0   

HQ100 @HQ100 2. Avg 2012, 07:40

Rad bi kupil nov fotoaparat.
Uporabljal bi ga za fotografiranje hitrih prizorov v dvorani (slaba osvetlitev), kot tudi za slikanje v naravi (zoom, macro, nočna fotografija).

Zanima me tudi, če kdo ve za primerjavo med tema dvema in dslr aparati v rangu do 500€, kakšna je razlika in kaj je v tem primeru bolje iz vidika cene (menjava objektivov pri dslr).
 0   

sasso- @sasso- 2. Avg 2012, 11:38

nevem ce poznas, ampak spletna stran snapsort.com ima dobre primerjave vseh vrst fotoaparatov..

tukaj imas recimo primerjavo teh dveh: http://snapsort.com/compare/Canon-SX40-vs-Nikon-P510
 0   

Andrej Horvat @triky 3. Avg 2012, 05:29

Pri snapsort.com primerjajo samo tehnične karakteristike, kar sploh ni (več) tako pomembno pri fotoaparatih. Pomembnejše so druge lastnosti: ergonomija, upravljanje, hitrost ostrenja (glede na to, kaj boš prvenstveno slikal), kakovost pri višjih ISO, kromarska aberacija, itd. itd.

Zato ti svetujem, pusti snapshot in si raje preberi, naprimer http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_p510_review/ in http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx40_hs_review/

Pri obeh testih si poglej še rubriko Main Rivals in preglej še njihovo konkurenco. Poglej teste še kje drugje. Potem pa najpomembneje, pojdi v trgovino, primi fotoaparat v roke in si vzemi čas za ogled. Tisti, ki ti bo najbolj "ležal" v vseh stvareh, ga kupi.
 0   

Andrej Horvat @triky 3. Avg 2012, 05:31

..
 0   

Andrej Horvat @triky 3. Avg 2012, 05:32

... se opravičujem za tole, vsakič ko sem stisnil pošlji, je zmrznila stran, nisem pa vedel, da je vseeno naložila odgovor.
 0   

capricorno @capricorno 3. Avg 2012, 13:01

Pozdravljeni, tudi sam se odločam za nakup fotoaparata v tej smeri. K izbiri bi dodal še tegale: http://www.mimovrste.com/artikel/1730431726/digitalni-fotoaparat-sony-cyber-shot-dsc-hx200v-crn

Ima kdo kaj izkušenj s katerim od naštetih?
 0   

Andrej Horvat @triky 4. Avg 2012, 05:28

Problem je, da vsak lastnik hvali aparat, ki ga ima v lasti, ker drugih ni podrobno preiskusil.

Zato predlagam, da si pogledaš še na http://www.testfreaks.com/digitalcameras/?sort=score kjer zbirajo ocene testov različnih avtorjev in s tem skušajo izničiti favoriziranje posameznih znamk. Mega zoom kamere so dosegle naslednje ocene: 95 točk Canon SX40 in Panasonic FZ150 točk, 94 pa Nikon 510 in Sony HX200, gre za zelo majne razlike. Je pa res, da so točke povprečje in da ima vsak aparat neko stvar boljšo, drugo slabšo ali pa je sploh nima in je odvisno kateri stvari da kupec prednost.

Če se ne mudi z nakupom, počakajta na resne teste Panasonica FZ200, ki je bil ravnokar predstavljen in bo imel zaslonko f2.8 po celi goriščnici, kar zna biti zelo uporabno.
 0   

Aleš @lial 4. Avg 2012, 07:05

triky je napisal/a:
Pri snapsort.com primerjajo samo tehnične karakteristike, kar sploh ni (več) tako pomembno pri fotoaparatih.

Če pravilno razumem to trditev, je razvrstitev aparatov na strani 'Snapsort' popolnoma (skoraj) nepomembna?
In bo aparat, ki je nižje rangiran zaradi slabše ocenjenih tehničnih karakteristik lahko boljši od tistega na vrhu lestvice?
 0   

Andrej Horvat @triky 4. Avg 2012, 11:09

Govor je bil o fotoaparatih iz naslova, razlika 9 točk res ne igra nobene vloge. Poleg tega pa sem napisal tudi zakaj in tudi to, da ima vsak aparat neke boljše lastnosti, drigi slabše, tretji pa jih sploh nima in je odvisno od kupca, kateri bo dal prednost.

Zdaj pa k primerjavi na snapsort.com. Nikon ima med drugim tudi naslednje prednosti: lahko naredi panoramsko fotografijo v kameri, ima gps, je manjši, lažji in nekoliko tanjši. Verjetno je tukaj dobil tistih 9 točk ali pa še več. Pa še nekaj stvari je, ki so vsaj po moji oceni, nebitvene razlike.

Če pa pogledam testa obeh fotoaparatov, naprimer na: http://www.photographyblog.com/ je dobil nikon za kvaliteto fotografij 3.5 od petih, canon pa 4. od petih točk.

Sicer je pa to samo moje osebno menje, ker forografske opreme nisem nikoli kupoval na podlagi ocene na snapsort. Itak se bo HQ100 odločil na podlagi večih mnenj, vsaj upam tako.
 0   

Aleš @lial 4. Avg 2012, 11:47

Stavek je bil zapisan tako, da je posploševal.
Za nekoga, ki vsaj približno ve, kaj je treba pri aparatu iskati so njihove primerjave neprecenljive, točkovanja pa bistveno manj, tudi zaradi tega, ker nekatere kategorije enostavno ne točkujejo.
Vendar še enkrat - bistvo je v opisu razlik, oziroma prednosti in slabosti posameznega aparata


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati