0   

Jurcek_S @Jurcek_S 19. Sep 2012, 15:33

Pozdravljeni,

predkratkim sem se vrnil iz dopusta in doživel mali šok. Zaradi pričakovane večje količine slik, sem prvič uporabil dodatno SD kartico. In na njej so se mi prvič do sedaj pojavile poškodovane slike. V predogledu so slike videti dobro, ko pa jih odprem so poškodovane. Poizkusil sem jih rešiti z programom Stellar Phoenix Photo Recovery in ni bilo nič.
Po tem sem uporabil skripto iz tegale vodiča:

http://geekswithblogs.net/felipe/archive/2010/07/12/140879.aspx

in vse kar mi je uspelo, da imam sedaj vsaj jpeg slikco, na kateri je vsebina videti normalna, sam nef file pa ostaja poškodovan. Ker sem večino fotk posnel večkrat imam za vsak set vsaj eno dobro. Vendar pa obstaja set, kjer pa so mi važni detajlni in si na vsak način želim teh nekaj slik rešiti.

Prilagam primer poškodovane fotke

Ima kdo kak nasvet?

hvala in LP
 1   

porkoja @porkoja 19. Sep 2012, 19:01

Stellar Phoenix vsaj na Windows platformi ni tako učinkovit program. Sem ga testiral (pravzaprav kupil, stran vrženih 30 evrov) in se obnese veliko slabše od svojih tekmecev. Ampak, to izkušnjo imam iz Windows, mogoče v kolikor uporabljaš Mac-a, tam deluje boljše.
Poskusi podatke iz kartice rešiti z večimi različnimi programi, saj vedno kakšen kaj najde kar predhodni izpusti ali ne obnovi v celoti. Takšnih primerov sem videl že ogromno. Trije programi so rešili tako kot kaže slika zgoraj, četrti npr. je pa obnovil fotografijo v celoti in nepoškodovano.
Priporočam MiniTool Power Data Recovery. Če se ne motim, sem z njim uspešno obnavljal NEF datoteke. Tega imam toliko, da pozabim kateri primer sem s čim rešil.
Pa ta dva sta precej neznana, a začuda kar učinkovita:
http://cardrecovery.com
http://www.nikoncanonphotorecovery.com/nef-photo-recovery.html
Zahvala: Jurcek_S
 0   

Jurcek_S @Jurcek_S 19. Sep 2012, 22:04

Na mojo žalost mi ni noben program nič pomagal. Poizkusil sem tudi eno fotko izbrisati na kartici in jo obnoviti, pa ni nič bolje.
Da bodo problemi sem začel sumiti že takoj po zajetju, ko sem hotel na aparatu preveriti slike in mi je pri nekaterih napisalo, da ne more zumirati oz. nekaj podobnega...
 0   

porkoja @porkoja 19. Sep 2012, 23:08

Hja, to se zelo rado zgodi predvsem zaradi tega, ker kartica ni bila pred uporabo formatirana. Oziroma, če je bila, je velika verjetnost, da formatiranje ni bilo opravljeno v samem foto aparatu.
Lahko poskusiš tako, da shraniš "image" celotne kartice nekam na disk, potem pa kartico formatiraš v aparatu (lahko tudi večkrat) in nato poskušaš z reševanjem podatkov (seveda spet z večimi programi in obvezno, kjer ponuja program, z opcijo "deep scan").
 0   

Ratter @Ratter 20. Sep 2012, 09:10

Ko boš pa z vsem tem delom končal,pa kartico reklamirat v trgovino ali pa direkt v smeti.
Imam podoben primer,ampak na tardečih.Hčerka si je kupila novega Canona.
Zraven je bila priložena 4G kartica.Naslednji dan smo šli na dopust.
Tam je seveda veselo škljocala.Ko smo prišli domov je bilo gor sicer okrog 30 slik od 600.
Ostalo je šlo rakom žvižgat.Poskušal sem vse možne programe.Nesel kartico v službo
našemu računalničarju.Le ta je ugotovil,da ni pomoči.
Nauk zgodbe.Nikoli na teren (dopust,izlet) z novo nepreizkušeno kartico.
 0   

porkoja @porkoja 20. Sep 2012, 16:57

No, jaz sem glede teh kartic pred leti delal obširno raziskavo in prišel do zaključka, da kartica formatirana v računalniku nima enakega datotečnega sistema kot jo ima kartica formatirana v fotoaparatu. Še več: fotoaparati različnih proizvajalcev in različnih modelov, kartice formatirajo različno. In še več: fotoaparat se najbolj razume s kartico, ki je bila formatirana v točno tem aparatu kateri bo nanjo zapisoval podatke (fotografije).
Sam za resno delo uporabljam izključno Sandisk Extreme, imam pa vse sorte kartic od 128 MB naprej, nekatere stare tudi 10 let, med njimi tudi "leve" znamke, in še danes vse delujejo brez težav. Ali imam srečo ali pa res pomaga to, da kartico pred vsakim vnovičnim zapisovanjem znotraj samega fotoaparata formatiram (tudi dvakrat, trikrat zapored).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati