0   

Miha Fabijan @skopusnik 25. Avg 2012, 12:51

Živjo,
imam en problem. Včeraj sem se spravil fotkati portret. Ko sem točko ostrenja premaknil iz sredine (katerokoli drugo, razen srednjo), slike niso bile ostre. Uporabljam Nikon D5000 in objektiv 35mm 1.8. To sem opazil tudi že pri drugih objektivih, vendar mislim, da ne tako očitno (Sigma 70-200). Predvidevam, da je problem v fotoaparatu?

Kako naj rešim ta problem?

Hvala smile
 0   

Primož Fideršek @piXi 25. Avg 2012, 14:46

slikanje proti soncu ali ?
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 25. Avg 2012, 14:51

Ne ravno proti soncu, ker sem slikal v gozdu. Sonce je bilo za mano.
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

Jernej @wolf82 25. Avg 2012, 20:52

Koliko si imel odprto zaslonko in kaj pomeni neostro? Front focus, backfocus, sfaljen focus?
Lp
 0   

porkoja @porkoja 26. Avg 2012, 10:20

Poskusi očistiti ogledala in senzor. Pri meni se je to večkrat izkazalo za problem pri nepravilnem ostrenju. Sredinska točka je bila še kolikor-tolikor v redu, dokler pri ostrenju na ostale točke, je večkrat prišlo do nepravilnega ostrenja (fotografija brez katere koli točke v fokusu).
 0   

Kris @kris 26. Avg 2012, 10:30

Sam še nisem imel aparata in objektiva, ki bi pri skrajno odprtih zaslonkah 1.4, 1.8, bil oster na vseh točkah ostrenja. Jaz si skalibriram objektiv na eno točko, ki jo najpogosteje uporabljam (če fotoaparat to omogoča). Pa še to je dobro ostro samo na določeni razdalji. Če se objekt fotografiranja preveč oddalji od te razdalje, spet pade ostrina. Mogoče bi bila ostrina na vseh točkah, če bi vseskupaj nesel na servis, da porihtajo. Tudi mene zanimajo izkušnje ostalih, ki fotkajo na 1.4 ali 1.8, ali je pri njih vse povsod vse ostro ali ni, in če je, kako so to dosegli.
 0   

AirM @AirM 27. Avg 2012, 07:57

@kris: včasih sem mislil kakšno sreča je to, da imam body z AF microadjusment... Ko sem si nabavil canona 50 1.4 je ta bil nekoliko OOF. Zadevo se si 'skalibriral' v bodiju. Naneslo je mislim da 5 stopenj razlike. Potem je fokus test na določeni razdalji seveda dal točne rezultate, ob spremembi razdalje od objekta fotkanja pa je bila zadeva spet iz fokusa. Potem sem dobil idejo da je nekaj narobe z AF na bodiju (50D) in ga skupaj z objektivom nesel na servis.. Body je bil ok. objektiv pa so mi skalibirirali na moj body ob nastavitvi AF microadjustment na 0. In zadeva od takrat naprej špila. Nauk tega je da je tale nastavitev fokusa v aparatu nič drugega kot reklamna lastnost, s katero naj bi nastavil vse netočne objektive.. Pa temu ni tako, ker ga lahko nastaviš samo na določeno razdaljo to pa je seveda neuporabno... To so mi potrdili tudi na Canonovem servisu... Podoben problem imam na Tamronu 17-50 2.8 VC. Sicer je manj izrazit, ker je fokus manj zamaknjen in blenda ni tako velika a je zadeva vseeno moteča, pa so mi rekli pri Beseničarju (servis za tamron), da pri tamronih ni možno natančno nastavit fokusa tako kot pri Canonu, ampak ima elektronika nekih 5 možnih nastavitev pozicije fokusa in pač poiščejo najbližjo, ki pa ni nujno točna... In tako je pri meni.... In iz tega sem se naučil še to, da se moja denarnica nikoli več ne bo odprla za neoriginalni objektiv, pa če je še toliko cenejši... Vedno bolj ugotavljam, da je cenovna razlika z razlogom!
 0   

Kris @kris 27. Avg 2012, 14:34

@AirM: hvala za tvojo izkušnjo. Se mi je kar zdelo, da bo treba na kalibriranje na servis. Sicer pa imam originalne objektive, tak da ne bi smelo biti problema. A se slučajno spomniš koliko pride tako kalibriranje v denarju?
 0   

AirM @AirM 28. Avg 2012, 10:28

Za ceno kalibriranja ne bi vedel, ker je bil moj objektiv še v garanciji.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati