0   

pokerznik @pokerznik 9. Sep 2012, 15:43

Pozdrav vsem!

Vem, da je bilo na splošno o tem že veliko rečenega, vendar je mnogo tem zastarelo. Sorodnik me je prosil, da mu slikam na zabavi, ki bo potekala zunaj na prostem. Kakšne nastavitve ISO, zaslonke, časa osvetlitve mi priporočate (ali nastavim kar na samodejno)? Uporabljam Canon EOS 600d, z objektivom Canon 18-135 mm.

Hvala vsem za odgovore! yes
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 9. Sep 2012, 19:27

Odvisno od vremena, ure, želenega efekta, skrata neumno vprašanje, žal. Ne vem koliko časa že imaš DSLR, amapk to so osnove ki bi jih moral obvladati. Nihče pa ti ne bo dal točnih cifer. Če bo na prostem in relativno svetlo daj na prednost zaslonke in jo nastavi glede na količino želene globinske otrine. Nastavi še avtomatski ISO in je.

V kolikor ti iz zgornjega opisa ni ravno jasno kako in kaj pa nastavi na "zelen kvadratek" pa šklocaj.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 9. Sep 2012, 19:39

Forum je zato, da se postavlja vprašanja... pa naj bodo ta od začetnikov ali izkušenih fotografov. Res je, da se bolj izkušenim nekatera vprašanja začetnikov zdijo neumna, ampak noben se ni rodil pameten. Res pa je tudi, da se začetniki ne potrudijo prebrati kakšne knjige o osnovah, preden se lotijo kakšnih bolj zakompliciranih stvari... Vaja pa dela mojstra.
In ja, če že ni volje ali pa časa za prebrati osnove, potem je najboljša nastavitev "zelen kvadratek".
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 9. Sep 2012, 19:50

skorpijoncek66 je napisal/a:
... Res pa je tudi, da se začetniki ne potrudijo prebrati kakšne knjige o osnovah ...

Predvsem to. Pa hec je v tem, da sploh ne rabiš kupovat ali si sposojat knjige. Na netu je polno člankov, e-knjig in YouTube video vodičev na voljo brezplačno. Ampak nekateri tudi tega ne bi.

OK, to je že čisto off-topic.

OP naj si pogleda malo fotk po netu in pogleda kakšne so bile nastavitve pri posamezni fotki (Flickr, recimo omogoča vpogled v EXIF in tako naprej).
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Jernej Lasič @Sviri 9. Sep 2012, 21:20

če ne veš kaj delaš, daj na avtomatiko. zato pa jo imaš.
koy je že ulrich rekel… lahko ti damo neke vrrednosti za nastavit, ampak od tega ne boš imel nič, saj se je za dobre fotogrfije treba prilagajati.

vzemi kakšno knjigo z osnovami v roke in naštudirj zadevo. do takrat boš pa žal fotkal na avtomatiki.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

pokerznik @pokerznik 10. Sep 2012, 16:05

Super, hvala vsem za odgovore! smile ... Saj sem že naštudiral knjige Digitalna fotografija vse 3 dele. Jasno mi je kaj je zaslonka, ISO, osvetlitveni čas ... Sem pač vprašal, če ima že kdo podobne izkušnje, nisem hotel dvigovati prahu. Hvala ! bigrazz
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 10. Sep 2012, 22:03

Ne pomaga kaj dosti, če veš, kaj pomenijo zaslonka, ISO in časi. Treba je znati uporabiti pravilno kombinacijo. To pa lahko dosežeš samo z izkušnjami-prakso, ko veš, kakšna kombinacija je primerna za določeno situacijo. Zato tudi ni nekega recepta, kako nastaviti vse skupaj. Preden pa pridobiš izkušnje glede nastavitev, pa tako kot je Sviri napisal... uporabi avtomatiko.
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 10:58

edit: vidim, da sem hudo pozen z odgovorom. če smem vprašati, kako je šlo?

če bo to čez dan, ko je svetloba, daj na Av (aperture priority) in slikaj. če bo oblačno, lahko daš ISO na 200, če bo potreba, ampak ker ne slikaš športa in hitro premikajoč objektov, kjer ne rabiš vsaj 1/1000 zaklopa, mislim, da ne bo potrebno.

manjši bo f, bolj bo objekt izoliran. čeprav tvoj objektiv je bolj bogi, ker ima f3.5-5.6 in tu čudežev ne moreš pričakovati. sicer 5.6 ne boš videl, ko boš slikal, saj ne boš uporabljal 100mm

če bo večer pod umetno svetlobo, pa boš najverjetneje potreboval fleš - odvisno od svetlobe. če uporabljaš fleš, spet ne rabiš dvigovati ISO v višave. 200-400. še vedno lahko uporabljaš Av, ker konec koncev ti je v interesu, da ti objektiv pobere čimveč svetlobe čim hitreje.

lahko pa ne uporabljaš fleša in daš iso na 1600 in probaš. slike bodo sicer imele svoj odtenek barve (odvisno od okolice, jaz ponavadi slikam indoor, in ko so stene oranžne, so slike tudi bolj takšnega odtenka), ki se do neke mere da popraviti v Post Procesiranju (v photoshopu npr.), ampak včasih opazim, da se mi slike brez fleša bolj dopadejo - ko hočeš kakšen dramatičen učinek.
 0   

PrimozS @PrimozS 1. Nov 2012, 11:13

@Na ta zadnjega - kaj se pa ti tako bojiš ISO dvigovat?
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 11:18

se ne. ampak kje bi ti višal ISO?
Canon 1DX :: Canon 300 2.8 L IS USM :: Canon 70-200L f2.8 IS USM II :: Canon 50 1.2 L USM :: Canon 8-15 f4 USM fisheye :: Tamron 15-30 2.8 VC :: Canon 1.4x III Extender
 0   

PrimozS @PrimozS 1. Nov 2012, 11:25

Ja s tistim "če bo oblačno, daj ISO na 200" se pač ne strinjam ravno.

ISO nastaviš tako, da pač dobiš primerno kratek čas v primeru prioritete zaslonke. Če se ti izide s 100, super. Če rabiš pri belem dnevu 1600 pa tudi nič hudega. Pač nastaviš na toliko. Pri dnevni svetlobi ti itak ne bo pretirano rezultiralo v zrnatosti.

Zvečer pa (ne poznam Canona, ampak mislim da je 600ka dokaj nov model) komot lahko naviješ ISO tudi na 3200 ali še kaj več, če to aparat omogoča.
Jaz to dokaj redno počnem tudi z digitalnim oldijem, ki sodeč po spletu nima uporabnega ISO nad 400, jaz ga pa redno žgem na Hi1 in Hi2 (ekvivalent 1600 in 3200) pa so rezultati zelo OK. Oz se še nihče ni spotaknil ob zrnatost. Je pa res, da je treba uporabit kak trik več, kot pri novodobnih senzorjih.
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 11:29

Canon 600D je enak kot 550D, 60D in 7D, kar se tiče senzorja. pomeni, da imajo enake sposobnosti in ker si lastim 550D ter v rokah imam 7D na večih tekmah, vem, kaj je 600D zmožen. 3200 ISO jaz uporabljam pri dvoranski športih, čeprav potem z Topaz Denoise odpravim šum. 6400 ISO je kriminalno slab na teh fotoaparatih, 12800 pa praktično neuporaben.

in pa ne vidim potrebe po visokem ISOju čez dan, tudi če je oblačno, ker tip ne bi slikal akcije, temveč praktično statične objekte. jaz sem govoril njemu, kako mu bo zneslo, in ne nasplošno, če "pač rabiš, boš dal v višave".
Canon 1DX :: Canon 300 2.8 L IS USM :: Canon 70-200L f2.8 IS USM II :: Canon 50 1.2 L USM :: Canon 8-15 f4 USM fisheye :: Tamron 15-30 2.8 VC :: Canon 1.4x III Extender
 0   

PrimozS @PrimozS 1. Nov 2012, 11:37

Bo pa bolj švoh zabava, če bodo bolj kot ne statični subjekti, se ti ne zdi? grin

Zanimivo - dvoranski šport je tudi moja strast - in kljub temu, da je ISO ves čas 3200 ali pa Hi1 nikoli ne uporabim kakega denoise programa. Pa so bile tudi že kar konkretne povečave narejene ... Samo ne smeš pa fotke podsvetlit. Potem si pa v r..i.
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 11:44

športna fotografija je moje veselje, ampak uradno slikam za nogometni klub Mura05, sobotainfo ter sk-pomurje smile

kakšen bodi pa imaš? jaz sem zdaj v dilemu, če naj kupim 7D, da si ga ne bom rabil izposojati (ampak me slab ISO zelo moti), ali naj počakam na 70D/7DII, ampak slednji bo verjetno drag ko žafran.

tudi premišljujem o 50mm 1.4.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 1. Nov 2012, 17:55

7D da ma "slab iso"?!?!

ti to resno? kaj pa je tako slabega pri ISO na 7d?
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 18:05

boš rekel, da so slike pri 3200 ISO dobre? sploh pa če greš brat internet (in pa iz prve roke ti pravim, ker opravljam z obema), dejansko skoraj vsepovsod najdejo izsledke, da ima celo 550D (ker je 1 leto mlajši fotoaparat) celo malenkost manjši šum pri enakem ISO nastavitvah kot 7D. čeprav je 2 razreda višje ter senzor identičen. oprosti, če se vi zadovoljite s tem, pa tudi prav. vsakomur svoje. ne mislim pa zdaj kasirati drek, ker se vi ne strinjate in imate nižja pričakovanja, če se lahko tako izrazim.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 1. Nov 2012, 19:23

Te pipetkarske debate me vedno fascinirajo…
Ja, rekel bom da so fotke posnete na 3200 dobre… oziroma bolje rečeno uporabne. In pazi to, celo dlje bom šel. Morš mislt?! Celo pri 6400 sp fotke uporabne.

Branje bedastih člankov polnih picajzlastih testov šuma me nikakor ne zanima. Ne vem kaj se tako s tem šumom obremenjujete. Ajde, ne rečem pri ekstremih, 102000 iso kjer res precej šumi… ampak 3200, ne se jebat.

Če te pri nakupu 7D odvrne šum pri 3200, potem je to res žalostno. Kupi raje serijo 1, tam je še bolje kontroliran šum. Ampak pazi da ne boš šel čez 1600… pri 1:1 povečavi zna biti kakšna sled šuma, tega pa ja nočemo.
Zahvala: thunder_road
 0   

whothafunk @whothafunk 1. Nov 2012, 19:34

ko boš slikal za spletne strani in nenazadnje nogometni klub, kjer moraš tekmovati med ostalimi fotografi in tudi zadovoljiti nadrejene, se bomo naprej pogovarjali smile ti bom pa pozneje, ko se mi bo dalo priklopit zunanji disk in poiskati slike odbojke, prilepil nekaj primerov, kjer se boš zgražal nad šumom.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 2. Nov 2012, 11:44

no pokaži, me prav zanima smile

PS: jutri zadovoljujem naročnika. v fotografskem smislu, seveda bigrazz
 0   

Gligorij @SoulMan 2. Nov 2012, 20:47

Sviri je napisal/a:

PS: jutri zadovoljujem naročnika. v fotografskem smislu, seveda bigrazz

Će to ni za spletno stran nogometnega kluba, potem ne velja...

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati