0   

Aleš @lial 29. Jul 2012, 09:29

Zanima me, če kdo od prisotnih uporablja, ali je že kdaj uporabljal tele-nastavek za bliskavico, kakršen je na primer Better Beamer?
Vem, da se ga lahko naroči na netu, ali pa celo kupi pri nas, prebral sem nekaj plus/minus mnenj uporabnikov, vendar me zanimajo še dodatne informacije, takšne 'iz prve roke'.

LP
 0   

Aleš @lial 2. Avg 2012, 19:01

Kaže, da tukaj ni nikogar, ki bi kaj vedel o teh zadevah, ali pa so vsi na počitnicah.
Med tem sem DIY varianto naredil sam, vendar so uspehi bolj klavrni. Domet bliskavice je nekoliko povečan, vendar manj, kakor sem upal. Fresnellovo lečo sem odvil iz Metz-ovega originalnega nastavka, kjer je skala celo do 200m.

Morda sem se zmotil pri goriščnicah, kaj vem...

Če bo kakšen namig ali predlog, pa bom vesel!

LP
 0   

miha @mihaaa 2. Avg 2012, 20:01

ja jaz imam to stvar, ce se ne motim se ji rece flash extender, ne vem ce je moj ista firma (Better beamer),..

ne vem tocno kaj te zanima, naceloma imas 2 nosilca (pri mojem ju okoli flasha pritrdis z velcro trakom, potem pa se to fresnellovo leco (isto prirtjena na nosilce z ozkim trakom velcra), domet ti poveca v smislu da ti zozi snop, kolikor se spomnem se pozna, problem pri zivalih so zelo hitro rdece oci, ker je na daljsi razdalji razmerje razdalje med senzorjem in izvorom svetlobe se manjse (s tem so zivali ze tako bolj nagnjene h temu pojavu), ce bi to hotel resiti z varianto da bi imel off body flash, zna biti tudi tezka varianta ker bos tezko nacentriral snop svetlobe, sploh ce je zival dinamicna... svetloba je seveda precej trda, ampak za npr dosvetliti podnevi npr zival v kontra luc je kar fajn

vazno je da imas tudi na flashu pravilen zoom, da se lepo zarek flasha projecira v "fokusno ravnino" oz verjetno bolje receno v ravnino F. lece, da ga potem cim bolj optimalno zozi, poslje cim dlje, oz je efekt najmocnejsi

ce fotkas zunaj pazi da ti sonce ne zacne cesa cvreti cez to leco, meni je enkrat sonce zacelo med cakanjem sijat skozi luknjico med listi na drevesu in mi je zacelo smoditi maskirno mrezo...

upam da kaj pomaga
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 2. Avg 2012, 20:11

Zdravo lial!

upam da ti bo tole kaj pomagalo

www.cumulus.si/trgovina/naravoslovna-fotografija/dodatki-za-bliskavico

lp!
 0   

Aleš @lial 2. Avg 2012, 21:19

@mihaaa: hvala za odziv, predvsem me zanima, koliko ocenjuješ, da je podaljšana osvetlitev (če je) glede na bliskavico brez tega. Testiranja, ki sem jih naredil s tem mojim doma narejenim so bolj slaba, morda kakšnih 30% dlje, več pa ne. Prav to, kar si zapisal na koncu (kontra luč) bi največ pomenilo, preveč dobrih posnetkov sem že izgubil, ker je bila ptica med vejami zadaj pa svetloba...

@LazyBones: hvala za link, to ponudbo seveda poznam, vendar je cena oderuška. (cena zunaj je točno pol nižja)
 0   

Ninnchi @Ninnchi 2. Avg 2012, 22:09

/
pomota
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 2. Avg 2012, 22:12

Še nekaj sem našel, ko sem malo pobrskal po googlu, ker rabim nekaj takega tudi sam za v divjino...

http://www.flickr.com/photos/casch/4060400153/

v tej temi je tudi omenil, da se mu je povečala fleš razdalja za okoli 50m... Uporablja pa na 600mm objektivu...
Pomoje ni neki slaba zadeva tole... Samo kakšno dobro lečo je treba najti se mi zdi...

No pa fajn eksperimentiranje!

lp!
 0   

miha @mihaaa 2. Avg 2012, 23:49

@lial: tezko recem,.. ko sem v kontra luc slika lje bilo to precej blizu, ce zelis se lahko kje v ljubljani zmeniva pa probas svojega pa mojega in bos imel primerjavo, se zmeniva prek zs
 0   

Aleš @lial 3. Avg 2012, 06:20

@LazyBones: precej podobno sem zadevo rešil tudi sam:

Razlika je le v uporabljeni Fresnelovi leči in seveda barvi grin
Ja, pa v firmah tudi.

@mihaaa: imaš ZS

LP
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 3. Avg 2012, 07:37

u izgleda super! smile
 0   

Aleš @lial 3. Avg 2012, 19:57

Nekoliko opogumljen zaradi hitrega pregleda originalnega nastavka, ki mi ga je omogočil 'mihaaa' (hvala še enkrat!), torej po ugotovitvi, da sem vse naredil pravilno, sem takoj danes zadevo poskusil v živo:

Posnetek je narejen v svetlobno neugodnih pogojih, na oddaljenosti cca 30m, tole zgoraj pa je izrez originala cca 30%
Dobro je viden problem, na katerega je 'mihaaa' že opozoril - oči so skoraj obvezno napačno osvetljene.
Pri 400 (600) mm je osvetljen kompleten zajem, kar mi je bilo najbolj pomembno.
Torej - DIY deluje!

P.S.: fotka je SAMO za ilustracijo sposobnosti in prikaz problema, zato ocenjevanje ni potrebno grin grin
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 3. Avg 2012, 23:05

uf vseeno bolje kot nič! sploh pa v neugodnih svetlobnih pogojih je vse več kot dobrodošlo...hvala za povratno informacijo...zgleda super in v kratkem si bom tudi sam omislil nekaj takega smile

lp

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati