Očitno si si zaželel DSLR-ja, če sem prav razumel.
Pri tem se moraš zavedati nekaj dejstev:
- skoraj nobeden od DSLR-jev ti ne bo naredil posnetka sam, vsaj ne takšnega, kakor bi si ti želel
- DSLR je lahko pri nekoliko bolj ambicioznem uporabniku 'jama brez dna' (za denarnico, seveda)
- rabljen DSLR lahko skriva v sebi skoraj več težav, kakor rabljen kompakt
- prenašanje naokrog pomeni dodatno kar veliko torbico, ali celo nahrbtnik
Če te nobena od teh stvari ne moti, oziroma si pripravljen na te probleme potem je odločitev le še v znamki.
Tukaj pa boš hitro ugotovil, da na tej strani Alp obstajata samo dve - Canon in Nikon, vsaj kar se mnenj fotografov tiče.
Seveda se nekaj da slišati tudi o Sony-ju, Pentaxu ali Olympusu, vendar jih ni veliko in splošno mnenje o njih ni ravno pozitivno. (sem uporabnik Sony (Minolta) DSLR-jev, zato lahko to pišem brez skrbi)
Če pa ti je vseeno, ali je DSLR, ali kompakt (napredni kompakt) potem je situacija nekoliko drugačna, vendar naj ostanejo moji nasveti pri DSLR.
Recimo, da bi sam s svojim znanjem danes kupoval rabljen DSLR fotoaparat popolnoma na novo, bi po vsej verjetnosti izbiral med Nikoni. Kar ne pomeni, da so Canoni slabši, le nekateri načini uporabe so mi pri Nikonu bližji.
Recimo D90 bi bil tisti aparat, ki bi ga še posebej poskušal najti.
Še o vprašanju, 'kaj pomeni' 28-85: gre za objektiv, ki ima 3 x zoom, vendar je podatek o začetni goriščnici 28mm za amaterske DSLR-je slab, te milimetre moraš namreč še množiti z 1,5 (1,6) da dobiš realni pogled na to, kako široko bi zajemal na začetku. Običajno se objektivi na širokem koncu pričnejo pri 18mm, kar pomeni, da boš lahko zajel približno 80° kot.
Toliko za sedaj.
LP