0   

Skorpiijoon @Skorpiijoon 8. Sep 2012, 21:27

Sem na začetku in fotografiram dojenčke in otroke tudi kakšna družinska je vmes yes

Opremljam si sobo za slikanje stojalo za ozadje že imam stojali za luči tudi torej manjka mi že vir svetlobe.

Ne bi se spuščala v fleše ker mi je trenutno predrago.. sem mislila z belimi fotografskimi žarnicami + marela.
Sedaj pa kolikšna moč žarnic in kakšna marela ??
confused

Morda še eno čudno vprašanje
pa vseeno...
Je možno da v softbox daš žarnico ??


Hvalaaa
smile smile confused
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 8. Sep 2012, 22:15

Malo si poglej na teli strani, kaj od tega bi ti prišlo prav...

http://foto-klik.si/index.php?page=shop.browse&category_id=28&option=com_virtuemart&Itemid=71&lang=sl&vmcchk=1&Itemid=71
 0   

P44F @P44F 9. Sep 2012, 05:40

Na Ebayu imaš mnogo teh varijant da imaš samo žarnice in softbox že v kompletu. Sicer kvaliteta izdelave raste z ceno.

set z žarnicami

octabox z žarnicami

Še več primerov pa poišči sama.
 0   

Skorpiijoon @Skorpiijoon 9. Sep 2012, 10:00

Hvalaa sej v bistvu strani že imam :-) najdene.

Potrebujem le še nasvet kolikšno moč žarnice naj kupim prosim ??

Hvalaaa za odgovor.
 0   

porkoja @porkoja 9. Sep 2012, 10:38

Moje skromno mnenje je, da bodo takšne luči oddajale premalo svetlobe.
Sicer pa nisi povedala ključnega podatka in sicer pri kakšnih nastavitvah v aparatu nameravaš fotografirati?
V kolikor pričakuješ, da boš delala npr. (povsem na pamet rečeno) - ISO 100, f5.6, 1/100s, bodo te luči slabe. Za takšne čase in ISO bi potrebovala okrog 4 - 6 tisoč wattov moči.
Lahko boš pa shajala z nekje ISO 320, ISO 400.
Sam bi rajši investiral v fleše. Dandanes ni nujno, da za takšno delo nabavljaš drage znamke. Kupiš npr. za začetek 2 ali 3 hotshoe bliskavice Yongnuo YN-460 II. Boš imela večjo kontrolo nad njimi in veliko več svetlobe.
Zelo velik plus pri hotshoe bliskavicah je pa tudi ta, da jih lahko uporabljaš tudi zunaj. Brez dodatnih dragih baterijskih "power packov" ipd. Le kar je potrebno vzeti na znanje, da za proženej bliskavic potrebuješ daljinsko prožilo in ustrezno število daljinskih prejemnikov (med cenejšimi variantami so to lahko Phottix, Yongnuo, Cactus, Pixel ...).
 0   

Skorpiijoon @Skorpiijoon 9. Sep 2012, 11:54

Hvala porkoja za koristen nasvet !!

No to bi še šlo čez.

Recimo da kupim za začetek 2x tak fleš.
Hmm ne najdem teh dodatkov,ki si jih opisal = ki pašejo zreven fleša??

Zdej pa kakšna marela ker bo fleš je to bela marela ali srebrna od znotraj ?
Kaj je bolje ?

Hvalaa še 100x
 0   

porkoja @porkoja 9. Sep 2012, 23:02

Malenkost.... Fajn je preštudirati več možnosti, prespati, spet preštudirati in se potem odločiti za nakup. smile
Ne rečem, da je moj predlog boljši, vendar jaz, če bi se po tolikih letih fotografiranja odločil še enkrat, luči ne bi kupoval.
En fleš YN-460 II (verzija II je boljša in močnejša od verzije I) v Sloveniji žal ne prodajajo, na Bolhi je pa precenjen. Kupiš ga lahko prek eBaya, direktno iz Kitajske ali npr. Anglije. Zraven pa dokupiš še komplet brezžičnega prožilca in dveh prejemnikov. Jaz sem začel s Cactusom takrat še verzije V2 in je bilo povsem ok, pozneje sem presedlal na Yongnuo RF-602, še pozneje pa na PocketWizard. Pobrskaj npr. na eBay-u pod "yongnuo rf 602" oziroma "flash wireless trigger".
Jaz sem pri sebi prišel do zaključka, da mi najboljše rezultate dajejo prozorni dežniki premera mislim, da 120-130 cm.
Delal sem tudi z odbojnimi (srebrni, bel) in glede na to, da vedno delam nekako tako, da imam fleš od modela postavljen do maksimalno 5 metrov, nimam potrebe po močnem akumuliranju in odbijanju svetlobe kot to počnejo odbojni dežniki. Za teren koristim samo dežnike (prozorni) in odbojnike. Dokler, če nameravaš fotografirati pretežno v zaprtem prostoru, priporočam uporabo softboxov. Z njimi imaš veliko boljšo kontrolo svetlobe. Za na teren so meni nerodni zaradi sestavljanja in razstavljanja, dokler v zaprtem prostoru varianta domač studio, to ni takšen problem.
Ni pa konkretnih plusov in minusov; vsak modifikator je dober, seveda za svoj namen. Če vpišeš na google "bounce umbrella vs shoot through" boš dobila toliko čtiva, da ga lahko prebiraš več dni, na koncu boš pa samo še bolj zmedena kaj je boljše imeti. smile
 4   

porkoja @porkoja 10. Sep 2012, 15:52

Zdravo.
Žal imam premalo časa, da bi se res detajlno posvetil odgovoru, prav tako se vnaprej opravičujem, če bodo v tekstu slovnične napake, ker me prsti danes ne ubogajo.smile
Tisti softbox oziroma umbrella softbox je zadnje čase precej popularen. Jaz sem bil tudi med naivneži, ki sem ga kupil in iz svoje izkušnje povem, da je zadeva slaba. Zakaj? Zato, ker... - Če hočeš, da bo dežnik osvetljen od roba do roba, mora biti bliskavica ustrezno razdaljo oddaljena od konice (špice) dežnika. Zato se dežniki vpenjajo na skrajnem koncu. Jaz delam tako, da ga zaprtega vpnem in šele potem odprem in je razdalja zagotovo prava. Dokler pri tem "softboxu" pa tega ne moreš storiti in je bliskavica oddaljena od špice dežnika za kakšno četrtino poti preblizu. Posledica je ta, da dežnik ni v celoti osvetljen, tudi ob uporabi razpršilne leče za široki kot ne.
Zato sem v predhodnem prispevku napisal, da se mi poleg softboxa (štirikotnega) najbolje obnese preprost 120-130 cm prozoren dežnik.
V kolikor bi šla pa v nakup softboxov, potem rabiš držalo za hotshoe bliskavice in softbox, za začetek predvidevam, da ti bo povsem dovolj velikosti 60 x 60 cm oziroma 80 x 80 cm. Preveriš lahko na eBayu, če vtipkaš "softbox 80x80", "softbox 60x60" oziroma "softbox 24'' " in "softbox 32'' ". Za držalo pa vtipkaj "softbox bracket".

Ja, tista žarnica, dežnik in držalo z navojem za žarnico bi morali zadostovati, čeprav.... Takšna držala sem kratek čas uporabljal tudi sam in kar bi pripomnil čeznje, je kvaliteta. Oziroma ne-kvaliteta. Če se ne motim, so certificirani za moč žarnice 60 W. Kljub temu, da fluoresenčna porabi manj od volframove, sem upal, da bo za mojo fluo. žarnico (150 W) dovolj. Pa ni bilo. Posledica - držalo je na žarnici uničilo navoj - deformiral se je in žarnice se ni dalo odviti. To je pogost pojav pri nižjecenovnih okovjih žarnice, ki so bakrena in zalita s plastiko. V kolikor bi bil okov iz mesinga v keramični šalčki, se to ne bi zgodilo.

Sprožilcev je res na tržišču ogromno; predlagam obisk tudi slovenske spletne prodajalne, vpiši na googlu "foto" in "klik", dve besedi. grin Imajo povsem konkurenčne cene in zelo kvalitetne artikle.
Jaz imam še vedno za rezervo Yongnuo RF-602 in v kolikor nisi prezahtevna, so odlični! Moji so že leteli po skalovju, eden je bil namočen v potoku, padcev so preživeli veliko in še vedno delujejo. Sploh kar mi je všeč je to, da delujejo z AAA baterijami, sprožilec pa s CR2, vse dobavljivo pri nas. Odličen domet imajo do nekje 50 metrov.

Razlika med temi ozadji je preprosta: eno je brez teksture, drugo je s teksturo.
Jaz osebno na ozadju ne bi želel imeti teksture. Povsem belo oziroma svetlo sivo, deluje v mojih primerih povsem dobro. Čeprav glede na to, da sem kupil/prodal in nasploh testiral vsaj 15 različnih komercialnih ozadij in še kakšnih 5 po principu "naredi sam", sem precej skeptičen nad večino ponudbe ozadij na eBayu. Že kakor vidim kje napis "heavy duty" in potem vidim po možnosti oznako o gostoti, ki se giblje nekje med 150 in 250 g/m2, vem, da je to v praksi precej neuporabno. Pa tudi velikost 1,5 metra x 3 metre je precej neposrečena, če izhajam iz svojega načina dela. Vsaj 3 metre v širino in 5 ali še boljše 6 metrov v dolžino, je zame idealno. Od teh 5-6 metrov gre 2,5 metra v višino in nekaj mora biti tudi po tleh. V kolikor je pa model "dolg" meter osemdeset in se želi v ležečem položaju postaviti pred ozadje, je lahko tudi 3 metre širine ozadja kmalu premalo.
Za ozadje bi priporočal, da ga kupiš kje pri nas; utegneš ceneje priti skozi kakor ob naročilu iz Kitajske, pa še po otipu boš videla ali je to prava stvar ali ne. Ozadje naj bo dovolj gosto, da ob osvetlitvi ne bo skozenj videti stene ali še slabše prostora v ozadju. Vsekakor imej v mislih tudi pranje, krčenje, trganje.. V kolikor ozadje nima prešitih robov, boš iz pralnega stroja vlekla gmoto razcefranih in skrčenih nitk. smile Praksa dela svoje; jaz sem skozi vse to moral iti, ker sem se bodisi zaletel v nakup ali pa ni bilo takrat forumov, da bi si lahko izmenjal mnenja z ostalimi iz istega poklica.
Srečno!
Zahvala: lial, kris, LazyBones, lorry
 1   

Aleš @lial 10. Sep 2012, 15:55

Koristen in dober prispevek!
thumbsup thumbsup
Zahvala: porkoja
 0   

Skorpiijoon @Skorpiijoon 10. Sep 2012, 21:22

Vauuuuuuuuuu res hvala za tako izčrpen odgovor, s tem si odg. še marsikomu !!!

Vse napisano mi pride prav !
Zdej pa veselo še naprej tipkat in iskanje....

No če te kdaj srečam dobiš Milko :-)

Hvala in lp.
 0   

porkoja @porkoja 11. Sep 2012, 09:11

Odlično. V kolikor je odgovor koristen, da se ne boš (ali tudi ostali) zafrknila pri nakupu, se mi je splačalo tipkati. smile
Milko? A tisto s keksom? Vedno za!smile Srečno!
 1   

Simon @SimonG 11. Sep 2012, 12:07

Marela softbox, o katerem je govora, je uporaben v kombinaciji z stofen omnibouncom (oz. podobnimi plastikfantastik zadevami ki dajo flešu bare bulb efekt).

Edin z dodatno plastiko zgubiš cca blendo in pol, ampak dela pa super.
Zahvala: porkoja
 0   

porkoja @porkoja 11. Sep 2012, 18:57

Dober podatek, SimonG. Tega res nisem sprobal ravno zato, ker mi tovrstni bouncerji odvzamejo več kot za blendo svetlobe, katere nikoli ni zadosti hehe. Od pravih bare bulb sem probal Sunpak 120J in krasno osvetli celoten dežnik/softbox dežnik. Sprobam še to tehniko.
 0   

Skorpiijoon @Skorpiijoon 25. Sep 2012, 15:57

Pozdravljen porkoja :-)

Se lahko slišiva za sprožilcena zasebno.

SSIMEONI2@GMAIL.COM

Hvala
Lp

YONGNUO YN460 Speedlite Flash


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati