v študijske namene preučujem oz. primerjam obstoj lokacijskih agencij v Angliji in Slo, kjer pa jih skorajda še ni..... ?!
Ali morda kdo ve za kakšno stran oz. fotografa, ki se ukvarja tudi s posredovanjem lokacij(stanovanja ipd oz. predvsem ne! 'javne' zapuščene objekte, kjer se pri nas lahko še vsak pojavi brez public liability itd...) ali pa vsaj z iskanjem (location scout)?
Slovenija je daleč premajhna za tovrstne zadeve. Vem, da t.i. location scouts obstajajo tudi pri nas, a spet, zelo dvomim, da se ukvarjajo izključno s tem, ampak so to ljudje, ki poleg svoje primarne funkcije iščejo/raziskujejo primerne lokacije. Nekoč sem se tako pogovarjal z nekaj znanimi slovenskimi režiserji prav glede lokacij (tako notranjih kot zunanjih), kdo jim pove, kako pridejo do njih, ipd. in odgovor je bil več ali manj enak - povprašaš naokoli in pa na način od znanca žene stric..... Itd. Za začetek bi predlagal, da vprašaš na oglaševalskih agencijah, sploh tovrstne, ki delajo reklame za odjemalce kot so ponudniki telefonskih storitev in podobne.
Ideja je zanimiva.
Kaj pa, če bi to izvedli kar v Slo-fotu? Kdo drug, če ne fotograf, pozna veliko zanimivih lokacij?
Če jih nima interesa čuvati kot tajnost, bi lahko dodali rubriko v obliki tabele ali kaj podobnega in tudi s sliko takšnih lokacij. Mislim, da bi kar zadovoljivo pokrili celo Slovenijo.
Kaj pa, če bi to izvedli kar v Slo-fotu? Kdo drug, če ne fotograf, pozna veliko zanimivih lokacij?
Kar nekaj vprašanj in odgovorov na temo "kje bi našel" je že bilo tudi na Slo-foto.
In če se je pojavilo takšno vprašanje se je ponudilo kar nekaj predlogov, popolnoma zastonj.
Res je, tudi jaz sem opazila par predlogov tam. Ampak mene bolj zanima kakšna bi bila potreba med fotografi pri nas lokacijski agenciji pri nas - s pravo stranjo, kjer bi bilo polno stanovanj, hiš, kmetij in ostalih objektov v vseh možnih arhitekturnih stilih ter seveda, vseh lokacij, ki ste jih že naštevali v prejšnjem postu omenjeni rubriki... od high end prices do budget variant... Nekaj takega(tale agencija je sploh top of the top - http://www.1st-option.net/index.cfm?action=locations
Vprašanj za celo anketo:) Morda poizkusim, če bi bilo kaj prostovoljcev!?
Hvala vsem za odzive!
Največji problem javnega razkritja kakšnih zasebnih ali zgolj zapuščenih državnih parcel in objektov je v tem, da se potem nenadoma na kraju, ki je dotlej sameval in bil dokaj skrit, preveč frekventno prične pojavljati veliko število vedno drugih ljudi.
Moja negativna izkušnja z delitvijo informacij o dveh lokacijah ostalim fotografom na FB, je rezultirala v tem, da so se fotografije in opisi lokacij prehitro razširili naprej in so te objekte že v nekaj tednih po objavi zasedli airsofterji. In zaradi njihove prevelike vpadljivosti in menda tudi razdejanja objektov, sta ti dve lokaciji (gre za grajske komplekse v katere je bilo možno vstopiti in katerih lastnica je država) zapečateni in vanje ni več prehoda.
Tako, da je potrebno paziti z javnim razkritjem, saj na koncu izgubi fotograf še tisti svoj čarobni kotiček, kjer je pred tem lahko v miru ustvarjal.