imam težavo
poklicali so me organizatorji neke prireditve in me prosili za fotografiranje njihove prireditve, vse smo se dogovorili, ampak imam težavo na kakšen način mi bodo plačali za mojo delo, saj so rekli, da more vse bit uradno (na papirju), jaz pa sem o zdaj delal vse neuradno
do zdaj še nisem imel težav s tem saj so mi organizatorji plačali z gotovino, na roko
nova težava pa nastane, ko rečem da sem še osnovnošolec
Zadnjega pol leta delam preko avtorske pogodbe in je ne zamenjam več za noben študentski servis in podobne koncesijske pijavke.
Na internetu najdeš vzorec pogodbe (lahko ti ga tudi pošljem na ZS) vneseš svoje podatke, predmet pogodbe (fotografiranje dogodka, ...) znesek ki ga je naročnik dolžan in jo oba podpišeta in ti nato on nakaže denar ter odvede dohodnino.
Preprosto pa še vem da razni SŠi, ŠOSi,... ne kradejo mojega denarja
V kolikor gre za osebo brez polne poslovne sposobnosti (npr. mladoletna oseba), mora biti v podpisu avtorske pogodbe udeležen tudi zakoniti zastopnik, ponavadi so to starši.
Uradno podjemno pogodbo, kjer so zraven tudi pojasnila in nekaj členov obligacijskega zakonika, dobiš v DZS ali kakšni podobni ustanovi (obrazec 5,100).
Moraš pa vedeti, da boš od tega zaslužka plačal tudi dohodnino, torej je treba navesti davčno številko in številko tekočega računa.
Tako kot je napisal Lucifix, bodo najbrž zastopniki starši... pa čeprav nikjer ne piše, koliko je lahko stara oseba, ki pogodbo sklene. Kakor tudi ni nikjer na pogodbi (vsaj tej, ki jo imam jaz) možnosti dodati zakonitega zastopnika... samo podjemnik in naročnik.