0   

Nejc @AAAmater 9. Sep 2012, 17:53

Pozdravljeni!

Čez en teden se odpravljam na izled v jamo kjer je veliko leda... In ko pomislim na fotografiranje me malce skrbi, zato rabim nekaj nasvetov.

Skrbi me:
    - Temen prostor
    - Odbijanje svetlobe od ledu če uporabim flash
    - Nimam bliskavice, da bi jo umeril kam drugam ampak le tisto v fotoaparatu
    - Posledično nimam diffuserja da bi svetlobo razbil

Kaj lahko naredim razen tega da imam aparat na stojalu in zelo dolge čase? confused
Je moje mišljenje o čudnem odbijanje svetlobe od leda napačno in sploh ne bo problema?

Hvala za odgovore thumbsup
 0   

porkoja @porkoja 9. Sep 2012, 22:48

Takoj, ko sem prebral fotografiranje leda/ledu, sem se spomnil na ta članek:
http://www.petapixel.com/2011/02/25/fruit-roll-ups-make-for-a-tasty-flash-gel-when-in-a-bind/
Ker je led prozoren oziroma bel, se bo na fotografiji slabo videl zato je priporočeno, da ga z nečim obarvaš.
Praviš, da imaš samo vgrajeno bliskavico v aparatu... Torej je moj drug predlog, da led osvetliš s kakšno zelo močno svetilko (današnje kitajske svetilke s CREE diodami, ki oddajajo močno svetlobo, bi bile kot nalašč). Pred svetilko pa daš gel filter (obarvano grafoskopsko folijo) primerne barve. Več svetilk = več svetlobe. Primerno dolg čas osvetlitve in premikanje svetilk(e) po jami, pa lahko da odličen razultat.
 0   

Bostjan @Archie 10. Sep 2012, 06:09

Aparat na stojalu, čas na B (poljubno dolgo odprt), fleš na polno moč kar v roke in nato bliskaš v poljubne smeri. Če ti nekdo med tem prekrije objektiv s kakšnim kartonom, lahko odidieš s čelko tudi za recimo ledne kapnike in jih osvetliš s kontra svetlobo (le pazi da me boš potem nehote na fotki) Koliko bliskov rabiš je odvisno od velikosti jame. Sicer pa sproti probaš.

Če gre za ledne kapnike, potem bodo fotke najboljše, če led osvetliš s kontra (neobarvano) svetlobo.
 0   

Aleš @lial 10. Sep 2012, 07:22

Archie je napisal/a:
fleš na polno moč kar v roke in nato bliskaš v poljubne smeri. .

Kako naj vzame fleš 'kar v roke' in bliska z njim v poljubne smeri, če ima samo vgrajenega?

bigeek bigeek
 0   

samos1111 @samos1111 10. Sep 2012, 07:56

lial je napisal/a:

Kako naj vzame fleš 'kar v roke' in bliska z njim v poljubne smeri, če ima samo vgrajenega?

Tako da si enega nabavi ali pa sposodi grin Sicer je namreč odgovor verjetno: infeasible!
Če gre za enostavno trotlkamero je precej verjetno tudi da ne omogoča poljubno dolgih ekspozicij.
Pomagal bi lahko zunanji fleš, ki se zna sprožit iz vgrajenega (pazi, sodobni optični sprožilci morajo znat ignororat predfleš).
Edina reč, ki bi znala prijet brez zunanjega fleša ali druge luči, je difuzor (list papirja ali mat folije), ki mu narediš luknjo in ga natakneš nekam na konec objektiva, nekaj cm stran od fleša. Ampak to deluje le za "makro" posnetke na zelo kratki delovni razdalji, nekaj cm ali mogoče 10 cm, sicer ti samo požre že tako omejeno svetlobo. Pa moč fleša je treba nastavit ročno, sicer zna tudi kakšna brihtna avtomatika podsvetlit (ne da bi bila uporablena polna moč fleška).
 0   

Bostjan @Archie 10. Sep 2012, 15:12

lial je napisal/a:
Archie je napisal/a:
fleš na polno moč kar v roke in nato bliskaš v poljubne smeri. .

bigeek bigeek

Se posujem s pepelom za površno branje grin

Flešek na aparatu je zelo verjetno premalo močan za kej konkretnega, tako da bi na vsak način svetoval sposojo dodatne bliskavice.
 0   

Aleš @lial 10. Sep 2012, 15:52

Tu se pa popolnoma strinjam - če je možna izposoja, potem pa po tvojem 'receptu' !

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati