0   

Andrej @omega63 2. Okt 2012, 08:22

Pozdravljeni!

Se opravičujem, ker je verjetno na to temo že kaj napisanega, a vas vseeno prosim za mnenje/nasvet.
Namreč kupil bi si monopod pa nisem prepričan naj ga kupim z vrtljivo glavo ali brez. Konkretno bi ga uporabljal zgolj za fotografiranje živali (zalaz ali pa tam pa tam tudi statično), namreč fotoaparat z objektivom Nikon 300mm f/4 + telekonverterjem, je kar težko nekaj časa mirno držati v roki.
Za vsa mnenja in nasvete se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
A.
 0   

Aleš @lial 2. Okt 2012, 10:24

Jaz vedno uporabljam monopod z vrtljivo glavo, namensko za monopod.
Razlog je v možnem hitrem prilagajanju položaja aparata, brez da bi monopod premikal in možnosti, da mi zložen monopod služi tudi kakor ročaj za prenašanje aparata z objektivom.
Ob nekoliko drugačni tehniki fotografiranja pa monopod uporabim podobno, kakor kopito pri puški, le da ga imam naslonjenega na ramo.
Vendar je glava res uporabna le pri objektivih s svojim nosilcem, kar pa tvoj Nikon je.

LP
 0   

Andrej @omega63 2. Okt 2012, 10:45

Živjo!

"Lial" hvala za mnenje. Tudi jaz pravim, da glava mora biti. Kako pa drugače slikati npr. srno, ki bo na jasi višje oz. nižje ali pa ptico na drevesu? Z "gimnastiko" smile ! Vsekakor pa verjetno malce težje brez vrtljive glave... Če smem še to - kakšen monopod pa imaš? Opažam, da čim je monopod + glava je cena kar hitro visoka. Ravno celega premoženja pa tudi ne bi rad dal.
Hvala lepa....
Andrej J.
 0   

Aleš @lial 2. Okt 2012, 11:32

Ker sem reden obiskovalec 'boljšjaka' že nekaj let in ker marsikaj uspem popraviti tudi sam, imam kar tri primerke, WF w-101, Revue 1660 in Carena) vendar je le slednji uporaben za namen foto-lova, torej dovolj nosilen za nekaj večjo težo.
Potem pa imam še opcijo uporabe ene noge tripoda Triopo MT 3228N6.C, vendar je to le za primer, da Carena 'crkne'.

Ko boš (če boš) kupoval, vsekakor preskusi, koliko se ga lahko zategne, tisti s 'klipsnami' bodo odnehali prej od vijačnih patentov, vsaj takšne so moje izkušnje. Po drugi strani pa je za foto-lov prav 'klipsna' najbolj primerna, regulacije višine, za katero je malo časa je pri tem sistemu najhitrejša.

Zanimiv način, ki morda sploh ni za zanemarit je uporaba tripoda z eno izvlečeno nogo. To nam je enkrat demonstriral StaneC, jaz pa to (sicer redko) uporabim, kadar se mi ne da tovoriti obeh stojal. Velika prednost tega načina je, da lahko ob čakanju na 'plen' postaviš aparat na tripod in ga ni treba odlagati na tla. Mimogrede - monopodi s trojnim nastavkom spodnje noge so neuporabni, moja Carena je bila te vrste pa sem nogice odstranil.

Edit: še to: ko sem enkrat uporabil možnost TRIOPO tripoda v pretvorbo na monopod, sem to naredi z odvijanjem noge in montažo 'joj-stick' kroglične glave. To ni bilo najbolj posrečeno, kroglična glava pušča preveč možnosti vrtenja, ki ga namenska ne.
LP
 0   

Andrej @omega63 2. Okt 2012, 11:57

Uff, "lial", hvala ti lepa za res izčrpen odgovor. Vsekakor "pade" monopod z vrtljivo glavo! smile Ogledanega imam Cullman MAGNESIT 550 CB7.3, ki mi je kar všeč zadevica.

Lep pozdrav,
A.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati