89 @komar89 26. Jul 2012, 20:53

Najbolje da prilimaš primer neostre fotke
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Matej Ružič @mat 1. Avg 2012, 15:18

Brez zamere ampak te izjave porkoja se mi zdijo brez repa in glave in tako kot to on razlaga močno dvomim v točnost.

Če je res tako zelo usran senzor, bodo vse slike enako "neostre" in ne vsaka deseta.
Tukaj nekaj ne gre skupaj.

Kot so ti že svetovali, prilimaj fotko, povej s kakšnimi nastavitvami fotkaš in pod kakšnimi pogoji da so fotke take itd. To da fotkaš na M sumim da je lahko razlog za tvoje težave. Zakaj pa fotkaš na M če lahko vprašam? kakšni posebni razlogi?
Fokusiraš tudi ročno ali to vseeno prepustiš aparatu?

Se tudi strinjam da je mogoče res kriva kakšna napaka na AF sistemu, kar potem pade pod garancijo v kolikor ti res ni padel na tla, vendar najprej bi res izključil vse druge faktorje.

Me pa vedno znova zabava da si folk kupuje aparate vredne čez 1000€, gor natakne poceni leče in se potem pritožuje.
Dajte malo kakšno knjigo o fotografiji prebrat itd. no preden mečete denar skoz okno.
To je tako kot če bi si nekdo kupil Fererarija samo za vožnjo po Ljubljani. Nesmisel.

Lp
 0   

komar89 @komar89 1. Avg 2012, 16:21

Nastavi na centralno točko fokusiranja, vklopi avtofokus pozumiraj na 135mm odpri zaslonko do konca in slikaj majhen predmet z 2 metrov pa naredi 50 fotk, bi se moralo z avijona videt točka ostrenja in a ti dela avtofokus tako kot je treba ali ne.
šank, drš me, jst te bom spustu...

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati