0   

mkavci9 @mkavci9 3. Okt 2012, 10:57

Lep pozdrav!

Nekje sem zasledil, da je pri teh starih aparatih možno testirati merjenje svetlobe s pomojo novejših aparatov. A kdo ve na kak način to testiram?

Zenita 12 xp ki ima TTL merjenje svetlobe.

Jst si predstavljam da bi lahko šlo to takole smile
Postavim Sony-ja in Zenita vštric , da objektiva merita v isto smer?
Na Zenitu mi recimo ledice utripajo(to pomeni, da je kombinacija taprava) na recimo ISO 200, hitrost 1/125, zaslonka recimo f8.
Zdaj si na sonyju nastavim na A način ko ma prioriteto zaslonka na f8, iso na 200, hitrost mi sony avtomatsko nastavi na 1/125.

A to pomeni da mi zenit meri prav?

Verjamem da ste tukaj mački, ki mi boste znali pomagat.
Hvala
 0   

Miran @miran_a 3. Okt 2012, 11:21

Načeloma je to to. Moraš pa testirat v različnih svetlobnih pogojih, pazi, da uporabljaš isti objektiv in probaj merit na različnih "scenah". Merilec v Zenitu bo v določenih pogojih sigurno kazal drugače kot tisti v digitalcu. V končni fazi pa poslikaš film in vidiš, če rata preveč ali premalo osvetljeno.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 3. Okt 2012, 11:46

Tukaj je še veliko dejavnikov, ki vplivajo na samo meritev.
ISO 200 na Sonyju ni nujno enakovredno ISO 200 na Zenitu. Znani so testi, ki kažejo odklone.
Predlagam merjenje na enakomerno osvetljen objekt, na primer na belo steno.
Zenitovo merjenje je zelo površno. Tisto utripanje LED diod ima pogosto kar veliko histerezo. Utripanje se včasih razprostre čez celo zaslonko, do utripanja prideš ob zapiranju zaslonke drugače kot ob odpianju. Če jo zapiraš, ti na primer začne utripati pri f5.6, še jo odpiraš, pa lahko tudi pri F11 (ali obratno, zdaj se ne spomnim več točno).
Tudi, če naštudiraš svetlomer Zenita, ni nujno, da bo ekspozicija točna. Zenitovi zaklopi so pogosto šlampasto narejeni in netočni.
Zenita uporabljaj za čb ali za barvni negativ, za diase raje ne. Prevelika slava se poje tem aparatom, razen tankovskega izgleda, nostalgične note in poceni objektivov (ki tudi niso neke perle), so podpovprečni.
Dolgo sem delal z njimi, zamenjal sem tri 12xp in še dva TTL, vsi so me na koncu razočarali. Že Praktice so bile precej boljše.
 0   

mkavci9 @mkavci9 3. Okt 2012, 13:01

Verjamem Wartburg, jst mam to malo za zabavo. Pač en film na leto, al pa en film na dopust, pač za veselje. In da mam en retro album za v predal.
Res so te ledice malo čudno obnašajo pri 12xp. pa tudi Čudno se obnaša nastavitev ISO filama na levi strani, saj včasih zgledada ne zazna pozicije. potem moraš tisti gum zavrtet v levo in desno in potem zazna na katerem isotu je.

PS. Kaj so diasi? Diapozitivi?

hvala, lp
 1   

Janez Pelko @Wartburg 3. Okt 2012, 15:32

Ja, diasi so diapozitivi. Ti zahtevajo bistveno bolj natančno ekspozicijo od negativov.
Je pa Zenit ena hecna zadeva smile Taka, retro. Pa še pol tone tehta smile
Zahvala: matej4444
 0   

mkavci9 @mkavci9 3. Okt 2012, 17:39

ja je zanimiv ja. Old school. Nekje sem zasledil podatek, da so ruskoti prodali 90miljonov teh zenitov, enako ohišje le več modelov.

Lp
 0   

Miran @miran_a 3. Okt 2012, 18:41

Zenit je en tak totalni šit od fotoaparata. Ampak negativ film je hecen. Skoraj karkoli delaš z njim, nekaj bo zmeraj ratalo. Je skoraj neuničljiv. :lol:


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati